Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΓΕΜΗ: Ποιοι είναι υπόχρεοι εγγραφής, μεταβατικές διατάξεις και τα νέα Μητρώα

tags :
ΓΕΜΗ: Ποιοι είναι υπόχρεοι εγγραφής, μεταβατικές διατάξεις και τα νέα Μητρώα
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 16 στο Γ.Ε.ΜΗ. εγγράφονται: υποχρεωτικά όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, καθώς και τα υποκαταστήματα αυτών

Διευκρινίσεις, αναφορικά με τους υπόχρεους εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), τις μεταβατικές διατάξεις και τα νέα μητρώα που προβλέπονται στο νόμο 4919/2022, περιλαμβάνει εγκύκλιος που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις μετά την ψήφιση του ν. 4919/2022 (Α ́ 71) αναφορικά με:
1) τους υπόχρεους εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.
2) τις μεταβατικές διατάξεις
3) τα νέα Μητρώα.
Κατόπιν της ψήφισης του ν. 4919/2022 «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (L 186) και λοιπές επείγουσες διατάξεις» και τις αλλαγές που επήλθαν σε ό,τι αφορά τους υπόχρεους εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. και τη δημιουργία δύο νέων Μητρώων (Μ.Μ.Ε.Ο.Δ και ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ.), διευκρινίζονται τα εξής

Υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 16 στο Γ.Ε.ΜΗ. εγγράφονται: υποχρεωτικά όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, καθώς και τα υποκαταστήματα αυτών και συγκεκριμένα:
α) τα νομικά πρόσωπα (άρθρο 16, παρ. 1, περ. α-ια & ιε)
β) οι ατομικές επιχειρήσεις (άρθρο 16, παρ. 1, περ. ιστ)
γ) τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους σε κράτος μέλος της ΕΕ ή σε τρίτη χώρα (άρθρο 16, παρ. 1, περ. ιβ - ιδ)
δ) τα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στην ημεδαπή (άρθρο 16, παρ. 3)
και προαιρετικά οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (άρθρο 16, παρ. 4).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης