Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όνειρο θερινής νυκτός μοιάζει ο στόχος της διοίκησης Στάσση για EBITDA 800 εκατ. ευρώ το 2022

Όνειρο θερινής νυκτός μοιάζει ο στόχος της διοίκησης Στάσση για EBITDA 800 εκατ. ευρώ το 2022
Το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 20222 οι υδροηλεκτρικές  μονάδες της ΔΕΗ είχαν έσοδα  647 εκατ. ευρώ αφού παρήγαγαν 2.524.000 Mwh.
Σχετικά Άρθρα

Με όνειρο θερινής νυκτός μοιάζει ο στόχος της διοίκησης Στάσση για EBITDA  στα 800 εκατ. ευρώ την τρέχουσα οικονομική χρήση αφού η επιχείρηση βαδίζει στο απόλυτο  σκοτάδι με την επικείμενη εφαρμογή της νέας τιμολόγησης του χονδρεμπορικού κόστους από την  1η  Ιουλίου ενώ καραδοκεί η φορολόγηση των υπέρ κερδών σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ.  
Οι τρέχουσες εξελίξεις πλήττουν το μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας της χώρας όπως και την μεγαλύτερη προμηθεύτρια εταιρεία παροχής ενέργειας.
Με  την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική  τιμή της Mwh ανά τεχνολογία  μείγματος, η ΔΕΗ θα  βρεθεί με πολύ χαμηλότερα έσοδα παρότι  ακόμη δεν είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες.
Ωστόσο ο νέος μηχανισμός απαιτεί έγκριση  από την Κομισιόν και διαπραγματεύσεις  ενώ το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή του από τις αρχές  Ιουλίου.
Οι μεγάλες απώλειες εσόδων για τη ΔΕΗ θα έρθουν από τις υδροηλεκτρικές  μονάδες οι οποίες συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση του EBITDA .
Το κόστος ανά Mwh από τις υδροηλεκτρικές μονάδες όπως αποκάλυψε το πόρισμα της ΡΑΕ ανέρχεται σε 2,97 ευρώ και πουλάει στη μέγιστη τιμή ανά Mwh όπως διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. 
Παράδειγμα σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου θα εισπράξει ως έσοδα από τις υδροηλεκτρικές  μονάδες το ποσό του 1.547.688 ευρώ όταν το κόστος  ανήλθε μόλις σε 19.477 ευρώ, σημειώνοντας ποσοστιαία άνοδο 7.848%. 
Οι μονάδες της  παρήγαγαν 6.558 Mwh.
Το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 20222 οι υδροηλεκτρικές  μονάδες της ΔΕΗ είχαν έσοδα  647 εκατ. ευρώ αφού παρήγαγαν 2.524.000 Mwh.
To πραγματικό κόστος της επιχείρησης την ίδια χρονική περίοδο ήταν μόλις 7,4 εκατ. ευρώ με τα καθαρά έσοδα της ΔΕΗ να είναι 640 εκατ. ευρώ.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις  θα πλήξουν τη ΔΕΗ  

Με τη μορφοποίηση  του μοντέλου τα έσοδα από τις υδροηλεκτρικές μονάδες  θα μειωθούν κατακόρυφα όταν η μέση τιμή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 100 ευρώ ανά Mwh. Είναι άγνωστο μέχρι σήμερα αν  οι υδροηλεκτρικές  μονάδες  θα πάρουν  αντίστοιχη τιμή ή θα διαμορφωθεί για παράδειγμα στα 10 ευρώ  ανά Mwh, η οποία όμως καλύπτει τρεις φορές το κόστος παραγωγής.
Το EBITDA της ΔΕΗ είναι αδύνατον να διατηρηθεί στα 800 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα  χρήση όπως και για την επόμενη του 2023 αφού το μοντέλο θα έχει  διάρκεια  ζωής μέχρι  το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Αντίθετα η ΔΕΗ θα σταματήσει να αιμορραγεί από τα σταθερά τιμολόγια  που τις αφήνουν σημαντικές ζημιές  διότι οι προσφερόμενες τιμές  των πακέτων ανά kwh  είναι  πιο χαμηλά από το πραγματικό κόστος της ενέργειας με βάση τις τιμές του Χρηματιστηρίου  Ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ την ημέρα  που δημοσιεύτηκε το πόρισμα  της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έκανε διαρροή λέγοντας ότι οι ζημιές από τα σταθερά  τιμολόγια φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο  του 2022.
 Να σημειωθεί ότι το BN με δημοσίευμα στις 24 Μαρτίου με τίτλο Τα σταθερά  τιμολόγια της ΔΕΗ σωσίβιο στην  ενεργειακή κρίση για τους καταναλωτές.
Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι οι ζημιές  για τη ΔΕΗ από τα  σταθερά  τιμολόγια  ζημίωσαν τη  επιχείρηση  κατά 720 εκατ.  ευρώ.
 Είναι  πρόδηλο οπι τη ΔΕΗ την  περιμένουν χειρότερες ημέρες  με τα οικονομικά μεγέθη  να βρίσκονται σε καθεστώς πίεσης. 
Η τιμή της μετοχής υποχώρησε  3,08% στα 6,3 ευρώ.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnerws.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης