Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το ιστορικό της μεγάλης απάτης στον Ελλάκτωρ που σχεδίασε η Reggeborgh – Τι μάθαμε έως τώρα και ποια είναι η συνέχεια;

Το ιστορικό της μεγάλης απάτης στον Ελλάκτωρ που σχεδίασε η Reggeborgh – Τι μάθαμε έως τώρα και ποια είναι η συνέχεια;
Πραγματικά τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, ο βασικός ενορχηστρωτής αποκαλύφθηκε η Reggeborgh και απομένουν και κάποιοι άλλοι εμπλεκόμενοι στην μεγάλη απάτη της Ελλάκτωρ

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν μεγάλα σκάνδαλα με πιο πρόσφατο αυτό της Folie Folli που πήρε διαστάσεις σκανδάλου κυρίως λόγο της καθυστερημένης και περίεργης αντίδρασης του εποπτικού μηχανισμού δηλαδή της τότε Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Στο θέμα της Ελλάκτωρ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδειξε ότι έμαθε από το παρελθόν και ενήργησε έστω και με καθυστέρηση ώστε να εμποδίσει το θέμα να πάρει διαστάσεις σκανδάλου.
Η ανεξάρτητη αρχή έκανε τη δουλειά της!
Έψαξε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκέντρωσε αποδείξεις και στοιχεία που ξεκαθαρίζουν ότι η άλωση της Ελλάκτωρ από την Reggeborgh συνιστά χρηματιστηριακή απάτη τεράστιων διαστάσεων.
To bankingnews με πλήθος ρεπορτάζ έχει αποκαλύψει εδώ και μήνες πως στήθηκε το μεγάλο κόλπο, της Reggeborgh εις βάρος των μετόχων του Ελλάκτωρ και μαζί με συνεργούς ενορχήστρωσαν ίσως μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές απάτες της νεότερης ελληνικής ιστορίας...

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρήκε:

1)H Reggeborgh χρηματοδοτούσε τον Ηλία Λιανό από το 2019 μέσω διαφόρων νομικών προσώπων και trust που ήλεγχε η ίδια προκειμένου ο Λιανός να αποκτά μετοχές (χωρίς να φαίνεται αφού αγόραζε μέσω των τραπεζών Astrobank και Barclays) όσο η ίδια η Reggeborgh κρυμμένη πίσω από τη εταιρεία Κέντρα αγόραζε ταυτόχρονα και κρυφά.
2) Το Σεπτέμβριο του 2020 η Reggeborgh εκδηλώνει την επίθεση της στον Ελλάκτωρ αποκαλύπτοντας ότι ελέγχει την Κέντρα η οποία στο χρόνο εκείνο κατείχε ποσοστό 5% στην Ελλάκτωρ και δημοσιεύοντας τη συμφωνία του με Μπόμπολα (το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε το Bankingnews) σύμφωνα με την οποία ο Λ. Μπόμπολας ανέλαβε την υποχρέωση να πουλήσει στη Reggeborgh τις μετοχές του στην Ελλάκτωρ (16%) και να ψηφίζει μαζί με τη Reggeborgh με αντάλλαγμα κυρίως την υποχρέωση της ολλανδικής εταιρείας να φροντίσει να πουλήσει η Ελλάκτωρ στον Λ. Μπόμπολα την θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ.

Επειδή είναι προφανές ότι η Reggeborgh με το ποσοστό που είχε εκείνη τη στιγμή επίσημα δεν ήταν σε θέση να ελέγξει τα 2/3 του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ (ποσοστό που θα διασφάλιζε απόφαση της Γενικής Συνέλευση της εισηγμένης για την πώληση περιουσιακού στοιχείου τόσο σοβαρού όσο αυτό της ΗΛΕΚΤΩΡ) είναι προφανές ότι ο Μπόμπολας γνώριζε από τότε ότι το πραγματικό ποσοστό που ήλεγχε η Reggeborgh ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ήταν γνωστό στους άλλους μετόχους και το επενδυτικό κοινό.
Άλλωστε οι φιλικές σχέσεις του Λεωνίδα Μπόμπολα με τον Ηλία Λιανό είναι γνωστές στην αγορά.
Εκείνο που δεν είναι ακόμα γνωστό είναι και ποιοι άλλοι γνώριζαν την αλήθεια σε εκείνο το χρόνο και κατά ποσό η Reggeborgh είχε εσωτερική πληροφόρηση όταν αγόραζε κρυφά μετοχές μέσω Κέντρα και Λιανού.
Επίσης δεν είναι γνωστό ακόμα ποιοι Έλληνες δικηγόροι ή δικηγορικά γραφεία συμβούλευαν την Reggeborgh στο χρονικό αυτό διάστημα (σε αυτό θα επανέλθουμε).
Με δεδομένο ότι τώρα πια ξέρουμε ότι σε εκείνο το χρόνο η Reggeborgh κατείχε το 10% της Ελλάκτωρ από Ηλία Λιανό, 5% από Κέντρα και 16% από Μπόμπολα η Reggeborgh σε εκείνο το χρόνο είχε ήδη 31% και μερικές ημέρες αργότερα ξεπέρασε το 33% αγοράζοντας η ίδια.

Ο Μπόμπολας ήξερε τα πάντα 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όμως σε χρόνο προγενέστερο των πρόσφατων αποκαλύψεων έκρινε ότι το ποσοστό του call του Λεωνίδα Μπόμπολα δεν πρέπει να προσμετρηθεί στην Reggeborgh.
Μήπως ενόψει πλέον των νέων αποκαλύψεων θα έπρεπε να αναθεωρήσει αυτήν την θέση;
Διότι είναι απολύτως βέβαιο πλέον ότι ο Λεωνίδας Μπόμπολας και ήξερε την επιχειρούμενη απάτη και αποτέλεσε σημαντικό τμήμα αυτής αφού χωρίς την περιβόητη συμφωνία το σχέδιο που στηρίζονταν στο κρυφό ποσοστό της Reggeborgh δεν θα μπορούσε να πετύχει.
Η Reggeborgh εξασφάλισε δημοσίως τον συντονισμό των ψήφων του Α. Γιόκαρη του Ε. Σαραντόπουλου και του Χ. Παναγιωτοπούλου με αντάλλαγμα τη συμμετοχή τους στην διοίκηση της Ελλάκτωρ και των θυγατρικών της και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής προσπάθησε να εξασφαλίσει και τη συνδρομή των αδελφών Καλλιτσάντση.

Αλήθεια ποιο ήταν το περιεχόμενο των συνομιλιών του Ολλανδού με την τότε διοίκηση της Ελλάκτωρ;
Ποιος τις έκανε από την πλευρά του Ολλανδού και με ποιο τρόπο ο Ολλανδός γνώριζε με τέτοιες λεπτομέρειες την οικονομική κατάσταση της Ελλάκτωρ και της ΑΚΤΩΡ;
Τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής (υπάρχουν πολλά και είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται) υπονοούν σαφώς και τις επαφές και τη γνώση.

Άλλωστε υπήρχε στην Ελλάκτωρ υψηλόβαθμο στέλεχος που και Ολλανδικά μιλούσε και κακές σχέσεις είχε με την τότε διοίκηση.
Το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι: είχε ο Ολλανδός inside information όταν έκτιζε θέση κρυφά και αργότερα λιγότερα κρυφά στην Ελλάκτωρ;

Αγόραζε μετοχές γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις κινήσεις της τότε διοίκησης;
Με ποιους μιλούσε;
Ποιοι ενεργούσαν στην Αθήνα για λογαριασμό του με την επίφαση ότι λειτουργούσαν ως νομικοί σύμβουλοι του Ολλανδού και ως προσωπικοί του φίλοι;
Με ποια πρόσωπα εκδήλωσε ο Ολλανδός την επίθεση και τις απειλές του στην τότε διοίκηση Καλλιτσάντση;

Τον Μάιο του 2020 ο Ολλανδός με το Call του εφοπλιστή Διαμαντίδη (με το οποίο απέκτησε και το δικαίωμα ψήφου αυτού του μετόχου) και το πρώτο πακέτο μετόχων Λ. Μπόμπολα που απέκτησε ξεπερνά με βεβαιότητα το 33% έχοντας πάντα κρυφό το ποσοστό του Ηλία Λιανού.
Φυσικά το κρυφό ποσοστό λειτουργεί ώστε ο Ολλανδός να αποφύγει πάλι να κάνει δημόσια πρόταση και να αφήνει τους επενδυτές να αγοράζουν θεωρώντας ότι η εταιρεία δεν ελέγχεται απολύτως από ένα μόνο μέτοχο.

Στα πλαίσια της μεγάλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έγινε με κύριο στόχο τον εξοβελισμό της Greenhill από την εταιρεία.... η Atlas έρχεται και σε μια εβδομάδα βρίσκει τους δικαιούχους πίσω από την Astrobank και Barclay’s και αποκτά 10% της Ελλάκτωρ.
Όπως τώρα γνωρίζουμε από την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και τις αποκαλύψεις του BankingNews η Atlas upstream είναι εταιρεία που ανήκει και στον Ολλανδό στην οποία μάλιστα ο Ολλανδός είναι συνδιαχειριστής και αυτή η Atlas αγόρασε από το Ολλανδό.

Στην πραγματικότητα το κρυφό ποσοστό του Ολλανδού με σκοπό να περιορίσει ο Ολλανδός την έκθεση του αλλά να διατηρηθεί η απάτη σε ότι αφορά το γεγονός ότι σε εκείνο το χρόνο ο Ολλανδός ήλεγχε και πάλι ποσοστό μεγαλύτερο του 33%.

Που καταλήγουν όλα αυτά;

Η Reggeborgh είχε υποχρέωση να κάνει Δημόσια Πρόταση από τον Μάιο του 2020, αν όχι από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι προφανές και αυτό σημαίνει ότι η Reggeborgh και πρόστιμο θα πληρώσει και θα υποστεί την αναστολή των ψήφων των μετοχών της που υπερβαίνουν το 33% και προφανώς θα πληρώσει αποζημιώσεις στους μετόχους της Ελλάκτωρ ως συνέπεια της βέβαιης καταδίκης της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τα νέα όμως στοιχεία που αποκάλυψε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δίνουν μια τελείως διαφορετική διάσταση στο θέμα.

Η Reggeborgh και ο Ηλίας Λιανός πάνω από δυο έτη, υπέβαλαν στην Κεφαλαιαγορά ψευδείς δηλώσεις με σκοπό να αποκρύψουν την πραγματική ιδιοκτησία των μετόχων και αυτό συνιστά απλά το ποινικό αδίκημα της χειραγώγησης.
Το θέμα έχει τεράστιες ποινικές διαστάσεις για όλα τα πρόσωπα που είχαν συμμετοχή στην διάπραξη του αδικήματος αυτού και στην εξαπάτηση των μετόχων και του επενδυτικού κοινού.
Θα ελεγχθούν σίγουρα και όσοι ήξεραν και συμμετείχαν με ποια ιδιότητα στην διάπραξη αυτού του αδικήματος είτε είναι παλιοί μέτοχοι της εταιρείας είτε υψηλόβαθμα στελέχη της παλιάς διοίκησης είτε μέλη των νυν Διοικητικού Συμβουλίου είτε δικηγόροι νομικοί σύμβουλοι που είτε συνέλαβαν είτε εκτέλεσαν είτε βοήθησαν στην απόκρυψη αυτής της απάτης.
Το θέμα έχει μεγάλη συνέχεια και το bankingnews έχει ακόμα σοβαρές αποκαλύψεις να κάνει....

Πραγματικά τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, ο βασικός ενορχηστρωτής αποκαλύφθηκε η Reggeborgh και απομένουν και κάποιοι άλλοι εμπλεκόμενοι στην μεγάλη απάτη της Ελλάκτωρ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης