Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Α. Βακάκης: Δεν αγοράζουμε ίδιες μετοχές έως 20% με δάνεια, στα 20 ευρώ θα ήταν φθηνή η μετοχή εάν... - Έρχεται τέλεια καταιγίδα

Α. Βακάκης: Δεν αγοράζουμε ίδιες μετοχές έως 20% με δάνεια, στα 20 ευρώ θα ήταν φθηνή η μετοχή εάν... - Έρχεται τέλεια καταιγίδα
Η κρίση ούτε καν έχει ξεκινήσει – Τα μελλούμενα θα είναι πιο βίαια από ότι αντιλαμβάνεται ο κόσμος – Η αγορά ίδιων μετοχών είναι ανάχωμα
Σχετικά Άρθρα

“Οδεύουμε πρός την τέλεια καταιγίδα” υπογράμμισε στις 5 Μαίου 2022 σε μια χειμαρρώδη ομιλία κατά την Γενική συνέλευση των μετόχων ο ιδρυτής της Jumbo, κ. Α. Βακάκης δηλώνοντας λυπημένος που δεν είναι ευχάριστος.
Ωστόσο, όπως είπε η περίοδος 2022 – 2023 είναι χαμένες χρονιές καθώς λ.χ ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τι επιπτώσεις έχει η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ( 20% επίπτωση ), τι συνέπειες θα έχουν ενδεχόμενα lockdowns στην Ασία, η επιστροφή του ιού, το 8πλασιο κόστος μεταφοράς, ο πόλεμος, το κόστος της ενέργειας, την αύξηση μισθών - που είναι απαραίτητες για τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Άσκησε δε μάλιστα δριμεία κριτική στις μεταφορές χαρακτηρίζοντας τους ως “μαυραγορίτες” που έχουν καταλάβει την οικονομία καθώς με επιχείρημα ότι, κάτι άλλαξε οριακά στην οικονομία εκτόξευσαν το κόστος σαν να πούλαγε η Jumbo τα προϊόντα από 5 ευρώ 50 ευρώ.
Απαντώντας σε μετόχους για το ανώτατο όριο (13,5 ευρώ) που τέθηκε στο πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών σημείωσε πως το πρόγραμμα δεν αποφασίστηκε σε μια προσπάθεια τόνωσης της μετοχής. Αντίθετα αποτελεί ένα ανάχωμα που τίθεται για να αντιμετωπιστεί ότι εκτιμά η εταιρεία.
Mάλιστα, υπενθύμισε πως η Jumbo δεν είναι μια από τις εταιρείες οι οποίες αγοράζουν ίδιες μετοχές έως 20% λαμβάνοντας…. Δάνεια.
“ Ένας υπεύθυνος διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας δεν θα έκανε καμία κίνηση η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα πάνω στην κρίση, κάτι να εκμεταλλευθεί.
Δεν μας ενδιαφέρει. Εγώ το ξεκαθάρισα, ότι η επαναγορά μετοχών, σαν έννοια, στην περίοδο της κρίσεως, την οποία κάποιοι άνθρωποι έρχονται και λένε ότι βαίνει προς το τέλος της.
Ενώ η δική μου εκτίμηση είναι ότι, ούτε καν έχει ξεκινήσει. Ζούμε δηλαδή σε δυο αντιφατικούς κόσμους.
Θέλω να θυμίσω ότι οι κεντρικές τράπεζες λέγανε πρώτα ότι δεν υπάρχει πληθωρισμός, μετά είπαν ότι αυτός είναι προσωρινός, μετά ήλθαν είπαν ότι, αυτός είναι λίγο πιο μακροπρόθεσμος, μετά ήλθαν και είπαν ότι, παρόλο ότι μιλάμε για διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού οι επενδυτές θα πρέπει να πληρώνονται με αρνητικό επιτόκιο.
Κι όλους αυτούς τους σπρώχνουν προς τις μετοχές δημιουργώντας ψευδαισθήσεις ότι θα μπορούσε κάποιος να ισορροπήσει τα ανισόρροπα με κινήσεις οι οποίες είναι τελείως ανάποδες - πιθανόν όμως αναγκαίες έτσι όπως έχουμε καταλήξει - αλλά εντελώς ανάποδες στην λογική.
Σε καμία περίπτωση δεν είμαι διατεθειμένος να αντιμετωπίσω μια περίοδο αναταραχής σαν μια περίοδο για να μπορέσω να δημιουργήσω ευκαιρίες υπεραξίες μέσα από χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Είμαι ενάντια σ αυτή την λογική και βαθιά πεπεισμένος ότι ένας συνετός άνθρωπος θα έπρεπε να δένεται….. στο κατάρτι.
Τα μελλούμενα έρχονται και όταν θα έλθουν θα είναι πολύ πιο βίαια από ότι αντιλαμβάνεται ο κόσμος.”

Αν δεν υπήρχε η κρίση η μετοχή στα 20 ευρώ θα ήταν απαισιόδοξη με βάση τα αποτελέσματα

Απαντώντας σε ερώτηση μετόχου ο οποίος ανέφερε ότι στο θέμα της επαναγοράς έχει σημασία η αξία της εταιρείας, είπε “Αν θέλετε να υπερθεματίσω αν δεν υπήρχε η κρίση αυτό που λέτε ως αξία τα 20 ευρώ, με βάση τα αποτελέσματα της εταιρείας πιθανόν να είναι και απαισιόδοξο.
Η ειδοποιός διαφορά είναι όμως “ότι μπαίνουμε στην κρίση”, όπως είπε.

Το επενδυτικό πρόγραμμα μένει το ίδιο : Αγοράζουμε κατασκευάζουμε- καταστήματα όπως…. τα RafaLe

Μιλώντας για το επενδυτικό πρόγραμμα και το άνοιγμα καταστημάτων έχει παραμείνει αναλλοίωτο δηλαδή πρακτικά τα μαγαζιά, αγοράζονται κατασκευάζονται, αλλά σ αυτη την φάση δεν είναι συνετό να λειτουργήσουν και δεν μπαίνουν στην παραγωγή. “Είναι σαν τα Rafale. Αγοράσαμε το αεροπλάνο και στα μελλοντικά χρόνια θα αγοράσουμε τις ρουκέτες θα τα επανδρώσουμε.”
Ο κ. Βακάκης επανέλαβε ότι οι καθοδηγήσεις της εταιρείας δεν είναι αισιόδοξες γιατί οι χρονιές 2022-2023 θεωρούνται χαμένες. Αυτό, πρόσθεσε ότι σημαίνει πρακτικά ότι η εταιρεία δεν μπορεί να προδεσμευτεί ότι θα αγοράσει προϊόντα σε επίπεδα υψηλότερα των αναγκών του 2022 και πιθανόν του α εξαμήνου του 2023, όταν δεν γνωρίζουμε τα επιμέρους θέματα λ.χ το κόστος μεταφορών.
Διότι αν το κόστος καταρρεύσει – που είναι βέβαιο- τότε η Jumbo θα είχε αγοράσει ακριβά και αυτό θα ήταν ενάντια στους καταναλωτές που είναι πρώτοι στις προτεραιότητες,.
Άρα θα υπήρχε μείωση τιμών με συνέπειες στην κερδοφορία. Προηγουμένως, αναφερόμενος στους μετόχους δήλωσε ότι, δεν θα διακινδυνεύσει την εταιρεία κορώνα - γράμματα με κίνδυνος οι επενδυτές να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους. “Στην κρίση γίνεσαι συνετότερος και όχι επιθετικότερος” λέει η θεωρία μου, κατέληξε.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Jumbo είναι για “όλη την ζωη” και όχι βραχυπρόθεσμο είπε υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία ζεί από τους καταναλωτές.
Σ ότι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών με σκοπό τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου και την ακύρωση τους αφορά αριθμό μετοχών που δεν θα υπερβαίνει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι 13.605.975 μετοχές, με κατώτατο όριο το 1 ευρω και ανώτερο τα 13,5 ευρώ.
Η περίοδος του προγράμματος ορίστηκε στους 24 μήνες, με έναρξη από την ημερομηνία λήψης της απόφασης της γενικής συνέλευσης.
Εν τω μεταξύ, σχετικά με το έκτακτο μέρισμα 0,3850 ευρώ ανά μετοχή, που αποφάσισε η γενική συνέλευση τον Ιανουάριο, προβλέπεται διανομή πριν το καλοκαίρι, εν είδει «διακοποδανείου», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Βακάκης.
Σε ανακοίνωση της τέλος η εταιρεία για το 4μηνο ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων 25% σε επίπεδο ομίλου ενώ διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της διοίκησης να διανείμει ως έκτακτη χρηματική διανομή άλλα 0,385 ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης