Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Με ανάχωμα την αγορά ιδίων μετοχών, στρέφεται ξανά στην παραγωγή - Στις 3 Αυγούστου γενική συνέλευση

ΔΕΗ: Με ανάχωμα την αγορά ιδίων μετοχών, στρέφεται ξανά στην παραγωγή - Στις 3 Αυγούστου γενική συνέλευση
Στις 3 Αυγούστου, η έκτακτη Γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, θα κληθεί να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών

Αν και η μετοχή της ΔΕΗ κατέγραψε ράλι έως 6,6% με την ανακοίνωση του νέου προγράμματος επαναγοράς ίδιων μετοχών (έως 10% του μετοχικού κεφαλαίου ή 36.344.000 μετοχές), εκ των πραγμάτων, η δίοικηση της εταιρείας θα επικεντρωθεί στο επιχειρησιακό κομμάτι, ώστε να αναστρέψει την πτωτική πορεία της μετοχής κατά 45% από τις αρχές του χρόνου.
H διοίκηση δεσμεύσθηκε για λειτουργικά κέρδη Εbidta ύψους 871 εκατ. ευρώ εντός του 2022, ενώ η αγορά πρέπει να πειστεί ότι η εφαρμογή του νέου μηχανισμού τιμών ανά τεχνολογία (λιγνιτικές, φυσικό αέριο, ΑΠΕ) δεν θα έχει αρνητική επίδραση στα λειτουργικά κέρδη.
Σ´ ότι αφορά, την φορολόγηση των “υπερκερδών”, οι εκτιμήσεις της ΔΕΗ επιβεβαιώθηκαν με επιβάρυνση 190 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να ισοσκελιστεί από τις αποζημιώσεις 300 εκατ. ευρώ που θα λάβει η ΔΕΗ για την λειτουργία των μονάδων ντίζελ στα νησιά.
Επίσης, η ρευστότητα ενισχύθηκε καθώς συμφωνήθηκε με την JP Morgan η αύξηση της τιτλοποίησης οφειλών έως 60 ημέρες στα 300 εκατ ευρώ (από 200 εκατ. ευρω) και την ταυτόχρονη μείωση των τόκων.

Από τις ταμειακές ροές η αγορά ιδίων

Στις 3 Αυγούστου, η έκτακτη Γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, θα κληθεί να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα επαναγοράς, μέχρι το 10% των μετοχών , αφού αφαιρεθούν τα 1,856,000 ίδιες μετοχές ή 0,4859% που αποκτήθηκαν από τις αρχές του χρόνου.
Η νέα επαναγορά μετοχών θα ισχύσει μέχρι και 24 μήνες από την επομένη της έγκρισης του από την γενική συνέλευση των μετόχων και το εύρος τιμών είναι κατ΄ελάχιστον 2,48 ευρώ (ονομαστική αξία της μετοχής), και 17 ευρώ κατά το μέγιστο.
Όπως διευκρινίζει η ΔΕΗ, οι αγορές ίδιων μετοχών θα χρηματοδοτηθούν από τις ελεύθερες ταμειακές ροές, και όχι από τα κεφάλαια της περσινήςαύξησης κεφαλαίου, ύψους 1,3 δις. ευρώ.
To ερώτημα, βεβαίως, είναι εάν θα διαγραφεί το 10% των ίδιων μετοχών ή η εταιρεία προχωρήσει αργότερα σε μια ιδιωτική τοποθέτηση.

Ποιοί φέρονται να πούλησαν

Στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, οι βασικοί μέτοχοι ήταν η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών 34,12%, CVC capital 10%, Ηelicon Invstments (Ιταλία) 4,89%.
Σήμερα, το ιταλικό fund εμφανίζεται να κατέχει 4,94%.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία από το Interactive brokers σε μείωση θέσεων έχει προχωρήσει το Vanguard με1,79% (από 2,18%) η Blackrock με 0,69% (από 1,03%). Σε αύξηση της θέσης της προχώρησε η Kayne Anderson με 0,30% απο 0,28%. Στις 30 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Interactive, σε αγορές είχαν προχωρήσει η Blackrock, η Mirae Asset Management και η State street global.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης