Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στα ύψη η ακρίβεια - Τα ευάλωτα νοικοκυριά θα πληρώνουν ενοίκιο υψηλότερο από τη δόση του δανείου

Στα ύψη η ακρίβεια - Τα ευάλωτα νοικοκυριά θα πληρώνουν ενοίκιο υψηλότερο από τη δόση του δανείου
«Θηλιά» οι νέες αντικειμενικές αξίες.

«Προς γκρεμός και πίσω ρέμα» για τους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι πολύ σύντομα θα πάρουν … εξιτήριο από τους σπίτι τους καθώς οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες έως 250% που ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος του ενοικίου, που για έναν ευάλωτο νοικοκυριό θα είναι ανέφικτο να το πληρώνει στην ώρα του αλλά αναγκαία προϋπόθεση για να παραμείνει στο «σπίτι» του.
Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα της για την ένταξή τους στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που προβλέπει το πρόγραμμα γέφυρα για τους ευάλωτους δανειολήπτες.
Η ένταξή τους στο πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί από τη νέα πλατφόρμα που θα θέσει σε εφαρμογή σήμερα εκτός απροόπτου το υπουργείο Οικονομικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απαιτείται η βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη, η οποία πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ηλεκτρονικά από τη Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που επιβλέπει τις διαδικασίες.
Σύμφωνα -με πληροφορίες στην λίστα των ευάλωτων δανειοληπτών συγκαταλέγονται περίπου 3000 οι οποίοι για να «παγώσουν» τις διαδικασίες του πλειστηριασμού θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη σχετική βεβαίωση όπως και να πληρώνουν το μηνιαίο μίσθωμα που θα …βγάλει η πλατφόρμα.

Ενοίκια για πλουσίους θα βγάλει η πλατφόρμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα ενοίκια για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα ενισχυμένα έως 250% διότι το ενοίκιο υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία της περιοχής και ειδικότερα του ακινήτου, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3,5% για να διαιρεθεί με το 12 που είναι οι μήνες του χρόνου.
Στην περίπτωση που ευάλωτος δανειολήπτης διαμένει στη Σαντορίνη το μηνιαίο ενοίκιο θα είναι αυξημένο κατά 105%.
Το μίσθωμα θα υπολογισθεί προς 2.250 ευρώ επί 3,5% και θα διαιρεθεί με 12.
Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 7.875 ευρώ και το μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώνεται σε 656,25 ευρώ.
Ο ευάλωτος δανειολήπτης που διαμένει στο κέντρο της Αθήνας θα έχει αύξηση του ενοικίου κατά 95% διότι η αντικειμενική αξία της περιοχής από τα 1850 ευρώ εκτοξεύτηκε στα 3600 ευρώ.
Το ενοίκιο σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί στα 12.600 ευρώ και σε 1050 ευρώ το μήνα. Στην περιοχή του Ελληνικού οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν κατά 29%. Από τα 1700 σε 2200 ευρώ ανά τ.μ.
Το ενοίκιο θα διαμορφωθεί σε 641 ευρώ.
Στην Ιθάκη που σημειώθηκε η υψηλότερη αύξηση κατά 250% των αντικειμενικών αξιών από τα 600 ευρώ ανήλθε στα 2.100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Αντίθετα όταν ο ευάλωτος δανειολήπτης που είχε αγοράσει σπίτι στη Φλώρινα οι νέες αντικειμενικές αξίες μειώθηκαν κατά 50%. Υποχώρησαν στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.
Το ετήσιο ενοίκιο θα διαμορφωθεί στα 1050 ευρώ για όλο το χρόνο και το μηνιαίο μίσθωμα θα διαμορφωθεί στα 87,5 ευρώ.

Το άρθρο 20 του νόμου 4916.

Ο νόμος 4916/2022 με το άρθρο 20 προσδιορίζει την πληρωτέα δόση στην τράπεζα ή στο Fund. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο ευάλωτος οφειλέτης έχει την υποχρέωση καταβολής δόσης προς τον επισπεύδοντα πιστωτή ή σε περίπτωση πτώχευσης στον σύνδικο, σε μηνιαία βάση, η οποία προσδιορίζεται σε ποσοστό τρία και ήμισυ τοις εκατό (3,5%) επί της αξίας της κύριας κατοικίας, διαιρούμενης δια δώδεκα (12), περιλαμβανομένης σε αυτήν της συνεισφοράς του Δημοσίου.

Το άρθρο 21 του ίδιου νόμου προβλέπει τις συνέπειες μη τήρησης της συμφωνίας επαναμίσθωσης του ακινήτου.

α) Να καταβάλλει εμπρόθεσμα το ποσό της οφειλής που βαρύνει τον ίδιο, σύμφωνα με το άρθρο 20. Εμπρόθεσμη θεωρείται η καταβολή που πραγματοποιείται το αργότερο έως την τριακοστή (30ή) ημέρα από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής που έχει ορίσει κατά περίπτωση είτε ο επισπεύδων πιστωτής είτε ο σύνδικος.
β) Να παρέχει πρόσβαση στα στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται η επιλεξιμότητά του, καθώς και να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που ζητηθούν από το Δημόσιο κατά τον εκ των υστέρων έλεγχο των στοιχείων της αίτησής του.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρ. 1, επέρχονται οι ακόλουθες συνέπειες στο πρόσωπο του ευάλωτου οφειλέτη:


α) Εκπίπτει αναδρομικά από τη συνεισφορά του Δημοσίου και τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί αναζητούνται από τον οφειλέτη, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 23.
β) Εκπίπτει από το δικαίωμα να προβεί στη μεταβίβαση της κύριας κατοικίας του προς τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, σύμφωνα με το άρθρο 219 του ν. 4738/2020 (Α’ 207).
γ) Παύει αυτοδικαίως η αναστολή της παρ. 2 του άρθρου 18, οπότε και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή εκποίησης στο πλαίσιο της πτώχευσης συνεχίζεται από το σημείο στο οποίο ευρισκόταν κατά τον χρόνο που επήλθε η αναστολή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης