Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Intralot: Η ιστορία που έγραψε ο Σωκράτης Κόκκαλης και το νέο «στοίχημα» με την αύξηση κεφαλαίου

Intralot: Η ιστορία που έγραψε ο Σωκράτης Κόκκαλης και το νέο «στοίχημα» με την αύξηση κεφαλαίου

Η αποτίμηση της αμερικάνικης θυγατρικής από την PwC.

Ιστορία έγραψε χθες στο χρηματιστήριο ο επιχειρηματίας κ. Σ. Κόκκαλης με την μετοχή της Intralot.
Μπορεί οι μέτοχοι της τελευταίας να ταλαιπωρήθηκαν επί χρόνια από την απουσία μερισμάτων λόγω των μειοψηφιών στις θυγατρικές, αλλά τα τελευταία δυο χρόνια, οι μέτοχοι που πίστεψαν στο γύρισμα της εταιρείας επιβραβεύθηκαν με μια απόδοση 545% από τα χαμηλά της επιτήρησης της μετοχής ( Ιούλιος 2020 -0,0875 ευρώ), μέχρι την χθεσινή άνοδο του τίτλου κατά 13% στα 0,565 ευρώ.
Από τον Νοέμβριο του 2020, ο ίδιος επιχειρηματίας ανέλαβε τις τύχες της εταιρείας και μαζί με τους συνεργάτες του ολοκλήρωσε, όχι μόνο την αναδιάρθρωση, αλλά εξασφάλισε και εταίρο του κλάδου για τις ΗΠΑ.
Είναι από τις λίγες φορές, όμως, σε αυξήσεις κεφαλαίου όπου η μετοχή - μιας εταιρείας που βρίσκεται στο καθεστώς επιτήρησης με αρνητικά ίδια κεφάλαια (122,1 εκατ. ευρώ τέλος Μαρτίου) και ενω έχει ανακοινώσει αύξηση σχεδόν διπλάσια της κεφαλαιοποίησης (129 εκατ. ευρώ ) - κατέγραψε άνοδο έως και 13% δίνοντας μ αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό premium στούς μετόχους που πώλησαν τις μετοχές.
Βεβαίως, η διαδρομή των δυο χρόνων είχε «εκτροχιασμούς» και πτώση από τα υψηλά των 0,865 ευρώ ή μεταβλητότητα εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους άτεγκτους Αμερικανούς ομολογιούχους, οι οποίοι πληρώνοντας τα ομόλογα αρκετά κάτω από την ονομαστική τους τιμή είχαν αποκτήσει το 34% των μετοχών της Aμερικανικής θυγατρικής Intralot inc.
Το νέο «στοίχημα» της Intralot είναι φυσικά αν μετά την έκδοση των νέων μετοχών, με θετικά ίδια κεφάλαια θα παράξει περισσότερα κέρδη για τους μετόχους.

Η αύξηση κεφαλαίου των 129,2 εκατ. ευρώ

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Intralot θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση 222.800.500 νέων μετοχών με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων με την αναλογία 1,499 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά μετοχή.
Συνολικά, εφόσον καλυφθεί πλήρως θα αντληθούν κεφάλαια 129,2 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση είναι σχεδόν “κλειδωμένη” καθώς ο επιχειρηματίας κ. Σ. Κόκκαλης θα συμμετάσχει με ποσοστό 28,02% ή 36,2 εκατ. ευρώ με δέσμευση γαι διακράτηση έξι μηνών μετά την αύξηση και απόκτηση κατά το μέγιστο των μετοχών που θα μείνουν αδιάθετες.
Επίσης, η συμφωνία με την Standard General προβλέπει να αποκτήσει από τις αδιάθετες μετοχές μέχρι το 1/3 των συνολικών μετοχών με τιμή διάθεσης η οποία δεν θα υπερβαίνει τα 0,58 ευρώ.
Δηλαδή. η Standard General καταβάλλει 71,5 εκατ. ευρώ, έτσι συνολικά η αύξηση των 129,2 εκατ. ευρώ είναι σχεδόν καλυμμένη καθώς συγκεντρώνονται 107 εκατ. ευρώ.
Περαιτέρω, υπάρχει ένα ποσοστό 5,506% πελατών της EFG bank ( για το οποίο δεν ανακοινώθηκαν οι κάτοχοι ) και τέλος ένα 5% της Intesa.
Όπως ανακοίνωσε, η εταιρεία σε περίπτωση που η αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως υπάρχει η δυνατότητα μερικής καλύψεως μέχρι τα 126,5 εκατ. ευρώ, ενώ αν το ποσό είναι μικρότερο η αύξηση θα ματαιωθεί εξολοκλήρου.
Τα κεφάλαια, μετά την αφαίρεση των εξόδων, θα ανέλθουν σε 127,8 εκατ. ευρω και θα διατεθούν στην εξαγορά του 33,23% της Intralot Securities BV από ομολογιούχους και ποσό 3,8 εκατ. ευρώ για την εξαγορά 1 εκατ. μετοχών της intralot securities bv που ανήκουν σε μετόχους μειοψηφίας

Πόσο αποτιμήθηκε η Αμερικανική θυγατρική

Mε βάση την έκθεση αποτίμησης της Pricewaterhouse, η αμερικανική θυγατρική (100%) αποτιμήθηκε μεταξύ ενός εύρους 381,9 – 477 εκατ. δολαρίων ή 335 -419,6 εκατ. ευρώ και το 34,27% αποτιμήθηκε μεταξύ 115,1 -143,8 εκατ. ευρώ, έτσι τo ποσό εξαγοράς θεωρείται λογικό και δίκαιο από χρηματοοικονομική άποψη.
Ο κύκλος εργασιών της Intralot Inc το 2021 ανήλθε σε 152,3 εκατ. ευρώ ( άνοδος 14,6%) και τα κέρδη Εbidta σε 74,6 εκατ. ευρώ (αύξηση 44%).
Σε σχέση με τους πολλαπλασιαστές που έχουν χρησιμοποιηθεί σε πρόσφατες συναλλαγές το τίμημα της εξαγοράς θεωρείται χαμηλό – αν και οι αποτιμήσεις των εταιρειών του κλάδου διαδικτυακού στοιχήματος έχουν υποχωρήσει τελευταία.
Το πλάνο της εταιρείας 2022-2024 είναι 100 εκατ. δολάρια - για επέκταση σε νέα έργα αθλητικού στοιχηματισμού κατά 25% και κατά 75% σε υφιστάμενα συμβόλαια – και θα χρηματοδοτηθεί από τις παραγόμενες ταμειακές ροές των ΗΠΑ.
Ο εταίρος, η Standard General, του κορεατικής καταγωγής κ. Soo Kim κατέχει την Βally Corporation κατέχει 14 καζίνο, άδειες αθλητικού στοιχήματος ενω πέρυσι πραγματοποίησε εξαγορά της βρετανικής on line στοιχηματικής Gamesys.
O στόχος του Σ. Κόκκαλη και της Intralot είναι η εισαγωγή της θυγατρικής Intralot Ιnc στο χρηματιστήριο Nasdaq και μια συγχώνευση με την Bally πιθανότατα να εξυπηρετεί αυτόν τον στόχο.
Προηγουμένως, θα έχει την ευκαιρία να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού της και να διεκδικήσει νέα συμβόλαια.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης