Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εταιρικά ομόλογα: Ποιοι βλέπουν την αγορά ως… ένα μεγάλο ΑΤΜ χρήματος... μετά το χρηματιστήριο

Εταιρικά ομόλογα: Ποιοι βλέπουν την αγορά ως… ένα μεγάλο ΑΤΜ χρήματος... μετά το χρηματιστήριο

Η άλυτη υπόθεση της MLS που έδωσε εξασφαλίσεις…. σε έτερο δανειστή

Σχετικά Άρθρα

Στις αγορές κεφαλαίου τo χρήμα γίνεται ακριβό και η πρόσβαση δύσκολη ωστόσο την ελληνική αγορά ομολόγων την μεταχειρίζονται ως ένα τεράστιο… ΑΤΜ ομολογιούχων της λιανικής, μέσω του οποίου εισηγμένες και μη ζητούν κεφάλαια κατά το δοκούν.
Απαιτώντας μάλιστα επιτόκια, σε επίπεδα τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αντιστοιχούν ούτε στους ισολογισμούς, ούτε στις τρέχουσες συνθήκες, όπως επισημαίνει στο bankingnews υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην συγκεκριμένη αγορά αντί των μεσαίων επιχειρήσεων προσήλθαν ορισμένοι όμιλοι οι οποίοι εξέδωσαν πολλαπλές εκδόσεις ομολόγων με επιτόκια τα οποία δεν θα χορηγούσαν ούτε οι τράπεζες (ελληνικές και ξένες), ούτε οι διεθνείς αγορές κεφαλαίου.
Ύστερα λοιπόν από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο χρηματιστήριο (έτερο ΑΤΜ) όπου οι τιμές διάθεσης λόγω και των ειδικών συνθηκών βρέθηκαν αρκετά χαμηλότερα δημιουργούνται νέοι κίνδυνοι για χιλιάδες επενδυτές της λιανικής λόγω μη ορθής τιμολόγησης, έλλειψης πιστωτικών αξιολογήσεων και απουσίας εξασφαλίσεων.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γ. Κοντόπουλος θεωρεί εφικτή την αύξηση των εισηγμένων εταιρειών υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς, δηλαδή της αγοράς... ΑΤΜ όπου οι εκδότες ζητούν τιμή διάθεσης μετοχών και επιτόκια προσαρμοσμένα στις επιθυμίες τους και όχι στα θεμελιώδη μεγέθη.

Lamda: Απο 200 εκατ. ευρώ στα 230 εκατ. ευρώ ή και 260 εκατ. ευρώ;

Δυο χρόνια μετά την έκδοση ομολόγου, λήξεως 2027, ύψους 320 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,4% και απόδοση 4,55% στην λήξη η Lamda Developments, προετοιμάζεται για νέα έκδοση η οποία αρχικά τοποθετήθηκε στα 200 εκατ. ευρώ για να μοχλευτεί ο ισολογισμός. Αργότερα σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυξήθηκε σε 230 εκατ. ευρώ και κατά άλλους σε 260 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια της νέα έκδοσης - όπως και στην προηγούμενη – θα χρησιμοποιηθούν για τις αναπτύξεις στην επένδυση του Ελληνικού.
Σύμφωνα με θεσμικούς επενδυτές λόγω της παρουσίας επενδυτών της λιανικής, η συγκεκριμένη αγορά χρήζει νέων ρυθμίσεων τόσο στην πλευρά της τιμολόγησης, των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, και, κυρίως, στις εξασφαλίσεις που παρέχονται στους ομολογιούχους.
Σ οτι αφορά το θέμα της τιμολόγησης η ευθύνη βαρύνει τους αναδόχους και σήμερα στην ελληνική αγορά υπάρχουν τράπεζες οι οποίες εφαρμόζουν την γενική αρχή η οποία αναφέρει ότι, δεν δίδεται στους εκάστοτε εκδότες επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό θα δίδονταν εάν η τράπεζα χορηγούσε τραπεζικό δάνειο.
Σ αυτή την περίπτωση και η τράπεζα πωλεί τα ομόλογα στους πελάτες της.
Για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις δεν υφίσταται επίσημος μηχανισμός σύμφωνα με τον οποίο οι ομολογιούχοι να γνωρίζουν το επίπεδο της πιστοληπτικής ικανότητας και συνήθως αυτό επαφίεται στην διάθεση των εκδοτριών εταιρειών. Στο κρίσιμο θέμα των εξασφαλίσεων, όπως υποδεικνύει η υπόθεση της MLS, η τελευταία, δεν παρείχε εξασφαλίσεις στους ομολογιούχους.
Απέκρυψε την έλλειψη ρευστότητας ενώ είχε εκδώσει τρία ομόλογα και προχώρησε σε παροχή αυξημένων εξασφαλίσεων σε άλλο δανειστή (εισηγμένη εταιρεία).
Βεβαίως και η τελευταία βρίσκεται στον “αέρα” και περιμένει στην σειρά των υπόλοιπων “δανειστών” που επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τα γραφεία της εταιρείας στην Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης