Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μονοπώλιο της δεκαετίας του 1970 ο ΔΕΔΔΗΕ - Κάνει από έξι έως δώδεκα μήνες για να δώσει ρεύμα σε μία επιχείρηση

Μονοπώλιο της δεκαετίας του 1970 ο ΔΕΔΔΗΕ - Κάνει από έξι έως δώδεκα μήνες για να δώσει ρεύμα σε μία επιχείρηση
Τα λεφτά μπροστά, οι εργασίες τοποθέτησης του μετρητή όποτε θέλουν.

Σημάδια κατάρρευσης παρουσιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ αφού επιχειρηματίες και νοικοκυριά, σχεδόν εκλιπαρούν για μήνες να ολοκληρωθεί η σύνδεση του ρολογιού τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Οι διευθυντές και το προσωπικό των αντίστοιχων υπηρεσιών κινούνται στους δικούς τους ρυθμούς αγνοώντας τις ανάγκες των επιχειρήσεων όπως και των νοικοκυριών  που περιμένουν στην ουρά για μήνες μέχρι ένας διευθυντής να βάλει την πολυπόθητη υπογραφή για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ που βλέπει δύο και τρεις φορές την εβδομάδα το ίδιο πρόσωπο, που κάνει μία και μοναδική ερώτηση, σε έναν καλοπροαίρετο υπάλληλο, λαμβάνει μία απάντηση που δεν τον ικανοποιεί διότι του προσδιορίζει ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί σε χρόνο που εκτείνεται από 6 έως 12 μήνες.
Οι φάκελοι των αιτημάτων για την επαύξηση ή μείωση ισχύος υφιστάμενης  ηλεκτροδότησης και συνδέσεις με το δίκτυο διανομής στοιβάζονται στις αρμόδιες  διευθύνσεις ανά την Ελλάδα με τη διοίκηση να έχει μεσάνυχτα για τον συνολικό αριθμό  των αιτημάτων.  

Για μια υπογραφή σύνδεσης στο δίκτυο ρεύματος χρειάζονται 6 μήνες

Ο ΔΕΔΔΗΕ καθυστερεί τον έλεγχο του φακέλου, ο οποίος θεωρείται σπατάλη χρόνου από τους ενδιαφερόμενους διότι η τεχνική εγκατάσταση γίνεται από συμβεβλημένο ιδιωτικό συνεργείο ενώ οι αρμόδιοι «κρατικοί» υπάλληλοι ελέγχουν μόνο τα χαρτιά και στη συνέχεια βγαίνει εντολή ικανοποίησης του αιτήματος.
Το «χρυσό κόλπο» του ΔΕΔΔΗΕ είναι ότι ο ενδιαφερόμενος πληρώνει τα έξοδα  εγκατάστασης του μετρητή ή όποιες άλλες αλλαγές ζητάει ο πελάτης.
Μια οικονομική υποχρέωση του διαχειριστή του δικτύου πέφτει στις πελάτες του πελάτη και την ίδια στιγμή περιμένουν από έξι έως δώδεκα μήνες για να συνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Δηλαδή πληρώνουν εκ των προτέρων το κόστος εργασίας και στη συνέχεια περιμένουν  πότε ο αρμόδιος διευθυντής θα ανοίξει το φάκελο να βάλει την πολυπόθητη υπογραφή για να περάσει το αίτημα στο δεύτερο στάδιο που είναι η υλοποίηση.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ως Α.Ε λειτουργεί με νοοτροπίες του 1970.  

Στην Ελλάδα του 2022 ο ΔΕΔΔΗΕ παρότι έχει ιδιωτικοποιηθεί και πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία λειτουργεί ως κρατικός φορέας της δεκαετίας του 1970.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι η χώρα κερδίζει το στοίχημα των επενδύσεων αλλά είναι αμφίβολο αν πρόκειται για πραγματικές επενδύσεις.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαθέτει στοιχεία για το χρόνο που απαιτείται  η ηλεκτροδότηση μιας βιομηχανικής ακόμη και μιας τουριστικής μονάδας ;   

Το ΒΝ έχει στη διάθεση του στοιχεία για τις καθυστερήσεις που επιβάλλει ο ΔΕΔΔΗΕ χωρίς αιτιολόγηση σε δεκάδες αιτήματα για την επαύξηση της ισχύος σε μία επιχείρηση που περιμένει από τον περασμένο Απρίλιο σε δέκα ημέρας το ημερολόγιο θα λέει Οκτώβριος.

Οι επιχειρήσεις που χρειάζονται τριφασικό ρεύμα για να λειτουργήσουν μέχρι την ολοκλήρωση της σύνδεσης κλειστές διότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι σε θέση να ελέγξει έναν και δύο φακέλους την ημέρα.

Οι ευθύνες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η ΡΑΕ αξιολογεί τον ΔΕΔΔΗΕ με έναν απαρχαιωμένο κανονισμό με αποτέλεσμα να μην προσδιορίζονται χρόνοι  για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Οι πελάτες που βρίσκονται στην αναμονή λένε ότι σε ένα αίτημα πρέπει να προσδιορίζεται και ο χρόνος  ανταπόκρισης  του ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας ότι δεν αρκεί ένα μήνυμα στο κινητό  ότι έλαβε  το αίτημα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης