Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Eurobank Equities: Στα 7,80 ευρώ η νέα τιμή στόχος για τη Σαράντης, σύσταση hold

Eurobank Equities: Στα 7,80 ευρώ η νέα τιμή στόχος για τη Σαράντης, σύσταση hold
Η εταιρεία αντιμετωπίζει προκλήσεις από τα αυξημένα κόστη, ενισχύεται όμως από τις αυξημένες εξαγορές και συγχωνεύσεις.  Δύσκολη η ανάπτυξη το 2022
Σχετικά Άρθρα
Μετά από ένα σταθερό 2020, ο Σαράντης είχε ένα δύσκολο 2021 που χαρακτηρίστηκε από επιβράδυνση της δυναμικής και συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους (περιθώρια EBIT -120 bps), με αποτέλεσμα τα λειτουργικά κέρδη να μειωθούν κατά 6% λογω των αυξήσεων στα κόστη. Το 2022 φαίνεται να επιφυλάσσει αρκετές προκλήσεις καθώς ο πληθωρισμός του κόστους εισροών παραμένει υψηλός, συνεχίζοντας να ασκεί πίεση στα μεικτά περιθώρια κέρδους. Για το λόγο αυτό η Eurobank Equities μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα EBIT του έτους 2022, κατά 6%, με την πρόβλεψη ότι η εταιρεία θα ισορροπήσει τιμές και κόστη, με τελικό αποτέλεσμα μιας απλώς οριακή αύξηση EBIT σε ετήσια βάση.

Ενίσχυση το 2023 χάρη στην εξαγορά της Stella Pack

Ο Σαράντης ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά της Stella Pack, ενός πολωνικού brand οικιακών προϊόντων, με τη συμφωνία να εκκρεμεί έως να δοθούν οι απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις. Η επιχείρηση πραγματοποιεί πωλήσεις 65 εκατ. ευρώ, με περιθώριο EBITDA κοντά στο 12%, υποδεικνύοντας EBITDA 8 εκατ. ευρώ, ενώ οι πιθανές συνέργειες υπολογίζονται κοντά στα 2 εκατ. ευρώ. Η προσθήκη της Stella Pack στις προβλέψεις για το 2023 εξηγεί τη μικρή αναβάθμιση στους αριθμούς μας για το 2023-24, αναφέρει η Eurobank Equities, καθώς η συνεισφορά της υπεραντισταθμίζει την υποκείμενη υποβάθμιση. Υπολογίζουμε την αύξηση των κερδών ανά μετοχή σε 10% που αντιστοιχεί σε μια πρόσθετη αξία κοντά στα €50 εκατ. (€0,7 ανά μετοχή).

Μετά το 2024

Επιστροφή στον ετήσιο αλγόριθμο αύξησης EBIT 8-10% – Ο πληθωρισμός έχει ωθήσει τις καμπύλες κόστους υψηλότερα και στη βάση αυτού, το κόστος φαίνεται αναμένεται ότι θα παραμείνει υψηλό το 2023. Αυτό εξηγεί την υπόθεσή μας για μια περαιτέρω ήπια διάβρωση του μικτού περιθωρίου το επόμενο έτος που αντισταθμίζει τη θετική συμβολή από την εταιρική δράση. Μετά την ενοποίηση της Stella, το μοντέλο μας υποδεικνύει ετήσια ανάπτυξη 5%-6% που μεταφράζεται σε αύξηση EBIT κατά 8-10% έως το 2026, με τα περιθώρια να επιστρέφουν σταδιακά στο 12% αφού έπεσαν στο 11% το 2023.

Θετική η διαρθρωτική άποψη

Ο Σαράντης έχει υγιή ισολογισμό (0,1x καθαρό χρέος/EBITDA) και έκλεισε τη χρήση 2021 με καθαρό χρέος μόλις €6 εκατ. και με ελύθερες ταμειακές ροές €21 εκατ. σε ένα δύσκολο έτος παρά τις αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex €30 εκατ.). Μεταξύ των βασικών πλεονεκτημάτων, εντοπίζουμε το διαφοροποιημένο γεωγραφικό μείγμα του Σαράντη, την ισορροπημένη έκθεση σε διαφορετικές κατηγορίες ειδών, το ισχυρό ιστορικό και την ικανότητα καινοτομίας και το ιστορικό των συγχωνεύσεων και εξαγορών που προσδίδουν αξία. Όλα αυτά είναι παράγοντες που στηρίζουν τη θετική μας διαρθρωτική μακροπρόθεσμη άποψη.

Υποβάθμιση επί τα χείρω

Κατόπιν αυτής της ανάλυσης η Eurobank Equities υποβαθμίζει επί τα χείρω τη τιμή στόχο για τη μετοχή και την επαναφέρει στα 7,8  ευρώ (από 8,7 ευρώ προηγουμένως), σημειώνοντας πάντως ότι ο αντίκτυπος από την υποκείμενη υποβάθμιση στους αριθμούς αντισταθμίζεται εν μέρει από τη δημιουργία αξίας από την εξαγορά της Stella Pack. Η μετοχή υποχώρησε αισθητά τους τελευταίους μήνες και διαπραγματεύεται όχι πολύ μακριά από τα προ πανδημίας επίπεδά της, λόγω των ανησυχιών για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές που προκαλούνται από τις πληθωριστικές πιέσεις και τις ανησυχίες για ύφεση.
«Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, οι βασικές δραστηριότητες του Σαράντη αποτιμώνται με έκπτωση 40% έναντι άλλων ομοειδών εταιρειών. Συνολικά, προτιμούμε να παραμείνουμε στο περιθώριο, συστήνοντας Hold για τη μετοχή, καθώς παρόλο που είμαστε σίγουροι για τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα της υπόθεσης, δεν βλέπουμε σημαντική ανοδική πορεία βραχυπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη την υποτονική σχεδόν βραχυπρόθεσμη δυναμική των κερδών.

www.bankingnews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης