Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

FOURLIS: Ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο αν λυθεί το θέμα των ελλείψεων στα προϊόντα ΙΚΕΑ

FOURLIS: Ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο αν λυθεί το θέμα των ελλείψεων στα προϊόντα ΙΚΕΑ

Ενώ ο κλάδος αθλητικών ειδών βλέπει αύξηση πωλήσεων στο δεύτερο τρίμηνο, ο κλάδος επίπλου υστερεί καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις

Σχετικά Άρθρα

Οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα προϊόντα ΙΚΕΑ περιορίζουν τις πωλήσεις στον κλάδο στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ στα αθλητικά είδη οι πωλήσεις κινούνται υψηλότερα από το πλάνο που έχει θέσει η διοίκηση της Fourlis.
Αυτό ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών η διοίκηση της εταιρείας και σημείωσε πως τα αθλητικά ήδη στο δεύτερο τρίμηνο κινούνται με ρυθμό αύξησης 10-12%.
Η εταιρεία είναι σε συνεννόηση με την ΙΚΕΑ International και πιστεύει πως στους επόμενους τρεις μήνες θα βρει τη λύση και έως το τέλος του χρόνου θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι ελλείψεις.
Ο κλάδος των αθλητικών ειδών δεν αντιμετωπίζει πλέον ελλείψεις και η ζήτηση είναι ισχυρή, ενώ η διοίκηση ανέφερε πως οι εκτιμήσεις για την τουριστική περίοδο είναι πολύ καλές και αυτό σημαίνει καλύτερες πωλήσεις.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη επηρέασε σημαντικά περισσότερο τους Έλληνες και αποδίδεται στην πολυετή κρίση που έχουν βιώσει.
Ενώ στην Κύπρο υποχώρησε 7%-8% και στη Βουλγαρία 10%, στην Ελλάδα υποχώρησε 20%-21%.

Οι επενδύσεις

Το επενδυτικό πρόγραμμα για φέτος ανέρχεται στα 20-22 εκατ. ευρώ και αφορά μόνο τον κλάδο λιανικής και όχι τον κλάδο ακίνητης περιουσίας.
τα 6 εκατ. ευρώ από αυτά θα πάνε στο κέντρο διανομής της ΙΚΕΑ.
Για την ΙΚΕΑ η διοίκηση εντοπίζει σημαντικά περιθώρια ανόδου καθώς λόγω της κρίσης ο κλάδος επίπλου στην Ελλάδα έχει περιοριστεί στα 900 εκατ. ευρώ με ένα δίκαιο ύψος να είναι αυτό των 1,5 δισ. ευρώ το οποίο μπορεί να επιτευχθεί σε 3-4 χρόνια είπε ο κ.Πεταλάς.
Λόγω της πολυετούς κρίσης στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλωτές μείωσαν σημαντικά τη δαπάνη για έπιπλα, ανέφερε η διοίκηση.
Αρκετές ερωτήσεις δέχθηκε η διοίκηση και για την Trade Estates, με τον κ.Αλεβίζο, οικονομικό διευθυντή, να σημειώνει πως βρίσκεται σε συνομιλίες με στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα αποκτήσει 10-15% και σύντομα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.
Στόχος είναι να μην έχει τον έλεγχο η Fourlis και μέσω και της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο να βρεθεί κοντά στο 45%.
Εξετάζεται ακόμα και το σενάριο να δοθούν δωρεάν μετοχές στους μετόχους της Fourlis (carve out).
Τα έσοδα από την ΑΕΕΑΠ το 2021 ήταν στα 12-13 εκατ. ευρώ και σήμερα μετά και τις εξαγορές που έχουν γίνει είναι στα 18 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης