Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί η Intracom έμεινε με υψηλή ρευστότητα - Η υπέρβαση Κόκκαλη, ο τρόπος σκέψης και στρατηγικής

Γιατί η Intracom έμεινε με υψηλή ρευστότητα - Η υπέρβαση Κόκκαλη, ο τρόπος σκέψης και στρατηγικής
Γιατί ο Σ. Κόκκαλης προχώρησε στις πωλήσεις εταιρειών με διεθνή παρουσία, όπως την Intrasoft ή την Intrakat, μια εταιρεία η οποία είχε κατακτήσει μερίδια στον κλάδο της;

Με συσσωρευμένη εμπειρία πέντε δεκαετιών στις επιχειρήσεις ο κ. Σ. Κόκκαλης έμαθε, εκτός των άλλων, πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για τις πώλησεις εταιρειών, και, κυρίως, με ποιό τρόπο μεγιστοποιείται το τίμημα. Γιατί, όμως, προχώρησε στις πωλήσεις εταιρειών με διεθνή παρουσία, όπως την Intrasoft ή την Intrakat, μια εταιρεία η οποία είχε κατακτήσει μερίδια στον κλάδο της;
Γιατί η Intracom κτίζει μια υψηλή ρευστότητα και δεν προχώρησε ήδη σε μια επένδυση στην Ελλάδα;
Όπως θα δούμε, δεν αρκούν οι λόγοι της τακτοποίησης υποθέσεων, ούτε η μετατροπή της Ιntracom σε εταιρεία συμμετοχών ή και family office, όπως συζητείται.
Οι πωλήσεις αναδεικνύουν και τον τρόπο σκέψης και στρατηγικής. Η Intracom αναζητά να κατανείμει την ρευστότητα της σε ελκυστικές επενδύσεις, κι αυτό πιθανότατα δεν θα συμπεριλαμβάνει την εγχώρια αγορά. Εν μέσω λοιπόν σκληρών διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους στην Intralot, τα δυο τελευταία χρόνια, πρώτα προχώρησε στην πώληση της Intrasoft Ιnternational, έναντι 184 εκατ. ευρώ ( 166 εκατ. μετρητά συν 18 εκατ. μετοχές ). Αργότερα, ακολούθησαν μερικές πωλήσεις ακινήτων της Intracom και αιφνιδιαστικά, δίχως να συμβουλευτεί κανέναν από τους στενούς συνεργάτες του πώλησε τις μετοχές Intrakat τις οποίες διέθετε η Intracom έναντι 70,1 εκατ. ευρώ. Μια κατασκευαστική η οποία είχε ήδη ένα σοβαρό μερίδιο στις κατασκευές ενώ με τα κεφάλαια της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου θα προχωρούσε στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κ. Κόκκαλης δεν κρίνει ως αποδοτικές τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα όταν τον τελευταίο χρόνο όταν δημιουργήθηκαν οι αβεβαιότητες λόγω πολέμου, ενεργειακής κρίσης και αύξησης επιτοκίων. Η έξοδος λοιπόν και με υψηλό τίμημα αποτελούσε συμφερότερη λύση.

«Πρώτα θα κατανοήσουμε τις εξελίξεις»

Με άλλα λόγια, ο επιχειρηματίας θεωρεί ότι, οι αποδόσεις σε επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι χαμηλότερες έναντι άλλων χωρών όπου τόσο τα θεσμικά πλαίσια, όσο και οι ίδιες οι αγορές είναι περισσότερο ανεπτυγμένες. Άλλωστε, στην Γενική συνέλευση του Ιουνίου, ο ιδρυτής της Intracom, είχε δηλώσει : «Η παγκόσμια οικονομία είναι σε ύφεση και δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε θα ομαλοποιηθεί, ούτε για τις συνθήκες της επόμενης ημέρας. Η INTRACOM έχει “οπλοστάσιο” διαθεσίμων αλλά και γνώσεων. Θα προσανατολιστούμε και σε τομείς πέραν αυτών που επιχειρούσαμε έως τώρα, κατανοώντας πρώτα τις εξελίξεις, ώστε να τοποθετηθούμε έξυπνα σε αυτούς που θα έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και αποδόσεων».
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Κόκκαλη, θα μπορούσαν να θεωρηθούν και υπέρβαση διότι δεν συνηθίζει ποτέ να εμπλέκεται σε χώρους τους οποίους δεν γνωρίζει. Μια δεύτερη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν ήταν η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους – η οποία δεν γινόταν στο παρελθόν – αν και ήταν χαμηλότερο το ποσό συγκριτικά με τα όσα έλαβαν τα στελέχη της εταιρείας.
Από την άλλη πλευρά, η στήριξη, της Intralot και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην ελληνική εισηγμένη για την ανάπτυξη της αγοράς λοταρίων στις ΗΠΑ, ενισχύει την προαναφερόμενη στρατηγική.
H θυγατρική της Ιntracom στον χώρο των αμυντικών συστημάτων, η Intracom Defence, είναι μια ιδιαίτερη και ευαίσθητη δραστηριότητα η οποία απαιτεί τεχνογνωσία, συνεργασίες με ΗΠΑ και Ευρώπη ενω κατέχει αξιόλογες εξαγωγές. Για παράδειγμα έξι νέα έργα της θα χρηματοδοτηθούν από το ευρωπαϊκό ταμεί Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, από περασμένο καλοκαίρι οι προτάσεις τις οποίες έχει λάβει ο ιδρυτής της Intracom είναι ελκυστικές. Παρά ταύτα, η οποιαδήποτε απόφαση εξόδου αποτελεί υπόθεση του κ. Κόκκαλη. Με υψηλή ρευστότητα των 230-240 εκατ. ευρώ, ανά χείρας η Ιntracom αναζητά που θα κατανείμει τους πόρους της, αναμένοντας πρoηγουμένως να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις από το διεθνές περιβάλλον.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης