Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λ. Παπακωνσταντίνου: Μεγαλύτερες επιχειρήσεις και ενοποιήσεις χρειάζεται το ελληνικό χρηματιστήριο

Λ. Παπακωνσταντίνου: Μεγαλύτερες επιχειρήσεις και ενοποιήσεις χρειάζεται το ελληνικό χρηματιστήριο

Οι επενδύσεις ΕΥΔΑΠ, του αμερικανικού CVC και της Ιkos

Eίναι αναγκαίο για το χρηματιστήριο να εισαχθούν μετοχές επιχειρήσεων με εκείνα τα κρίσιμα μεγέθη που είναι ικανά να προσελκύσουν διεθνή κεφάλαια υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Μεριτ Xρηματιστηριακή κ. Λ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην ενότητα των επενδύσεων του 1ου διεθνούς συνεδρίου.
“Μια νέα εποχή” για την προστασία των επενδυτών, τη βιωσιμότητα και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Όπως πρόσθεσε, οι επενδυτικοί τραπεζίτες και όσοι ασχολούνται με την επενδυτική τραπεζική θα πρέπει να στοχεύσουν σ ένα κρίσιμο μέγεθος (άνω των 100-150 εκατ. ευρώ) και αν αυτό δεν υφίσταται τότε θα πρέπει να προκύψει μέσω συγχωνεύσεων, ώστε κάποιοι κρίσιμοι τομείς της οικονομίας (ακίνητα, τουρισμός) να προσελκύσουν διεθνή κεφάλαια.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί το χρηματιστήριο δεν έχει ακόμα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών συμπλήρωσε ότι, ορισμένες ελληνικές εταιρείες με οικογενειακή διάρθρωση εμφανίζουν “αντιστάσεις” στην εταιρική διακυβέρνηση.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν ορθώς κεφάλαια από το εξωτερικό, εντός της πανευρωπαϊκής τάσης ενοποίησης.
Σε ότι αφορά την αδυναμία αποτύπωσης των θετικών προοπτικών στο χρηματιστήριο, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως από το το 2012 – με εξαίρεση τις τράπεζες λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προσφέρει σημαντικές υπεραξίες.

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό διπλάσιο της σημερινής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης της, προωθεί για την επόμενη δεκατία η ΕΥΔΑΠ, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Α. Τάσιος ο οποίος πρόσθεσε ότι, η αιχμή του προγράμματος κατευθύνεται στους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, ύψους 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί το αποχευτικό δίκτυο.
Μάλιστα, προγραμματίζονται άλλα 150 εκατ. ευρώ για υποδομές, με το 90% των κεφαλαίων να προέρχονται από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Σε επενδύσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ στην υγεία έχει προχωρήσει το CVC στην Ελλάδα
, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Μητέρα, κ. Σ. Χάνδακας ο οποίος πρόσθεσε ότι, η ενοποίηση είναι το μέλλον στον χώρο της υγείας με γνώμονα πάντοτε τον ασθενή.
Ο όμιλος του CVC έχει αποκτήσει 7 νοσοκομεία που απασχολούν περισσότερους από 15 χιλ. εργαζόμενους ενω πρόσφατα ξεκίνησε και τα διαγνωστικά κέντρα health spot. Όπως ανέφερε επίσης, το Hellenic health Care Group προχώρησε στην ίδρυση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου για την εκπαίδευση γιατρών, νοσηλευτών.
Είναι αξιοσημείωτο, όμως, ότι στην Ελλάδα η εκπαίδευση ενός γιατρού στοιχίζει στο ελληνικό Δημόσιο 1 εκατ. ευρώ και οι περισσότεροι λόγω των χαμηλών αμοιβών αναχωρούν για το εξωτερικό. Mέσω των επενδύσεων, όμως, του CVC αρκετοί επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Περισσότερα από δέκα ξενοδοχεία με το σήμα ΙKOS λειτουργεί πλέον σε Ελλάδα και εξωτερικό, η Sani/ Ikos, όπως τόνισε ο υπεύθυνος επενδύσεων
Λ. Παχυγιαννάκης.
Η εταιρεία μετά την απόκτηση της από το Oak Tree και την Goldman Sachs έχει επεκτείνει τα ξενοδοχεία της σε Ισπανία και Πορτογαλία ενω αύξησε τον κύκλο εργασιών της σε 320 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ, ύστερα από την προσθήκη των νέων resorts.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης