Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΟΠΑΠ: Σύσταση buy, τιμή στόχο 15,90 ευρώ δίνει η Eurobank Equities

ΟΠΑΠ: Σύσταση buy, τιμή στόχο 15,90 ευρώ δίνει η Eurobank Equities

Δεδομένης της εγγενούς ικανότητας δημιουργίας μετρητών του επιχειρηματικού μοντέλου, οι υποκείμενες ελεύθερες ταμειακές ροές του ΟΠΑΠ θα υπερβούν τα 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια

Σχετικά Άρθρα

Σύσταση για αγορά του ΟΠΑΠ δίνει η Eurobank Equities, και τιμή στόχο για τη μετοχή τα 15,90 ευρώ, σε ανάλυσή της που επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση των ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε κατά το πρώτο τρίμηνο 2022.

Πρώτη αποτίμηση

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει η Eurobank Equities, «τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2022 του ΟΠΑΠ ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την ανώτερη δυνατότητα του επιχειρηματικού του μονtέλου να δημιουργεί ισχυρές ταμιακές ροές στη νέα εποχή των χαμηλών τελών που οφείλει να καταβάλλει, δεδομένης της προπληρωμής τους από τον ΟΠΑΠ κάποια χρόνια πριν».
Τα έσοδα αυξήθηκαν 162% σε ετήσια βάση (στα €457 εκατ.) ενώ διαμορφώθηκαν σε -8% σε τριμηνιαία βάση λόγω της χαμηλότερης εποχικότητας. Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 175% σε ετήσια βάση (-1% τριμηνιαία) φθάνοντας στα €168,8 εκατ., λίγο πάνω από την εκτίμησή μας για τα 162 εκατ. € για αυστηρή παρακολούθηση του υποκείμενου κόστους παρά την αναμενόμενη άνοδο του κόστους λόγω της επαναλειτουργίας των φυσικών καταστημάτων.
Τα καθαρά κέρδη συγχρονίστηκαν με τους αριθμούς μας στα €88 εκατ.
Το πιο σημαντικό, ελλείψει σημαντικών κεφαλαιουχικών εξόδων (capex), ο ΟΠΑΠ είχε ελεύθερες ταμειακές ροές λίγο πάνω από 140 εκατ. ευρώ το τρίμηνο (c85% μετατροπή EBITDA) μειώνοντας έτσι τον καθαρό δανεισμό σε μόλις 39 εκατ. ευρώ (εκτός μισθώσεων) από 183 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021.

Το πρώτο τρίμηνο με περισσότερες λεπτομέρειες: οι δραστηριότητες λιανικής ήταν 10% κάτω από τα προ-COVID επίπεδα, τα online χαμηλότερα αλλά υγιή

Με τον ΟΠΑΠ να έχει κλείσει κατά τα lockdown του περασμένου έτους, καμία σύγκριση σε ετήσια βάση δεν έχει νόημα. Σε όλα τα κανάλια, οι δραστηριότητες λιανικής ήταν κατά 10% κάτω από το κανονικό (έναντι -13% το τέταρτο τρίμηνο), καθώς οι περιορισμοί άρχισαν να χαλαρώνουν μόλις από τα μέσα Φεβρουαρίου. Ο ψηφιακός ΟΠΑΠ μειώθηκε στα 15 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 21, καθώς η ανάπτυξη στο καζίνο αντισταθμίστηκε από τη μεταφορά σε άλλα παιχνίδια. Ο Stoiximan έκανε έναν σκληρό αγώνα και είδε τη συνεισφορά του να πέφτει από 103 εκατομμύρια ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2021 σε 90 εκατομμύρια ευρώ το 1ο τρίμηνο του 22. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα €457 εκατ. (+162% σε ετήσια βάση). Στο μέτωπο του opex, το καθαρό μη μεταβλητό opex φαίνεται ελαφρώς υψηλότερο σε ετήσια βάση σε υποκείμενη βάση (εξαιρουμένων των εφάπαξ εισοδημάτων του περασμένου έτους και της συμπλήρωσης 5,7 εκατ. ευρώ του εκτιμώμενου κέρδους του Stoiximan φέτος). Ως αποτέλεσμα, ο ΟΠΑΠ απέδωσε EBITDA ύψους €168,8 εκατ., +175% σε ετήσια βάση.

Μια δυνατή μηχανή που κόβει μετρητά

Δεδομένης της εγγενούς ικανότητας δημιουργίας μετρητών του επιχειρηματικού μοντέλου (με βάση το franchise και τις περιορισμένες κεφαλαιουχικές ανάγκες), οι υποκείμενες ελύθερες ταμειακές ροές θα υπερβούν τα 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, υποστηριζόμενες από την ώθηση του εκ νέου ανοίγματος, οδηγώντας σε υψηλές αποδόσεις μετρητών (απόδοση 9-12%). Η συνέχιση της γενναιόδωρης μερισματικής πολιτικής υποστηρίζεται όχι μόνο από τα θεμελιώδη αλλά και από τα συμφέροντα των βασικών μετόχων. Ο βασικός μέτοχος επέλεξε την επανεπένδυση μερισμάτων ως μέσο για την αύξηση της συμμετοχής του. Δεδομένου ότι η συμμετοχή του βασικού μετόχου αναμένεται να φτάσει το 50% τους επόμενους μήνες, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να περιμένουμε ότι η Sazka θα επιλέξει αποδόσεις στο ταμείο 2023, αλλά η ουσία είναι η ίδια: η συνέχιση μιας πολύ γενναιόδωρης μερισματικής πολιτικής. Επαναλαμβάνουμε τον ΟΠΑΠ ως μία από τις κορυφαίες επιλογές μας στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης