Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Autohellas: H παραγωγή μετρητών έφερε εξαγορά σε Πορτογαλία και Trades

Autohellas: H παραγωγή μετρητών έφερε εξαγορά σε Πορτογαλία και Trades
Οι δυο επιχειρηματικές κινήσεις πραγματοποιήθηκαν χάρις τις υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές.
Σε τρεις επενδύσεις προχώρησε η Αutohellas δίχως να αντλήσει δανεισμό ή κεφάλαια, αλλά χρησιμοποιώντας τα μετρητά της και περιουσιακά στοιχεία.
Πρόσφατα, απέκτησε το 85,60% των μετοχών της Πορτογαλικής HR Αluguer Di Automeveis – δικαιοδόχος της Hertz στην Πορτογαλία- μια εξαγορά η οποία θα κινηθεί μεταξύ 31-39 εκατ. ευρω, ανάλογα και με την κερδοφορία του 2022-2025. Απέκτησε 7 εκατ. μετοχές της Trades Estates (Fourlis) έναντι 15 εκατ. ευρώ ενώ θα συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου της Trades εισφέροντας ακίνητο 45.508 τ.μ.
Η συμφωνία, επίσης, περιλαμβάνει την ανάπτυξη κέντρου mobility.
Συνολικά, στις δυο συναλλαγές η Autohellas επένδυσε 45 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 64% των καθαρών ταμειακών ροών του 2021.

Υψηλή παραγωγή μετρητών

Οι δυο επιχειρηματικές κινήσεις πραγματοποιήθηκαν χάρις τις υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, ύψους 172 εκατ. ευρώ για το 2021, πριν ακόμα ανακοινωθούν οι ταμειακές ροές του εξαμήνου – οι οποίες ευνοούνται από τα νέα ρεκόρ της τουριστικής κίνησης και τις υψηλότερες τιμές ενοικίασης της τρέχουσας περιόδου.
Eπιπρόσθετα, στον κλάδο της εμπορίας αυτοκινήτων προστέθηκαν νέες μάρκες με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών να κινείται με άνοδο 20%.
Ακόμα, όμως, κι αν η Autohellas προχωρούσε σε άντληση κεφαλαίων, η σημερινή μετοχική σύνθεση της υποδεικνύει ότι, τα περισσότερα κεφάλαια θα προέλθουν από τους της βασικούς μετόχους.
Δεδομένων αυτών και επειδή το ιστορικό της μερισματικής απόδοσης είναι σταθερά υψηλό την τελευταία δεκαετία, οι μέτοχοι της μειοψηφίας δύσκολα θα αποφάσιζαν να χάσουν μέρος των αποδόσεων τους.
Μια παράμετρος η οποία προσφέρει την ευκαιρία επενδύσεων στην Autohellas, είναι και οι ανταγωνιστικοί όροι χρηματοδότησης (τιτλοποίηση -απαιτήσεων από τις συμβάσεις μακροχρόνιων συμβάσεων – ύψους 180 εκατ. ευρώ από την JP Morgan chase).
Πρόκειται για την δεύτερη συμφωνία μετά την τιτλοποίηση του 2018 με τις πολυεθνικές τράπεζες EIB, EIF, ΕBRD & KFW και μάλιστα με διπλάσιο ποσό. Παράλληλα, η τιτλοποίηση απελευθερώνει ίδια κεφάλαια για την ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων οι οποίες ανακάμπτουν, μετά την πανδημία, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Παρά την υψηλή μερισματική απόδοση, από τις αρχές του χρόνου, o τίτλος της Autohellas έχει καταγράψει άνοδο μόλις 3,98% με τη μετοχή να διαπραγματεύεται 9 φορές τα κέρδη του 2021.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης