Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι αποδοχές έχουν Μυτιληναίος, Τσαμάζ και Βακάκης και πως συνδέονται με τις οικονομικές επιδόσεις των εταιριών τους;

Τι αποδοχές έχουν Μυτιληναίος, Τσαμάζ και Βακάκης και πως συνδέονται με τις οικονομικές επιδόσεις των εταιριών τους;

To ΔΣ της Jumbo αμείβεται συνολικά έως και 3 φορές λιγότερα - Ποιες εταιρείες ξεκίνησαν δίνουν…. δωρεάν μετοχές ως κίνητρο

Σχετικά Άρθρα

Πολλαπλές πολιτικές αμοιβών εφαρμόζονται από τις εισηγμένες εταιρείες για τις διοικήσεις τους προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους απόδοσης κερδών ή άλλων χρηματοοικονομικών δεικτών.
Ως προς το ύψος των αμοιβών, στο δείγμα που εξετάζουμε οι προσεγγίσεις είναι εντελώς διαφορετικές καθώς για παράδειγμα η Jumbo (Α. Βακάκης) δεν προβλέπει καν μεταβλητές αποδοχές για τα μέλη της διοίκησης.
Αντίθετα, σε ΟΤΕ (Μ. Τσαμάζ) και Μυτιληναίο προβλέπονται αμοιβές (σταθερές και μεταβλητές) αντίστοιχες ευρωπαϊκών ομίλων.

Όπως θα δούμε, εταιρείες που ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους (λ.χ ΟΤΕ ) εκτός των σταθερών αμοιβών ανταμείβουν τα εκτελεστικά στελέχη και με μετοχές της μητρικής Deutsche Telecom.
Ο ΟΤΕ, πάντως, κατά τα διεθνή πρότυπα ακολουθεί πάγια πολιτική διαγραφής των ίδιων μετοχών που αγοράζονται σε κάθε χρήση.
Διαφορετική πολιτική ακολουθεί η Μυτιληναίος της οποίας η Γενική συνέλευση ενέκρινε διανομή δωρεάν μετοχών (2,7 εκατ. μετοχές ) για μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή της εκτελεστικής επιτροπής.
Αυτή η πολιτική αρχίζει να εφαρμόζεται και από άλλες εισηγμένες (Intracom) με έκδοση νέων μετοχών και διανομή σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου οι οποίοι είναι και μέτοχοι παράλληλα.
Για λόγους συγκρισιμότητας στο υπό εξέταση δείγμα των εταιρειών επιλέχθηκαν οι ταμειακές ροές κάθε εταιρείας και όχι τα καθαρά κέρδη, εκ των οποίων συνήθως είναι και έκτακτα.

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Συνολικές αμοιβές 4,9 εκατ. ευρώ – ταμειακές ροές 220 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ε. Μυτιληναίος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φερώνυμου ομίλου με βάση την πολιτική αποδοχών που εγκρίθηκε από την Γενική συνέλευση των μετόχων λαμβάνει συνολικές ετήσιες αμοιβές 4,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι σταθερές αποδοχές είναι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και οι μεταβλητές αποδοχές είναι 3,3 εκατ. ευρώ.
Για τον καθορισμό του επίπεδου αμοιβών του προέδρου και των εκτελεστικών μέλων του διοικητικού συμβουλίου έχουν τεθεί στόχοι για την απόδοση και την κερδοφορία της εταιρείας ενώ λαμβάνονται υπόψιν και οι αντίστοιχες αμοιβές σε δυο ομάδες εταιρειών αναφοράς του εξωτερικού με ανάλογα μεγέθη.
Η αναλογία σταθερών/ μεταβλητών αποδοχών για τον πρόεδρο κυμαίνεται σε 32% και 68% αντίστοιχα, ενώ η ίδια περίπου αναλογία και για τα υπόλοιπα εκτελεστικά μέλη.
Η εταιρεία έχει θεσπίσει μακροχρόνιο πρόγραμμα παροχής κινήτρων (δωρεάν διάθεση μετοχών) που αποτελείται από πέντε διακριτές φάσεις, διάρκειας έξι ετών η καθεμιά.
Τα κριτήρια απόδοσης είναι τα κέρδη ανά μετοχή ως απόλυτο μέγεθος και εάν η μετοχή της εταιρείας ξεπερνά την απόδοση του Δείκτη FTSE υψηλής κεφαλαιοποίησης (εξαιρουμένων των τραπεζών).
Το 2021, η Γενική συνέλευση των μετόχων, πέραν του μακροχρόνιου προγράμματος παροχής κινήτρων ενέκρινε τριετές εφάπαξ πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών (έως 700 χιλ. ) οι οποίες θα δοθούν σε μέλη του δ.σ (εξαιρουμένου του προέδρου και διευθύντοντος συμβούλου ) και σε μέλη της εκτελεστικής επιτροπής. To 2021, η Μυτιληναίος θα διανείμει μερίσματα συνολικού ύψους 57 εκατ. ευρώ, και συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών ενώ οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 220 εκατ. ευρώ.

Μιχάλης Τσαμάζ ΟΤΕ: Συνολική αμοιβή 2,2 εκατ. ευρώ (συν μεταβλητές) - Ελεύθερες ταμειακές ροές 483 εκατ. ευρώ 2021 (+ 17%)

Η πολιτική αποδοχών του ΟΤΕ είναι συνδεδεμένη με την επίτευξη στόχων (οικονομικοί – στρατηγικοί στόχοι) ενώ τα εκτελεστικά μέλη της διοίκησης μέσω μακροχρόνιου προγράμματος κινήτρων (4ετες πρόγραμμα) λαμβάνουν και μετοχές της Deutsche Telecom.
Στο τέλος του προγράμματος δε, ο διευθύνων σύμβουλος όπως και ο επικεφαλής οικονομικών θεμάτων λαμβάνουν δωρεάν μετοχές εφόσον έχουν διακράτησει τις μετοχές.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ για το 2021 έλαβε συνολικές ετήσιες αποδοχές ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι 722 χιλ. ευρώ, οι ετήσιες μεταβλητές αποδοχές 722 χιλ. ευρώ, οι μακροχρόνιες μεταβλητές αποδοχές ( μετοχές Deutsche Telecom ) 585, 7 χιλ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά εταιρικές παροχές και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.
Η αναλογία σταθερών και μεταβλητών αποδοχών είναι 51,5% και 48,4%.
Το 2021, ο ΟΤΕ, διένειμε συνολικά μερίσματα ύψους 478 εκατ. ευρώ ( μερίσματα και αγορές ίδιων μετοχών ) εκ των οποίων τα 174 εκατ. ευρώ ήταν έκτακτο μέρισμα μετά την πώληση θυγατρικής εταιρείας στην Ρουμανία.
Το 2021, οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 483 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 17%.
Για την τρέχουσα χρονιά, ο ΟΤΕ προβλέπει ελεύθερες ταμειακές ροές 600 εκατ. ευρώ και η αμοιβή των μετοχών (μέρισμα και αγορές ίδιων μετοχών) υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ.
Σ ότι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών, ας σημειωθεί ο ΟΤΕ στο τέλος της χρήσης προχωρεί στην ακύρωση των ίδιων μετοχών, όπως συμβαίνει και στις Αμερικανικές εισηγμένες.
Με αυτό τον τρόπο, η Γερμανική μητρική Deutsche Telecom ξεπέρασε το 50% στις μετοχές του ΟΤΕ.

Απόστολος Βακάκης – Jumbo : Αμοιβές 542 χιλ. ευρώ δίχως μεταβλητές αποδοχές – Tαμειακές ροές 351 εκατ. ευρώ (90%)

H πολιτική αποδοχών της Jumbo δεν προβλέπει μεταβλητές αποδοχές για τα μέλη της διοίκησης, παρά μόνο σταθερές αποδοχές
Συνολικά, το διοικητικό συμβούλιο της Jumbo για το 2021 είχε αμοιβές 1,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Α. Βακάκης έλαβε 542 χιλ. ευρώ.
Εξ αυτών οι 516 χιλ. ευρώ ήταν οι σταθερές αποδοχές, οι εργοδοτικές εισφορές 16,4 χιλ. ευρώ και λοιπές αποδοχές (εταιρικές παροχές) 9,5 χιλ. ευρώ.
Επίσης, η εταιρεία δεν έχει χορηγήσει μετοχές ή δικαιώματα προαίρεσης μετοχών ούτε έχει συνάψει δάνεια με μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Το 2021, η Jumbo, διένειμε στους μετόχους, μέσω δυο χρηματικών διανομών, μερίσματα συνολικού ύψους 104,7 εκατ. ευρώ.
Την ίδια χρονιά του 2021, η Jumbo εμφάνισε καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες συνολικού ύψους 351 εκατ. ευρώ έναντι 184 εκατ. ευρώ του 2020, δηλαδή αυξημένες κατά 90%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης