Επιχειρήσεις

Asset ο τουρισμός για τα δημόσια ταμεία, σχέδιο να διατηρηθούν οι ροές και το χειμώνα

Asset ο τουρισμός για τα δημόσια ταμεία, σχέδιο να διατηρηθούν οι ροές και το χειμώνα
Πρωταγωνιστές του καλοκαιριού ελληνικά νησιά που υπεραποδίδουν, ξεπερνώντας επιδόσεις του 2019
Σχετικά Άρθρα

Σε νέο «άνοιγμα» στο silver target group της γερμανικής αγοράς (μετά τις δηλώσεις του στην Bild) προχώρησε ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό πρέσβη δρ. Ernst Reichel, στέλνοντας εκ νέου το μήνυμα, ότι οι διακοπές στην Ελλάδα δεν τελειώνουν το καλοκαίρι, αλλά μπορούν να συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Άλλωστε ο «μεσογειακός χειμώνας» ακούγεται άκρως… θελκτικός στα αυτιά του Γερμανού συνταξιούχου ή Βορειοευρωπαίου πολίτη που ανησυχεί σήμερα, για το πως θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση με τις χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα του ενώ κάλλιστα, θα μπορούσε να επιλέξει να ξεχειμωνιάσει σε μεγάλα ελληνικά νησιά όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος ή στην ηπειρωτική νότια Πελοπόννησο, περιοχές που διαθέτουν εκτός από θερμότερο κλίμα, ποιοτική φιλοξενία και οργανωμένες δομές υγείας.
«Οι πρωταθλητές του χειμώνα “χτίζονται” το καλοκαίρι» είπε ο αρμόδιος υπουργός προαναγγέλλοντας αντίστοιχη καμπάνια που θα τρέξει στο εξωτερικό, αλλά και προεργασία ώστε να υπάρξουν συμφωνίες με ειδικά ανταγωνιστικά πακέτα που θα δίνουν επιπλέον κίνητρα για χειμερινή διαμονή στη χώρα μας.
Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και το χειμώνα επιχειρείται σε μια συγκυρία που η Ελλάδα φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί το κατάλληλο momentum της ισχυρής ζήτησης που απολαμβάνει κατά την καλοκαιρινή περίοδο και της ενίσχυσης του τουριστικού της brand κατά τη διαχείριση της πανδημίας και να «χτίσει» το προφίλ του ελκυστικού δωδεκάμηνου προορισμού, προσκαλώντας συνταξιούχους πλουσιότερων βόρειων χωρών που επιλέγουν να περάσουν το χειμώνα σε νοτιότερα, θερμότερα κλίματα.
Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με μεγάλους tour operators και αεροπορικές εταιρείες, με την αυτοδιοίκηση και επαγγελματίες, ενώ η στρατηγική του υπουργείου περιλαμβάνει και όσους θα μπορούσαν να εργαστούν εξ αποστάσεως σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κω, Ρόδο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού. «Γιατί τα έσοδα από τον τουρισμό σημαίνουν επιπλέον εισόδημα για τους Έλληνες, ενίσχυση της απασχόλησης για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό, νέες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και ανάπτυξη για κάθε γωνιά της πατρίδας μας, δώδεκα μήνες τον χρόνο», σημείωσε ο κ. Κικίλιας. 
Η υπεραπόδοση του τουρισμού «μαξιλάρι» για νέα μέτρα στήριξης
Η θετική εικόνα της σημερινής τουριστικής κίνησης και αντίστοιχα η πορεία των κρατήσεων για το υπόλοιπο της σεζόν - ιδιαίτερα σε προορισμούς «φιλέτα» που όπως φαίνεται θα γεμίζουν με σημαντικά έσοδα το κρατικό καλάθι και κατά το μεγαλύτερο μέρος του φθινοπώρου, είναι μια από τις «ασπίδες» αντιμετώπισης του πληθωρισμού και «παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης ευάλωτων από Σεπτέμβριο.
Ήδη στα μέσα Ιουλίου οι πληρότητες άγγιξαν το 90% σε top τουριστικούς προορισμούς και πριν καλά καλά μπει και ο Αύγουστος – ο πιο τουριστικός μήνας της χρονιάς – παράγοντες της αγοράς μιλούσαν για αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Οι κρατήσεις Σεπτεμβρίου εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά επίσης όχι μόνο στο Νότιο Αιγαίο, αλλά και στο Ιόνιο, την Κρήτη, τη Χαλκιδική κ.α. και όλα δείχνουν πως το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου που δίνει το 60% των τουριστικών εισπράξεων του έτους θα είναι ισχυρό.
Την ίδια ώρα, η εικόνα της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης δεν συνάδει και πολύ με ευφορία στα ταμεία των επιχειρήσεων, λόγω αυξημένου λειτουργικού κόστους από πρώτες ύλες, αγαθά και ενέργεια και ταυτόχρονα συμβολαίων με t.o.s με τιμές προ κρίσης. Άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν ότι είναι πιο εύκολο για τα καταλύματα πέντε αστέρων που δουλεύουν με μεμονωμένη πελατεία να ανταπεξέλθουν καλύτερα στα νέα δεδομένα με αυξημένες τιμές, παρά ένα ξενοδοχείο χαμηλότερης κατηγορίας. Εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι δεν πρέπει να λησμονείται η μείωση των εισπράξεων κατά 75% το 2020 λόγω πανδημίας και κατά 45% το 2021 σε σχέση με το 2019, όπως και το ότι η τουριστική ανάκαμψη δεν «τρέχει» με την ίδια ταχύτητα σε όλη την Ελλάδα, με την ψαλίδα ανάμεσα στα νησιά και σε αρκετούς ηπειρωτικούς προορισμούς να παραμένει ανοιχτή.
Που πάνε Αμερικανοί, Βρετανοί, Ευρωπαίοι και Άραβες
Τρεις στους δέκα Αμερικανούς που φτάνουν αεροπορικώς στο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, μετεπιβιβάζονται απευθείας σε άλλο αεροπλάνο με τελικό προορισμό τη Σαντορίνη, σύμφωνα με ταξιδιωτικό πράκτορα που εξηγεί γιατί η διάσημη Καλντέρα είναι o αγαπημένος ελληνικός προορισμός για τους επισκέπτες από τις ΗΠΑ.
«Η Σαντορίνη είναι μοναδική στο είδος της και πολλοί Αμερικανοί έρχονται στην Ελλάδα μόνο για αυτήν, διότι αυτήν αναγνωρίζουν αμέσως κυρίως από διάφορα αφιερώματα που έχουν γίνει κατά καιρούς. Η Μύκονος ανεβαίνει στις προτιμήσεις τους και ακολουθούν η Κέρκυρα, η Πάρος, η Κρήτη, η Ρόδος και η Νάξος», λέει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εκτιμά ότι παρά την αυξημένη κινητικότητα της σεζόν, «δεν βρισκόμαστε σε πλήρη κανονικότητα, διότι διανύουμε ακόμη την εποχή covid.
Τελευταία έχουμε αρχίζει να παρατηρούμε μια μικρή τάση του κόσμου να «μαζεύεται» λόγω αυξημένου κόστους διαβίωσης, αλλά και ακυρώσεων πτήσεων και πολύωρων καθυστερήσεων που καθημερινά ταλαιπώρησαν ταξιδιώτες σε αεροδρόμια του εξωτερικού. Ευτυχώς οι τουριστικές ροές για την Ελλάδα δεν έχουν επηρεαστεί, διότι δεν παρατηρούνται προβλήματα στα δικά μας αεροδρόμια» τονίζει.
Για τους Βρετανούς το Ιόνιο είναι από τους περισσότερο δημοφιλείς για αυτούς προορισμούς και νησιά όπως η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος κατακλύζονται από επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου. «Φέτος, την τιμητική τους έχουν και η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κάρπαθος, η Ρόδος και η Κως και ακολουθούν η Πάρος και η Ικαρία», σημειώνει άνθρωπος της αγοράς που θεωρεί αναμενόμενη την «πρωτιά» των Βρετανών στην κορυφή της λίστας του εισερχόμενου τουρισμού. Αντίθετα για τους Γερμανούς όπως λέει, «η Κρήτη είναι η πρώτη τους επιλογή και ακολουθούν η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Κεφαλονιά και η Χίος». Σαντορίνη και Μύκονος είναι hot spot για τους τουρίστες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που προσγειώνονται στην Ελλάδα για διακοπές πολυτελείας στο Αιγαίο.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης