Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σαχίνης (CEO ΕΥΔΑΠ): Ανακάμπτει η εισπραξιμότητα στα τιμολόγια του νερού - Επεξεργάζεται νέα διανομή μερίσματος στους μετόχους

Σαχίνης (CEO ΕΥΔΑΠ): Ανακάμπτει η εισπραξιμότητα στα τιμολόγια του νερού - Επεξεργάζεται νέα διανομή μερίσματος στους μετόχους
Το πρώτο εξάμηνο 2022 σημειώνεται άνοδος 48,8% στις εισπράξεις λογαριασμών μετά τη λύση στο θέμα του ταχυδρομικού αναδόχου για την αποστολή λογαριασμών.
Μαζί με την εισήγηση για τη διανομή μερίσματος ύψους 0,28 ευρώ ανά μετοχή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, ανέφερε στην τακτική γενική συνέλευση, πως η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει και επιπλέον μέρισμα για τη χρήση 2021, έχοντας πάντα υπόψη της, τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η δήλωση του κ.Σαχίνη επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που υπήρχαν για έκτακτο μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου, που προκάλεσαν και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς το μέρισμα θα λάβει το υπερταμείο.
Ο διοίκηση της εταιρείας υπεραμύνθηκε της σύμβασης με το δημόσιο, η οποία σφραγίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας και κλείνει θέματα που ήταν ανοικτά επί σειρά ετών.
Επιπλέον ο κ.Σαχίνης σημείωσε πως λόγω της σύμβασης τα έσοδα αυξήθηκαν κατά επιπλέον 25 εκατ. ευρώ λόγω των έργων συντήρησης της ΕΥΔΑΠ Παγίων που προβλέπεται από τη νέα σύμβαση.
Διαφορετικά θα ήταν μικρότερος κατά το παραπάνω ποσό.
Αναφορικά με τις επενδύσεις σημειώνεται πως στην επόμενη δεκαετία θα επενδύσει 1,6 δισ. ευρώ, αλλά για τα 800 εκατ. ευρώ (έργα στην Αν.Αττική) η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το 90%.
Η εταιρεία εστιάζει στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Επιπλέον επιθυμεί τον εξορθολογισμό του κόστους με έμφαση το ενεργειακό, τη διεύρυνση πελατειακής βάσης, ενώ εξετάζεται και η επέκταση δραστηριοτήτων εκτός της βάσης της εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Ο κ.Τόσιος, αναπληρωτής CEO είπε για το θέμα των έργων μετασχηματισμού, πως ολοκληρώθηκε η μελέτη για τους έξυπνους μετρητές και ο οδικός χάρτης και οι μελέτες για ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση αποτυπώματος άνθρακα.
Προχωράει επίσης σε διεθνή διαγωνισμό στο επόμενο διάστημα για νέες κτηριακές εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι.

Εισπράξεις λογαριασμών

Το πρώτο εξάμηνο 2022 σημειώνεται άνοδος 48,8% στις εισπράξεις λογαριασμών μετά τη λύση στο θέμα του ταχυδρομικού αναδόχου για την αποστολή λογαριασμών.
Πέρυσι υπήρξε καθυστέρηση στην αποστολή με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες.

Μέρισμα 0,28 ευρώ

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,28 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ο κ.Σαχίνης είπε πως τα τελευταία τρία έτη η μέση απόδοση στους μετόχους μαζί με το μέρισμα που θα δώσει φέτος είναι στο 5,13%.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, δημιουργείται πολιτική αστάθεια με μακροοικονομικές συνέπειες είπε ο κ.Σαχίνης.
Η ΕΥΔΑΠ αν και δεν έχει έκθεση στη χώρα, το ενεργειακό κόστος επηρεάζει την εταιρεία και αυξάνει το λειτουργικό κόστος. Η ανελαστικότητα του προϊόντος αποτελεί ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις.
Ήδη έχουν υποβληθεί από αναδόχους αιτήματα αύξησης τιμήματος και πριμ από συμβάσεις που έχουν υπογραφεί λόγω ενεργειακής κρίσης και αύξησης πρώτων υλών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankinhnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης