Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το κλειδί των ταμειακών ροών για τις χρηματιστηριακές επιδόσεις ΟΤΕ – ΟΠΑΠ – JUMBO και ΔΕΗ

Το κλειδί των ταμειακών ροών για τις χρηματιστηριακές επιδόσεις ΟΤΕ – ΟΠΑΠ – JUMBO και ΔΕΗ
Μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται πάνω από 11% , η αύξηση των ταμειακών ροών σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo κ.α δίνουν μια εξήγηση για τις θετικές αποδόσεις των μετοχών.

Η αγορά «δυο ταχυτήτων» επικρατεί στο χρηματιστήριο στο πρώτο εξάμηνο του 2022 με τις εταιρείες που διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς και ταμειακές ροές να αποκτούν προβάδισμα στις αποδόσεις, έναντι όσων εμφανίζουν αδύνατες ή και αρνητικές ταμειακές ροές.
Μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται πάνω από 11%, η αύξηση των ταμειακών ροών σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo κ.α δίνουν μια εξήγηση για τις θετικές αποδόσεις των μετοχών.
Οι αυξημένες ταμειακές ροές αποτελούν πιθανότατα και τον ασφαλέστερο δείκτη για τους επενδυτές τόσο για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων, αλλά και για τις αμοιβές προς τους μετόχους.
Άλλωστε εάν δεν υπάρχουν ανοδικές ταμειακές ροές δεν υπάρχουν και κέρδη προς διανομή.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο ΟΤΕ, ο οποίος στο πρώτο τρίμηνο του έτους αύξησε τις ελεύθερες ταμειακές ροές κατά 90% σε 221,8 εκατ. ευρώ, έναντι 116,5 εκατ. ευρώ του 2021 – και η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει συνολικά ελεύθερες ταμειακές ροές 600 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ : Αρνητικές ταμειακές ροές λόγω αντιστάθμισης, επενδύσεων και αυξημένου κεφαλαίου κίνησης
* Τι ταμειακές ροές είχε εμφανίσει στο περυσινό εξάμηνο

Στον αντίποδα με τις παραπάνω εταιρείες κινείται η ΔΕΗ, η οποία στο πρώτο τρίμηνο εμφάνισε αρνητικές ταμειακές ροές 172 εκατ. ευρώ έναντι θετικών ταμειακών ροών 70 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Την ίδια περίοδο, όμως, η εταιρεία εμφάνισε υψηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες 102 εκατ. ευρώ, έναντι 90 εκατ. ευρώ πέρυσι, λόγω επενδύσεων στο δίκτυο διανομής.
Η μείωση των ελεύθερων ταμειακών ροών της ΔΕΗ αποδίδεται από την διοίκηση πρώτον στις αυξημένες ανάγκες για αντιστάθμιση (hedging) και δεύτερον στις αυξημένες ανάγκες της ΔΕΗ για κεφάλαιο κίνησης για δαπάνες αγοράς φυσικού αερίου, για τα δικαιώματα εκπομπών CO2, αλλά και τις υπόλοιπες συναλλαγές για ενέργεια.
Για την ΔΕΗ, όμως, και τους επενδυτές θα έχει μεγαλύτερη σημασία να εμφανίσει πρόοδο εντός του έτους στις ταμειακές ροές παρά στα λειτουργικά κέρδη (Εbidta).
Υπενθυμίζεται , η ΔΕΗ στο περυσινό πρώτο εξάμηνο του 2021 εμφάνισε καθαρές ταμειακές ροές 624 εκατ. ευρώ έναντι 484 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου το 2020.

Η σημερινή κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ είναι σαφώς υποτιμημένη όταν μόνο από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ είχε έσοδα 2,1 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτό πρέπει να “μεταφραστεί” και σε ταμειακές ροές, εν μέσω αυξημένων αναγκών για κεφάλαιο κίνησης λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας.


Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης