Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σιάμισιης ΕΛΠΕ: Ό,τι κι αν κάνουμε οι καταναλωτές θα πληρώνουν κόστος και φόρους

Σιάμισιης ΕΛΠΕ: Ό,τι κι αν κάνουμε οι καταναλωτές θα πληρώνουν κόστος και φόρους

Μέρισμα 0,40 και έπεται έκτακτο μέρισμα 0,42 ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Η κρίση στην ενέργεια και τα καύσιμα δεν θα φύγει τον επόμενο μήνα μακρά όπως διέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ κ. Α. Σιάμισιης συστήνοντας αντοχή και υπομονή στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.
Υπενθύμισε ότι δεδομένου οι τιμές των καυσίμων επηρεάζονται διεθνώς από το περιθώριο διύλισης, την τιμή του αργού και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, και οι εταιρείες ότι κι αν κάνουν το 90% που πληρώνουν οι καταναλωτές αφορά το κόστος ή τους φόρους.
Και το περιθώριο ευελιξίας που έχουν οι εταιρείες εμπορίας είναι μικρότερο του 5% και τα πρατήρια πρέπει να διατηρηθούν, αλλιώς δεν θα βρίσκουμε καύσιμα.
Προηγουμένως, βεβαίως αναφερόμενος στα αποτελέσματα είπε ότι, τα περιθώρια διύλισης 1-2 δολάρια το βαρέλι είναι ιδιαίτερα χαμηλά και χρειάζονται 4-5 δολάρια για να υπάρχει μια λογική κερδοφορία.
Σε ότι αφορά το ρεύμα, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε ότι, την συνεχή δίωξη των εταιρειών που παράγουν ρεύμα στον δημόσιο διάλογο και την φορολόγηση πρέπει να την σκεφθούμε διπλά για την επάρκεια, αλλά και τις εισαγωγές. Η Γενική συνέλευση στις 9 Ιουνίου 2022 ενέκρινε την διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ενω έπεται και έκτακτο μέρισμα 0,42 ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Επενδύσεις άνω των 2 δισ ευρώ – 50% σε ΑΠΕ με έμφαση στην οργανική ανάπτυξη – το κόστος Co2

Επενδύσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια την επόμενη τριετία- πενταετία με το 50% να αφορά τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.
Αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Α. Σιάμισιης κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων συμπληρώνοντας πως ο στόχος για το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ είναι ο τετραπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2026 σε 1,2 MW, έναντι των 300 MW σήμερα.
Μάλιστα, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της οργανικής ανάπτυξης έργων ΑΠΕ (όπως το Φ/Β Κοζάνης) καθώς αυτά δεν έχουν το αυξημένο κόστος εξαγορών και παράλληλα μένουν στό σύστημα της χώρας.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ πρόσθεσε το υψηλό κόστους δικαιώματων Co2, καθώς οι αυξημένες τιμές ενέργειας, φυσικού αερίου και δικαιωμάτων CO2 επιβάρυναν την εταιρεία 150 εκατ. ευρώ και η εταιρεία δεν μετακύλισε ούτε ένα ευρώ, καθώς η αγορά πρέπει να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια.
Εξηγώντας την στροφή στην νέα ενέργεια υπενθύμισε ότι, λόγω των δικαιωμάτων θα διπλασιαζόταν το κόστος παραγωγήςκαι η λειτουργία της εταιρείας θα ήταν ασύμφορη.

Nέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής – ΔΕΠΑ – μέρισμα

Σε ερωτήσεις μετόχων είπε ότι, τις επόμενες εβδομάδες θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της μονάδας ισχύος 800Mw στην Θεσσαλονική ενω έχει πραγματοποιηθεί και αίτημα για την πλωτή μονάδα αποθήκευσης με στόχο τον εφοδιασμό του διυλιστηρίου και της δυο μονάδων ηλεκροπαραγωγής.Σ ότι αφορά την ΔΕΠΑ Υποδομών τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή με το 50% των εσόδων να διανέμεται ως μέρισμα ( περί τα 0,42 ευρώ ).
Τέλος, σε ερώτηση μετόχων σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, ο κ. Σιάμισιης είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην κοινοπραξία για τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις μετά την απόφαση της Total να αποχωρήσει.
Ωστόσο, όπως είπε, δεν θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επανέλαβε, όμως, τη δέσμευση της εταιρείας να συνεχίσει το ερευνητικό πρόγραμμα.
Εξάρτησε δε, την επιλογή αυτή και από την απόφαση του ΣτΕ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης