Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΒC Partners - Σταθόπουλος: Έρχονται πιέσεις στα private equity λόγω πληθωρισμού και επιτοκίων

ΒC Partners - Σταθόπουλος: Έρχονται πιέσεις στα private equity λόγω πληθωρισμού και επιτοκίων
Eπιλογές για τα private equity funds αποτελούν πλέον οι αμυντικοί κλάδοι της υγείας, των τηλεπικοινωνιών και των media
Σχετικά Άρθρα

Την ίδια ώρα που υπάρχει ανησυχία στούς διαχειριστές για την φετινή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων αρχίζει να «κτυπά» το κόστος και τα περιθώρια κερδών των private equity funds τα οποία έχουν επενδύσει στην Ελλάδα (Bc Partners – CvC Capital – Macquarie – HiG). Και οι συνέπειες, όπως θα δούμε, για τους επενδυτές αφορούν τα αυξημένα κόστη, μισθούς, αλλά και τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων που θα επηρεάσουν όσες εταιρείες διαθέτουν υψηλότερο δανεισμό.

Eρωτώμενος από το πρακτορείο bloomberg ο managing Partner της Bc Partners ( United, Nova – Wind ) κ. Νίκος Σταθόπουλος δήλωσε επιφυλακτικά αισιόδοξος, αλλά παραδέχθηκε ότι, εξαιτίας της εκτόξευσης του πληθωρισμού έχουν ξεκινήσει πιέσεις στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών οι οποίες επηρεάζουν τα κόστη και περιθώρια κέρδους των εταιρειών.
Ανάλογα με τον κλάδο που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις υπάρχουν αυξήσεις σε υλικά, μισθούς κ.α ωστόσο, όπως είπε όλα κρίνονται από την δυνατότητα των εταιρειών να μετακυλίσουν τα αυξημένα κόστη στις τιμές. Όπου δεν υπάρχει, όμως, η δυνατότητα τότε η δουλειά θα πρέπει να είναι πιο σκληρή προκειμένου να βγούν χρήματα για τους επενδυτές των private equity funds.
Ο κ. Σταθόπουλος επισήμανε επίσης, ότι η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει τους πολλαπλασιαστές των εταιρειών (multiples) οι οποίοι είναι το «κλειδί» για τις αποδόσεις του κλάδου.
Μάλιστα, προέβλεψε πως θα υπάρχει μια προσαρμογή για τις αποτιμήσεις, η οποία για τις ιδιωτικές εταιρίες πάντοτε καθυστερεί 6-9 μήνες – έναντι των δημόσιων εταιρειών- αλλά στο τέλος θα συμβεί.
Σ ότι αφορά τους κλάδους, οι αμυντικοί κλάδοι της υγείας, των τηλεπικοινωνιών των media αποτελούν πλέον τις επιλογές για τα private equity funds καθώς οτιδήποτε σχετίζεται με την κατανάλωση επηρεάζεται από τα χαμηλότερα διαθέσιμα εισοδήματα που έχουν πληγεί από τις ενεργειακές αυξήσεις.
Πάντως, ο κ. Σταθόπουλος  αναμένει ότι, εξαιτίας της ρευστότητας του κλάδου οι επενδύσεις θα συνεχιστούν για όποιους κλάδους δεν υφίστανται αβεβαιότητες ή καθυστερήσεις. Το 2021, η United μέσω και των εξαγορών εμφάνισε έσοδα 1,89 δισ. ευρώ και αυξημένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κατά 63% στα 679 εκατ.ευρώ ενω τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές 104 εκατ. ευρώ. Το Nova εμφάνισε 243, 5 εκατ. ευρώ και προσαρμόσμενα κέρδη Ebidta 69,6 εκατ. ευρώ.

Cvc: Πιέσεις στα τρόφιμα

Στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών του Cvc, oι ασφάλειες (Εθνική Ασφαλιστική) αλλά και η υγεία εκτιμάται ότι, ως αμυντικοί κλάδοι αναμένεται να συνεχίσουν να απορροφούν ως ένα βαθμό τα αυξημένα κόστη. Στα τρόφιμα, όμως, και ειδικότερα στην γαλακτοβιομηχανία οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στην αγορά είναι σαρωτικές τόσο για τις βιομηχανίες, όσο και για τις λιανικές πωλήσεις καθώς οι καταναλώσεις μειώνονται δραματικά, όπως ήδη επισημαίνουν τόσο παράγοντες της αγοράς, αλλά και οι αλυσίδες λιανικής.
Υπό αυτά τα δεδομένα για το Cvc Capital, όπως και για τα υπόλοιπα funds δεν έχουν σημασία τόσο οι ισολογισμοί του 2021 – οι οποίοι δεν έχουν καν δημοσιευθεί - αλλά οι φετινοί ισολογισμοί οι οποίοι θα εμφανίσουν τις πιέσεις στα κόστη, στους μισθούς και, κυρίως, στην κατανάλωση.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης