Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι Servicers έχουν απορρίψει ρυθμίσεις οφειλών ύψους 800 εκατ. ευρώ και έχουν εγκρίνει μόλις 40 εκατ. ευρώ

Οι Servicers έχουν απορρίψει ρυθμίσεις οφειλών ύψους 800 εκατ. ευρώ και έχουν εγκρίνει μόλις 40 εκατ. ευρώ
Τα στοιχεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών αποκαλύπτουν ότι οι τράπεζες πολεμούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Σχετικά Άρθρα

Μέτωπο με τις τράπεζες και τους servicers ανοίγει η κυβέρνηση.
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει παρέμβαση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών που θα περιορίζει την ευελιξία των τραπεζών και των servicers αφού μέχρι σήμερα λειτουργεί σε βάρος των ρυθμίσεων και των δανειοληπτών που θέλουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Τα έργα και οι ημέρες των πιστωτών έχουν εξοργίζει τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες που εμφανίζονται αποφασισμένοι να αρπάξουν το …μαστίγιο έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών, οι οποίοι να σημειωθεί την τελευταία τους έκθεση προόδου έβγαλαν κόκκινη κάρτα στις τράπεζες και τους servicers διότι απορρίπτουν «κουρέματα» οφειλής άνω του 30% ενώ το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει διπλάσιο ποσοστό όταν τα στοιχεία του δανειολήπτη βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι servicers δεν θέλουν τις ρυθμίσεις που βγάζει ο αλγόριθμος

Τα στοιχεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών αποκαλύπτουν ότι οι τράπεζες πολεμούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Οι προτάσεις τους δεν βοηθούν τους δανειολήπτες και τους «πιέζουν» σε βαθμό να εγκαταλείψουν την προσπάθεια διάσωσης της περιουσίας τους.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν το σκληρό πρόσωπο των τραπεζών αλλά και των Funds που έχουν στην κατοχή τους κόκκινα δάνεια.
Στην …. ουρά του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών είναι 2,1 δισ ευρώ εκ των οποίων έχουν ρυθμιστεί «κακήν κακώς» συνολικά 40 εκατ. ευρώ ενώ έχουν απορριφθεί ρυθμίσεις δανείων συνολικής αξίας 800 εκατ. ευρώ.
Στην ουρά αναμονής είναι ρυθμίσεις ύψους 1,2 δις ευρώ με το συνολικό αριθμό αιτήσεων να ξεπερνά τις 60.000.

Το σαμποτάζ των Fund στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών

Το σαμποτάζ των τραπεζών και των Funds με τις ρυθμίσεις να κινούνται κάτω από τα όρια του νομοθετικού πλαισίου αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγές σε βαθμό που θα περιορίσουν την αρχική ευελιξία των πιστωτών έναντι των δανειοληπτών.
Ο αλγόριθμος του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών παρότι αξιολογεί τα αιτήματα και δίνει ικανοποιητικές λύσεις όταν φτάνουν στους πιστωτές απορρίπτονται και εισηγούνται δικές τους πιο σκληρές.
Οι servicers λόγω των υποχρεώσεων που έχουν προς τις μητρικές τους εταιρείες ως χρηματοδότες ορίζουν και τους κανόνες των θυγατρικές που έχουν έδρα την Ελλάδα . Έχουν ορίσει και επιβάλλει να μη δέχονται ρύθμιση άνω των τριών ετών διότι τους έχουν διαμηνύσει ότι θέλουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να πάρουν τα χρήματα τους σε διάστημα που εξυπηρετεί τις δικές τους αποδόσεις και καταγραφή κερδών σε χρονικό ορίζοντα που επιβάλει ο αρχικός επενδυτής, ο οποίος εγκρίνει ρύθμιση που δεν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του δανειολήπτη.

Ο ένας χρόνος λειτουργίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία πριν από περίπου ένα χρόνο με στόχο την ταχεία διευθέτηση των χρεών, καθώς η λύση ρύθμισης που «προτείνει» προκύπτει αυτοματοποιημένα με βάση ένα υπολογιστικό εργαλείο (αλγόριθμος) που υπολογίζει την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.
Η διαδικασία έχει ανοίξει για πρώτη φορά και για φυσικά πρόσωπα, εκτός δηλαδή από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για πρώτη φορά επίσης δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να υποβάλει αίτηση ρύθμισης οφειλών ακόμη και αν οι οφειλές που έχει δεν είναι σε καθυστέρηση.
Προϋπόθεση είναι να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του κατά 20%, τα χρέη του να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε έναν και μόνο πιστωτή κατά 90%.
Η πλατφόρμα είναι «προγραμματισμένη» ώστε να διενεργεί πλήθος ελέγχων ηλεκτρονικά. Με βάση τα στοιχεία που αντλούνται και καταχωρίζονται, η πλατφόρμα υπολογίζει με τη χρήση ειδικού υπολογιστικού εργαλείου τα στοιχεία της αρχικής πρότασης. Οι πιστωτές έχουν την ευχέρεια να μη συμφωνήσουν στην πρόταση που προκύπτει βάσει του υπολογιστικού εργαλείου και να αντιπροτείνουν εναλλακτική λύση, η οποία προκύπτει επίσης ηλεκτρονικά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης