Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ψάχνει την έξοδο από τα τρόφιμα η CVC Capital - bonus μετοχές για πώληση ή εισαγωγή σε χρηματιστήριο

Ψάχνει την έξοδο από τα τρόφιμα η CVC Capital - bonus μετοχές για πώληση ή εισαγωγή σε χρηματιστήριο
Μέλη των διοικητικών συμβουλίων, σύμβουλοι και εργαζόμενοι θα μπορέσουν να καρπωθούν μέρος της υπεραξίας.
Αν και για το νοσοκομείο Υγεία, το αμερικανικό fund CVC Capital έχει δεχθεί πρόσφατα προσφορές τις οποίες και απέρριψε, για τον κλάδο των τροφίμων και την αποεπένδυση από αυτόν υιοθέτησε μια πολιτική bonus (δικαιώματα προαίρεσης) για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εργαζόμενους εφόσον η εταιρεία εισάγει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο, πωληθεί κατά 50% ή συμμετέχει σε ένωση, ανταλλαγή ή αναδιοργάνωση.
Όπως θα δούμε, το CVC Capital Advisers έχει ορίσει ότι, όταν τα εν λόγω δικαιώματα προαίρεσης “ωριμάσουν” δηλαδή οι κλάδοι της Vivartia (γάλακτος, κατεψυγμένα, τρόφιμα), εισάγουν τις μετοχές των εταιρειών σε ένα ή και περισσότερα χρηματιστήρια είτε πωλήσουν τουλάχιστον το 50% του ενεργητικού τους τότε τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, σύμβουλοι και εργαζόμενοι θα μπορέσουν να καρπωθούν μέρος της
υπεραξίας.
Συνεπώς, τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών έχουν κάθε συμφέρον είτε να προωθήσουν μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο, είτε να αναζητήσουν αγοραστές οι οποίοι θα προσφέρουν και τα υψηλότερα τιμήματα σε πιθανές εξαγορές.
Εξάλλου, η διανομή των δικαιωμάτων προαίρεσης (Stock Options) έχει καταστεί προσφιλής τακτική τόσο σε εισηγμένες εταιρείες – τα οποία διανέμονται επιλεκτικά σε ομάδες υψηλότερων στελεχών ή και στο σύνολο των εργαζομένων.
Δικαιώματα προαίρεσης διένειμε και η Viva Wallet μετά την εξαγορά της από την JP Morgan, ενώ την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός προέτρεψε τις επιχειρήσεις να διανέμουν τα κέρδη τους στους εργαζόμενους.

Με τιμή διάθεσης 100 ευρώ τα stock options – δωρεάν μετοχές

Συγκεκριμένα, σε ένα από τους τρεις κλάδους που δημιουργήθηκαν (Dairy Holdings Μονοπρόσωπη) προβλέπεται η διάθεση 106.534 δικαιωμάτων προαίρεσης κάθε ένα από τα οποία δίνει το δικαίωμα στον κάθε Συμμετέχοντα να αποκτήσει μια μετοχή της Εταιρείας.
Η τιμή διάθεσης έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ ανά μετοχή, με την επιφύλαξη τυχόν αναπροσαρμογών που μπορεί να λάβουν χώρα εάν κριθεί απαραίτητο, λόγω αλλαγών στην κεφαλαιακή δομή της Εταιρείας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Stock Options, οι μετοχές αυτές πρόκειται να διατεθούν στους Δικαιούχους μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.
Επίσης, η εταιρεία και οι δικαιούχοι δύναται σε μεταγενέστερο στάδιο να συμφωνήσουν ότι η Εταιρεία θα προβεί σε ακύρωση των Δικαιωμάτων Προαίρεσης και θα προσφέρει στους Δικαιούχους δωρεάν μετοχές υπό τις κατά τα λοιπά ίδιες προϋποθέσεις ωρίμανσης.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης