Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Autohellas : Άνοδο 30% κατέγραψαν τα κέρδη – Επένδυση 170 εκατ. ευρώ μέσω RRF

Autohellas : Άνοδο 30% κατέγραψαν τα κέρδη – Επένδυση 170 εκατ. ευρώ μέσω RRF
Η εισηγμένη, μάλιστα, μ’ ένα τίμημα χαμηλότερο από 30 εκατ. ευρώ ενίσχυσε το μερίδιο της στην εμπορία αυτοκινήτων ( θυγατρική Stellantis FCA)
Σχετικά Άρθρα

Με άνοδο της τάξεως του 30% ( περί τα 60 εκατ. ευρώ ) κινείται η κερδοφορία της Αutohellas στο 9μηνο του 2022 και οι επενδύσεις ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Ε. Βασιλάκης κατά την έκτακτη Γενική συνέλευση της. Η δε άνοδος στο 9μηνο αναμένεται να διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το ετήσιο αποτέλεσμα.
Η εισηγμένη, μάλιστα, μ’ ένα τίμημα χαμηλότερο από 30 εκατ. ευρω ενίσχυσε το μερίδιο της στην εμπορία αυτοκινήτων ( θυγατρική Stellantis FCA), όπου θα διαθέτει πλέον μερίδιο αγοράς 21-22%. Για την FCA προσφορά κατέθεσε και ο όμιλος Συγγελίδη, ωστόσο η κοινή κίνηση της Autohellas με την Samelet δεν αναμένεται να δημιουργήσει θέμα δεσπόζουσας θέσης καθώς η εξαγορά θα εξεταστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews, το επόμενο διάστημα η Autohellas προετοιμάζεται να εντάξει στο ταμείο Ανάκαμψης επένδυση συνολικού ύψους 170 κατ. ευρώ η οποία θα περιλαμβάνει ίδια συμμετοχή (30-40%), τραπεζικό δανεισμό και τα κεφάλαια του RRF.
Η νέα επένδυση θα ενισχύσει τον στόλο της εταιρείας ύστερα από μια θετική χρονιά στον τουρισμό ( ενοικιάσεις ), όσο και στην εμπορία αυτοκινήτων απ όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των κερδών.
Οι συνεχείς, όμως, επενδύσεις, όπως θα δούμε, αλλά και η υψηλή μερισματική απόδοση (10% ή 1 ευρώ ανά μετοχή ) στούς μετόχους – λόγω των αδιανέμητων κερδών εις νέον – έχει οδηγήσει τον τίτλο σε μια άνοδο 16% το τελευταίο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η εισηγμένη απο κοινού με την ισραηλινή Samelet απέκτησαν την θυγατρική της Stellantis στην Ελλάδα για την εισαγωγή και διάθεση των αυτοκινήτων Αbarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat professional και jeep.Aν και το ακριβές ποσοστό της Autohellas δεν έχει ανακοινωθεί, η αναφορά για κοινή εταιρεία παραπέμπει σε ποσοστό 50% ή και χαμηλότερα για μια εταιρεία ( FCA Greece ) η οποία το 2021 πραγματοποίησε κυκλο εργασιών 114 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά φόρων 1,2 εκατ. ευρώ. H καθαρή θέση της ανήλθε σε 31 εκατ. ευρώ ενω οι ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 1033% στα 17 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 εκατ. ευρώ του 2021.

Τέσσερις επενδύσεις

Με την νέα απόκτηση η Autohellas έφθασε τις επενδύσεις της στα 80 εκατ. ευρώ καθώς ήδη έχει ανακοινώσει και ολοκληρώνει μέχρι το τέλος του έτους τις εξής κινήσεις : -Εξαγόρασε την εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων Automoveis στην Πορτογαλία έναντι 31,5 εκατ. ευρώ, - απέκτησε το 12% των μετοχών της Trades Estates με τίμημα 15 εκατ. ευρώ και εισφορά είδος ( ακίνητα ) - εξαγόρασε πλειοψηφικό ποσοστό της FCA και τέλος εξαγόρασε 20% της συνδρομητικής υπηρεσίας αυτοκινήτου Instacar. Σ ότι αφορά την Automoveis, το τελευταίο τρίμηνο δεν είναι το ισχυρό λόγω της εποχικότητας των αποτελέσματων. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022, οι συνολικές πωλήσεις της Autohellas ανήλθαν σε 351,3 εκατ. ευρώ- εκ των οποίων τα 218 εκατ. ευρώ αφορούσαν την εμπορία- τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 95,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 29,4 κατ. ευρω.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης