Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Frigoglass: Ζημιές 5,6 εκατ. ευρώ το 2021 - Αύξηση στις πωλήσεις 43%

tags :
Frigoglass: Ζημιές 5,6 εκατ. ευρώ το 2021 - Αύξηση στις πωλήσεις 43%
Ζημιές 5,675 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Frigoglass για το 2021
Ζημιές 5,675 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Frigoglass για το 2021, με τις πωλήσεις να καταγράφουν άνοδο 43% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εισηγμένη:

▪ Μείωση του περιθωρίου EBITDA ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και μεταφορικών, του λιγότερου ευνοϊκού ενεργειακού μείγματος στη Νιγηρία και της υποτίμησης του Νάιρα, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από την αύξηση του όγκου πωλήσεων και των τιμών.

▪ Ενίσχυση της κερδοφορίας μετά την ασφαλιστική αποζημίωση ύψους €10 εκατ. για το περιστατικό πυρκαγιάς στη Ρουμανίας, με ισόποση ταμειακή εισροή τον Φεβρουάριο του 2022

▪ Η επανέναρξη λειτουργίας του εργοστασίου στη Ρουμανία αναμένεται στις αρχές του 2023. Εστιάζει στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών

▪ Επιδείνωση των προκλήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα τέλη του Φεβρουαρίου, με επιπτώσεις στις δραστηριότητές στη Ρωσία

▪ Η Frigoglass παρακολουθεί στενά τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τις συνεχώς εξελισσόμενες κυρώσεις και λαμβάνει μέτρα, όσο είναι εφικτό, για να περιορίσει τον αντίκτυπο στη ρωσική θυγατρική της.

frigo_1.JPG

Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:

"Παρά τους περιορισμούς στην παραγωγή του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης και το υψηλό κόστος το δεύτερο μισό του έτους, πετύχαμε διψήφια αύξηση πωλήσεων και ενίσχυση του περιθωρίου EBITDA το 2021. Μολονότι είμαστε αισιόδοξοι από τη συνέχιση των θετικών τάσεων της ζήτησης στις αρχές του 2022, αναμένουμε η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και οι συνεχώς εξελισσόμενες κυρώσεις να επηρεάσουν την επίδοσή μας κατά το έτος που διανύουμε."

Επισκόπηση Αποτελεσμάτων

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανάκαμψη των πωλήσεων συνεχίστηκε το τέταρτο τρίμηνο και στους δύο κλάδους. Μετά τη διαδοχική βελτίωση της κατανάλωσης ποτών και αναψυκτικών κατά τη διάρκεια του έτους, ως αποτέλεσμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων στα κανάλια της άμεσης κατανάλωσης και της χαμηλής συγκριτικής βάσης, οι πελάτες μας αύξησαν τις επενδύσεις τους σε επαγγελματικά ψυγεία. Η επιτυχημένη κυκλοφορία νέων προϊόντων νωρίτερα εντός του έτους, που στοχεύουν στη στήριξη των πελατών μας στην Ευρώπη κατά την μετά την πανδημία περίοδο, σε συνδυασμό με την αύξηση των μεριδίων αγοράς σε Αφρική και Ασία, κυρίως λόγω της επιτυχημένης υλοποίησης της πελατοκεντρικής εμπορικής στρατηγικής μας, ενίσχυσαν τους όγκους πωλήσεων στο τρίμηνο. Κατά συνέπεια, οι πωλήσεις στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης κατέγραψαν αύξηση στο χαμηλό άκρο του 40% καθώς και σημαντική ανάκαμψη προσεγγίζοντας τα προ της πανδημίας επίπεδα του 2019. Η συνεχιζόμενη αύξηση του όγκου πωλήσεων στον κλάδο Υαλουργίας, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες αύξησης των τιμών, οδήγησαν σε πωλήσεις-ρεκόρ στο τρίμηνο. Συνολικά, οι πωλήσεις ανήλθαν σε €91,0 εκατ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 43,3% σε σύγκριση με πέρυσι και μεσαία μονοψήφια πτώση έναντι του τετάρτου τριμήνου του 2019.
Το μικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) ανήλθε σε €15,5 εκατ. παραμένοντας περίπου στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι. Το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο 17.0%, έναντι του 24,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αντικατοπτρίζοντας κυρίως το λιγότερο ευνοϊκό μείγμα ενέργειας, λόγω διακοπών στη ροή φυσικού αερίου στη Νιγηρία, της υποτίμησης του Νάιρα καθώς και του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και μεταφορικών. Οι παράγοντες αυτοί υπεραντιστάθμισαν τα οφέλη από την αύξηση του όγκου πωλήσεων και των αναπροσαρμογών τιμών.

Τα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) αυξήθηκαν κατά 7,3%, σε €9,8 εκατ. Τα λειτουργικά έξοδα ως ποσοστό των πωλήσεων βελτιώθηκαν κατά περίπου 360 μονάδες βάσης σε 10,7%, ως αποτέλεσμα
της αύξησης των πωλήσεων σε σύγκριση με πέρυσι.

Συνεπώς, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 12,3% σε €7,3 εκατ., με το αντίστοιχο περιθώριο να μειώνεται κατά 220 μονάδες βάσης σε 8,0%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν σε €2,5 εκατ., μια αύξηση της τάξης του 34,8% σε σύγκριση με πέρυσι, η οποία αποτυπώνει εν μέρει τις δαπάνες απομείωσης το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι. Τα χρηματοοικονομικό κόστος ανήλθε σε €8,0 εκατ. συγκριτικά με €2,8 εκατ. πέρυσι, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων συναλλαγματικών κερδών το τέταρτο τρίμηνο του 2020 που προέκυψαν λόγω της σημαντικής υποτίμησης του Νάιρα Νιγηρίας και της υπερτίμησης του Νοτιοαφρικανικού Ραντ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Οι συνεχείς συζητήσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία αποζημίωσης ύψους €42,0 εκατ. για υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από το περιστατικό πυρκαγιάς στο εργοστάσιό μας στη Ρουμανία τον Ιούνιο του 2021. Κατά συνέπεια, τον Δεκέμβριο του 2021 αναγνωρίστηκε στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων ασφαλιστική αποζημίωση ύψους €10,0 εκατ., με ισόποση ταμειακή εισροή τον Φεβρουάριο του 2022.
Η εφάπαξ
αποζημίωση υπεραντιστάθμισε τις δαπάνες που σχετίζονται με τη διαγραφή αποθεμάτων αξίας €0,5 εκατ. και τα έξοδα ύψους €1,3 εκατ. που σχετίζονται με την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της μονάδας παραγωγής στη Ρουμανία.
Τα έξοδα φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε €4,1 εκατ. έναντι €5,3 εκατ. το τέταρτο
τρίμηνο του 2020. Οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε €1,9 εκατ., έναντι €8,8 εκατ. πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης