Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Προ των πυλών η συμφωνία με Orsted; - Τι δείχνει η πορεία της μετοχής στο χρηματιστήριο

Cenergy: Προ των πυλών η συμφωνία με Orsted; - Τι δείχνει η πορεία της μετοχής στο χρηματιστήριο

Το business plan της νέας μονάδας αναφέρει ετήσιο ebitda 50- 55 εκατ. ευρώ ενώ οι υπεύθυνοι της Viohalco υπολογίζουν η απόσβεση της μονάδας να πραγματοποιηθεί μέσα σε δυο τρία χρόνια από την κατασκευή της.

Άνοδο 11,8% καταγράφει την τελευταία εβδομάδα η μετοχή της Cenergy, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες για την τελική οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Δανέζικης Orsted και της Cenergy, σχετικά με την μονάδα κατασκευής υποθαλάσσιων καλωδίων στο Μaryland των ΗΠΑ.
Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το Bankingnews από τις αρχές Ιουνίου, η Orsted πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 250 εκατ. δολάρια την κατασκευή μονάδας της θυγατρικής της Cenergy “Ελληνικά Καλώδια” και τα πρώτα συμβόλαια υποθαλάσσιων καλωδίων θα αφορούν τo έργο ανεμογεννητριών της Orsted στην πολιτεία του Maryland, ενώ η μονάδα θα πουλάει και σε άλλους κατασκευαστές Αιολικών Πάρκων στις ΗΠΑ.
Μέσω της μονάδας στις ΗΠΑ, η ελληνική Cenergy, προσθέτει μια ακόμα μονάδα σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά αναλαμβάνοντας ως αξιόπιστος προμηθευτής της Orsted σε υποβρύχια καλώδια για Αιολικά Πάρκα.
Με βάση την συμφωνία που έχει υπογράψει η Orsted, στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι δυο εταιρείες έναντι της αμερικανικής πολιτείας είναι η πρόσληψη προσωπικού (περί τα 300 άτομα) από την τοπική κοινωνία καθώς και η προμήθεια υλικών από την τοπική κοινότητα.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ένα σημείο το οποίο δεν είχε οριστικοποιηθεί είναι πως θα αποτυπωθεί η χρηματοδότηση της Orsted προ την Cenergy, στον ισολογισμό, εάν θα πρόκειται δηλαδή για υποχρέωση της ελληνικής εταιρείας.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το business plan της νέας μονάδας αναφέρει ετήσιο ebitda 50- 55 εκατ. ευρώ ενώ οι υπεύθυνοι της Viohalco υπολογίζουν η απόσβεση της μονάδας να πραγματοποιηθεί μέσα σε δυο τρία χρόνια από την κατασκευή της.

Παρουσιάσεις σε επενδυτές από Goldman για τις ΗΠΑ

Μετά την οριστικοποίηση των όρων της στρατηγικής συμφωνίας με την Orsted, και προσθήκης των νέων εσόδων από την μονάδα της Cenergy USA ο σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας, η Goldman Sachs, θα παρουσιάσει το φθινόπωρο αναλυτικά σε επενδυτές το project των ΗΠΑ και τις προοπτικές της Cenergy καθώς η εισηγμένη εδραιώνεται πλέον με σημαντικά μερίδια αγοράς στο χώρο των καλωδίων.
Το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα έσοδα της Cenergy ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ, 30% υψηλότερα από το 2021, ενώ το αναπροσαρμοσμένο ebitda σε 22,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων σε 9,6 εκατ. ευρώ, έναντι 4,6 εκατ. ευρώ του 2021.
Το δε ανεκτέλεστο παραγγελιών ανέρχεται σε 1 δις. ευρώ, εκ των οποίων αρκετά έργα αφορούν σώληνες χάλυβα.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης