Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ανέβασε στα 500 ευρώ την Mwh και την κρατική επιδότηση στα 377 ευρώ ανά Mwh

Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ανέβασε στα 500 ευρώ την Mwh και την κρατική επιδότηση στα 377 ευρώ ανά Mwh
Στο 80% αύξηση σε σχέση με τον Ιούλιο η κρατική επιδότηση.

Νέο γύρο κερδοσκοπίας στην ενέργεια …στρώνει η κυβέρνηση για τους παραγωγούς ενέργειας και την ίδια στιγμή κατευνάζει τις αντιδράσεις των καταναλωτών ανεβάζοντας στα ύψη την κρατική επιδότηση των νοικοκυριών.
Χθες ο υπουργός ενέργειας ανακοίνωσε ότι για τον μήνα Αύγουστο η συνολική επιδότηση από την Κυβέρνηση θα προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας διαμόρφωσε την επιδότηση με βάση τις τιμές που έδωσαν οι προμηθευτές όταν μάλιστα το πραγματικό κόστoς της Mwh θα είναι γνωστό στα τέλη Αυγούστου.
Η βιασύνη της κυβέρνησης να ανακοινώσει άμεσα την επιδότηση των 377ευρώ ανά Mwh δημιουργεί συνθήκες στην αγορά των προμηθευτών να ωθούν υψηλότερα την τιμή της Mwh όσο διαρκεί το νέο μοντέλο τιμολόγησης.
Ο Σεπτέμβριος μπορεί να είναι πιο ακριβός σε σχέση με τον Αύγουστο όταν η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει επιδότηση στα τιμολόγια με σκοπό να κλείσει την ψαλίδα ανάμεσα στον τιμή του προμηθευτή και σε σχέση με αυτή που θα πληρώσει ο καταναλωτής.
Το πραγματικό κόστος για τον προμηθευτή στην παρούσα φάση δεν απασχολεί κανένα διότι εμφανίζονται λεφτά πάνω στο ενεργειακό τραπέζι που δίνονται στον προμηθευτή από την κυβέρνηση για να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής .

Η τιμή της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ τιμολόγησε το κόστος της Mwh για τον Αύγουστο στα 486 ευρώ ή 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως 2000 . Όταν η κατανάλωση ξεπερνά τις 2000 Kwh η τιμή χρέωσης είναι τα 0,498 ευρώ.
Με βάση την προτεινόμενη τιμή της ΔΕΗ και του μεγαλύτερου προμηθευτή της αγοράς η ρήτρα αναπροσαρμογής ενσωματώνεται στην αρχική τιμή των 486 ευρώ ανά Mwh διότι τον ΥΠΕΝ δεν επιτρέπει στους προμηθευτές να βγάζουν τιμολόγια με αναπροσαρμογή της τιμής της Kwh.
Η κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής ως θεσμικό εργαλείο αναδεικνύει την πραγματική τιμή τιμολόγησης της ενέργειας χωρίς ψιλά γράμματα.
Μάλιστα η κατάργηση της με το καλημέρα έφερε υψηλότερες τιμές στην αγορά ενέργειας.

Τα οφέλη για τους καταναλωτές.

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης των τιμολογίων του ρεύματος για τους καταναλωτές τους καθιστά φθηνότερους τους λογαριασμούς λόγω της υψηλής κρατικής επιδότησης. Οι καταναλωτές της ΔΕΗ θα πληρώσουν την Kwh προς 0,109 ευρώ τον Αύγουστο.

Πρόκειται για επίπεδα τιμών προ ενεργειακής κρίσης και ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου.
Οι καταναλωτές της ΔΕΗ επέστρεψαν στον Μάιο του 2021 όταν η τιμή του φυσικού αερίου στα 20 ευρώ ανά Mwh.
Χθες όμως η τιμή του φυσικού αερίου στην προθεσμιακή αγορά της Ολλανδίας ήταν στα 177 ευρώ ανά Mwh για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 175 ευρώ.
Είναι προφανές ότι η τελική τιμολόγηση της Kwh που δίνει η ΔΕΗ για τον Αύγουστο μετά την κρατική επιδότηση δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς όταν μάλιστα ιδιώτες πάροχοι έδωσαν υψηλότερες τιμές όπως είναι το τιμολόγιο του ΗΡΩΝ που διαμορφώνεται στα 495 ευρώ ανά Mwh και της Protergia στα 549 ευρώ ανά Mwh.
Η κρατική επιδότηση του Αυγούστου από ορισμένους είναι μία ένδειξη ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο παρότι ο πρωθυπουργός λέει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης