Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αυτή η γενική συνέλευση τα είχε όλα! Και ΑΜΚ και δωρεάν μετοχές σε στελέχη και αγορά ιδίων

tags :
Αυτή η γενική συνέλευση τα είχε όλα! Και ΑΜΚ και δωρεάν μετοχές σε στελέχη και αγορά ιδίων
Ζημιές εμφανίζει η εισηγμένη και τα ίδια κεφάλαια έχουν περιορισθεί σημαντικά - Παράλληλα αυξάνονται οι υποχρεώσεις και μειώνεται το ταμείο
Ίσως η γενική συνέλευση για την οποία κάνουμε λόγο σήμερα, να είναι μοναδική στο είδος της.
Ίσως να μην έχει υπάρξει στο παρελθόν άλλη παρόμοια, όπου να λαμβάνουν χώρα σε μία γενική συνέλευση τόσο σημαντικές αποφάσεις που όμως παράλληλα δημιουργούν έντονες αντιφάσεις.
Η Τακτική Γενική συνέλευση της Foodlink, η οποία έγινε 10 Σεπτεμβρίου, εκτός από τα κλασσικά θέματα που περιλαμβάνονται στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις, όπως έγκριση οικονομικών καταστάσεων, έγκριση διαχείρισης, καταβολής αμοιβών κ.α. είχε και κάποια θέματα που έκαναν αίσθηση.
Παίρνοντας όμως τα πράγματα από την αρχή θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο ισολογισμός χρήσης 2021 της Foodlink, έχει ζημιές 865 χιλ. ευρώ από ζημία 282 χιλ. ευρώ το 2020.
Τα ίδια κεφάλαια έχουν υποχωρήσει στα 1,3 εκατ. ευρώ με το μετοχικό να είναι στα 2,33 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 36,1 εκατ. ευρώ από 30,2 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021.
Επιπλέον τα μετρητά από 5 εκατ. ευρώ πήγαν στο 1,9 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα.
Πηγαίνοντας και πιο πίσω θα δούμε πως το 2020 είχε ζημιές 268 χιλ. ευρώ και το 2010 ζημία 4,4 εκατ. ευρώ.
Προφανώς και οι ζημιές τα τελευταία χρόνια, έχουν «φάει» το κεφάλαιο και χρειάζεται ένεση ρευστότητας, όπως δείχνει ο ισολογισμός.
Έτσι η γενική συνέλευση αποφάσισε την αύξηση κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων με καταβολή μετρητών έως 1 εκατ. ευρώ.
Όμως όπως διαβάζει κάποιος στις αποφάσεις της Γ.Σ. η αύξηση γίνεται με σκοπό εξαγορά ή εξαγορές εταιρειών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Εκτός από αυτήν την απόφαση αυτή η γενική συνέλευση ενέκρινε και αγορά ιδίων μετοχών.
Η μετοχή βρίσκεται εδώ και περίπου 8 χρόνια μεταξύ 0,80 ευρώ και 0,30 ευρώ και από την αρχή του έτους χάνει 25%.
Προφανώς και όταν η αύξηση κεφαλαίου δεν προορίζεται για την αύξηση του κεφαλαίου κίνησης ή τη μείωση των υποχρεώσεων, αλλά για εξαγορές είναι λογικό να θεωρεί και η διοίκηση πως η τιμή της μετοχής είναι χαμηλή και πρέπει να στηριχθεί και να αγοραστεί από την εταιρεία.
Τέλος η γενική συνέλευση αποφάσισε να δώσει ίδιες μετοχές που είχε στα στελέχη της εταιρείας και συγκεκριμένα 160 χιλ. ίδιες μετοχές με κριτήριο την ατομική εργασιακή τους απόδοση και την προσφορά στον όμιλο, χωρίς υποχρέωση διακράτησης.
Ίσως το θέμα των δωρεάν μετοχών να έχει παρεξηγηθεί συνολικά από τις εταιρείες, καθώς το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μετόχους να συμμετέχουν σε ζημιές και στελέχη να επιβραβεύονται. Μήπως θα έπρεπε το κέρδος, το μέρισμα, η ανοδική πορεία να επιβραβεύονται και όχι απλά η δουλειά που κάνει κάποιος και για την οποία έτσι κι αλλιώς αμείβεται με μισθό;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης