Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πώς ωφελείται ο ΟΤΕ από τη United Group... ο ρόλος της Goldman Sachs και το σχέδιο μείωσης του δανεισμού

Πώς ωφελείται ο ΟΤΕ από τη United Group... ο ρόλος της Goldman Sachs και το σχέδιο μείωσης του δανεισμού
Η United για τις εξαγορές της Wind και της Νova δαπάνησε 1,4 δισ. ευρώ, αλλά αύξησε τη μόχλευση του δανεισμού, εξ ου και αρχικά προχώρησε στην απορρόφηση της Wind από την Νova...
Σχετικά Άρθρα

Διπλά οφέλη προκύπτουν για τον ΟΤΕ, τόσο από έναν βασικό ανταγωνιστή, όσο και από μια διεθνή συναλλαγή για τις οπτικές ίνες.
Η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ άγγιξε χθες τα 7 δισ. ευρώ με άνοδο της μετοχής έως και 3,8%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η United Group προσέλαβε την Goldman Sachs ως σύμβουλο για την πώληση περιουσιακών στοιχείων (κεραίες κ.α.) δεδομένου ότι, ο συνολικός δανεισμός του Group, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, επιβαρύνει υπέρμετρα με τόκους τον ισολογισμό.

Τα δύο πρόσφατα ομόλογα που εξέδωσε το 2021 η United Group, συνολικού ύψους 980 εκατ. ευρώ, ήδη εμφανίζουν αποδόσεις 12,3% και 9,9% ενώ έχουν ετήσια κουπόνια 5,25% και 5,14% αντίστοιχα.
Η United για τις εξαγορές της Wind και της Νova δαπάνησε 1,4 δισ. ευρώ, αλλά αύξησε τη μόχλευση του δανεισμού, εξ ου και αρχικά προχώρησε στην απορρόφηση της Wind από την Νova.
Είναι ενδεικτικό ότι, ο δείκτης καθαρής μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς λειτουργικά κέρδη) στα τέλη του 2021 έχει ξεπεράσει το 5.
Σήμερα, δεδομένου ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 3-3,5%, στα τέλη του 2022, ξεκινά η δεύτερη φάση του συμμαζέματος της United με την πώληση θυγατρικών όπως οι τηλεπικοινωνιακοί πύργοι (κεραίες), οι οποίοι πωλούνται με υψηλές αποτιμήσεις.

Το δεύτερο και πιο επωφελές στοιχείο για τον ΟΤΕ είναι ότι περιορίζεται η ισχύς της United σ’ ό,τι αφορά τη διεκδίκηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων όπως του διαγωνισμού για την Euroleague.
Για τη διεκδίκηση του διαγωνισμού, η United θα εξαναγκαστεί να προσφέρει πιθανότατα περισσότερα κεφάλαια, τα οποία θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τον ισολογισμό της.
Εφόσον, η United δεν ενισχυθεί κεφαλαιακά τότε το τηλεοπτικό πρόγραμμα της θα αποδυναμωθεί έναντι της Cosmote, μένοντας μόνο με ορισμένες ελληνικές ομάδες και το αγγλικό πρωτάθλημα της Premier League.
Πέρυσι, η United παρουσίασε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 1,89 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά της κέρδη ανήλθαν σε 679 εκατ. ευρώ. ενώ ο συνολικός δανεισμός έφθασε τα 4,5 δις. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η Νορβηγική Τelenor συμφώνησε με το private equity fund ΚΚR και ένα συνταξιοδοτικό ταμείο την πώληση του 30% της μονάδας των οπτικών ινών έναντι 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία ανεβάζει την εταιρική αξία της μονάδας στα 3 δισ. ευρώ.
Η Telenor διαθέτει ένα δίκτυο 130 χλμ. οπτικών ινών και 580 χιλ. συνδέσεις.
Η συναλλαγή η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 με απόσχιση της εταιρείας εκτιμάται ότι, θα έχει επίδραση και στις αποτιμήσεις του ΟΤΕ, δεδομένης και της αυξητικής πορείας των συνδέσεων οπτικών ινών. (1,4 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του 2022)

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης