Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Τα υψηλά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα και οι κινήσεις της Goldman για νέα χρηματοδότηση

Cenergy: Τα υψηλά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα και οι κινήσεις της Goldman για νέα χρηματοδότηση

Σενάριο για έκδοση «πράσινου» ομόλογου όταν βεβαίως το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές.

Σχετικά Άρθρα
Παρά το γεγονός ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έχουν «παγώσει» σχέδια άντλησης κεφαλαίων, ο κλάδος της ενεργειακής μετάβασης σε πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών.
Και η Goldman Sachs η οποία έφερε στο ελληνικό χρηματιστήριο μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» μέσω της αύξησης κεφαλαίων σε Πειραιώς, Alpha, ΔΕΗ διαθέτει το επενδυτικό δίκτυο προκειμένου να αναζητήσει τους κατάλληλους τρόπους για την κεφαλαιακή χρηματοδότηση της εταιρείας Cenergy.
Κι ο τρόπος, πιθανότατα, θα είναι η προσφυγή με ένα πράσινο ομόλογο προς τις διεθνείς αγορές, όταν βεβαίως το επιτρέπουν οι συνθήκες στις αγορές.

Μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης

Όμως, όπως δήλωσε, πρόσφατα και ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας κ. Α. Μπένος μόνο ένα μικρό μέρος των projects αφορά την Ελλάδα, συνεπώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης για την εταιρεία σχετικά με την εγχώρια διασύνδεση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε να σταματήσει η αυτόνομη παραγωγή από ντίζελ.

Οι υποδομές

Η Cenergy διαθέτει τις υποδομές (μονάδες) ώστε να καλύψει την υψηλή ζήτηση που θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια.
Εκτός από την κατασκευή και εγκατάσταση (μέσω υπόγειων καλωδίων) μιας από τις πλέον απαιτητικές διασυνδέσεις δικτύου διεθνώς, αυτής της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ( έργο 380 εκατ. ευρω ) λειτουργεί σε 70 χώρες διεθνώς και σχεδόν κάθε εβδομάδα προσθέτει έργα στο ανεκτέλεστο έργων που ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ.
Μόλις πρόσφατα, η Cenergy, εξασφάλισε τρία νέα συμβόλαια για τον κλάδο των σωλήνων σε Νορβηγία ( Subsea), Xιλή ( αγωγός 201 χλμ ) και σε Αυστραλία για αγωγό μεταφοράς υδρογόνου ( 13χλμ).
Τα προηγούμενα τρίμηνα η διοίκηση της εταιρείας είχε προϊδεάσει για την σταδιακή ενίσχυση του κλάδου των σωλήνων με την εξασφάλιση νέων συμβάσεων.

Η συμφωνία στις ΗΠΑ - Τα μεγέθη

Ο πόλεμος καθυστερεί την επενδυτική απόφαση της Δανέζικης Orsted για το εργοστάσιο υπόγειων καλωδίων στο Maryland, ωστόσο αυτό που δεν είναι γνωστό εάν η συμφωνία περιλάβει την εξαγορά ποσοστού μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι, η συμφωνία αναμενόταν εντός του πρώτου τριμήνου.
Σύμφωνα με πηγές της Βιοχάλκο, η μονάδα στο Maryland θα προσφέρει ταχύτατη απόσβεση του 70% των κεφαλαίων σε 1-2 χρόνια δεδομένου ότι, το εργοστάσιο θα παράγει υπόγεια καλώδια, όχι μόνο για το Αιολικό Πάρκο στο Maryland, αλλά για το σύνολο των έργων που διαθέτει η Δανέζικη εταιρεία στις ΗΠΑ.

Μείωση του καθαρού δανεισμού

Το 2021, η Cenergy προσέγγισε το 1 δισ. ευρώ σε έσοδα ενω τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 22 εκατ. ευρώ, έναντι 24,9 εκατ. ευρώ του 2020, κυρίως λόγω της πρόβλεψης 12,8 εκατ. ευρώ, ύστερα από την αιφνίδια απόφαση του Αμερικανικού υπουργείου για τους δασμούς (σ.σ η εταιρεία θα προσφύγει κατά της απόφασης).
Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 66 εκατ. ευρώ στα 264 εκατ. ευρώ από 331 εκατ. ευρώ κι αυτό ευνοεί τα σχέδια του επενδυτικού συμβούλου της Goldman Sachs προκειμένου να «παντρέψει» τις κεφαλαιακές ανάγκες με τις αγορές κεφαλαίου.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης