Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Μακριά από τη στήριξη των νοικοκυριών κάνοντας όλα τα χατίρια των επενδυτών και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια

ΔΕΗ: Μακριά από τη στήριξη των νοικοκυριών κάνοντας όλα τα χατίρια των επενδυτών και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια
Άνοδος της μετοχής στις 11 Απριλίου κατά 7,37% στα 8,45 ευρώ.
Σχετικά Άρθρα

Στη μοίρα τους αφήνει τους καταναλωτές η ΔΕΗ και … πάει με τους επενδυτές.
Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση … διέβη τον Ρουβίκωνα για το χατίρι των επενδυτών αφού επιλέγει να έρθει αντιμέτωπος με τους καταναλωτές και σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση αφού αναπροσαρμόζει την τιμή της Mwh στα σταθερά τιμολόγια τα οποία γίνονται ακριβότερα έως 36%.
Η «καλή» ΔΕΗ είναι «κακή» πλέον για τους καταναλωτές μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων που δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές δίνοντας σαφές μήνυμα προς τη διοίκηση ότι θα την εγκαταλείψουν αν δεν κάνει κάτι για την επενδυτική κοινότητα.
Το «καλό» προφίλ της επιχείρησης τσαλακώνεται για τους επενδυτές ενώ η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να λέει ότι η επιχείρηση βοηθάει τα νοικοκυριά.
Χθες η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε κατά 7,37% στα 8,45 ευρώ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ θέλει ευχαριστημένους επενδυτές

Η αλλαγή ρότας από την πλευρά του «τιμονιέρη» της» ΔΕΗ πιθανότητα να τον φέρουν σε ευθεία σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα σε ένα έτος που είναι προεκλογικό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος να παίρνουν φωτιά.

Η «κακή» ΔΕΗ έναντι των καταναλωτών

Το BN έγινε αποδέκτης καταγγελίας για διακοπή ρεύματος κατοικίας στην επαρχία , το οποίο στην ουσία είναι κλειστό και έχει γίνει διακοπή ρεύματος για συνολική οφειλή 300 ευρώ. Η ΔΕΗ άμεσα έστειλε την οφειλή σε δικηγορικό γραφείο και συγκεκριμένα στις κας Τσαμούρη με την αρμοδιότητα να εισπράξει το ποσό.
Ο πελάτης που έχει το χρέος κατάλαβε ότι η ΔΕΗ συμπεριφέρεται ως ένας αδίστακτος τοκογλύφος, που ορίζει τους κανόνες αποπληρωμής όπως αυτή επιθυμεί.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτεί να πληρωθεί το 1/3 της οφειλής ζητώντας άμεσα 100 ευρώ και τα υπόλοιπο σε δόσεις.
Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν διαπραγματεύεται χαμηλότερο ποσό ως προκαταβολή με σκοπό την ομαλή αποπληρωμή του χρέους.
Το δικηγορικό γραφείο είναι αμείλικτό αφού ακολουθεί τις οδηγίες του πελάτη της , δίνοντας σαφές μήνυμα στον οφειλέτη ότι όσο καθυστερεί η εξόφληση, η ΔΕΗ χρεώνει το κόστος της Kwh με την τιμή του τελευταίου καταφυγίου η οποία είναι υψηλότερη κατά 40% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της Kwh.
Ο χειρισμός της υπόθεσης από την πλευρά της ΔΕΗ δεν είναι κατανοητός και κυρίως πως χρεώνεται ο λογαριασμός ρεύματος χωρίς να προσφέρει την υπηρεσία ηλεκτροδότησης αφού έχει κατεβάσει το διακόπτη;
Για τον καταναλωτή η οφειλή διευρύνεται ενώ η διοίκηση του Γιώργου Στάσση διατηρεί αδιάλλακτη στάση για το ύψος της προκαταβολής αγνοώντας τα μηνιαία έσοδα του πελάτη και τις τρέχουσες οικονομικές του ανάγκες.

Η ΔΕΗ με δεσπόζουσα θέση στην αγορά παίζει όπως θέλει τους καταναλωτές

Η ΔΕΗ αξιοποιεί τη δεσπόζουσα θέση που έχει στην αγορά ενέργειας αφού κατέχει μερίδιο στη χαμηλή τάση που φτάνεΙ στο 64% Δηλαδή οι έξι στους δέκα παραμένουν στην επιχείρηση όταν οι υπόλοιποι προμηθευτές εμφανίζονται με ποσοστό 36% δηλαδή οι 4 στους 10 έχουν επιλέξει άλλους παρόχους.
Μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων και την ενόχληση των επενδυτών που συμμετείχαν στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πλήρωσαν τη μετοχή στα 9 ευρώ διαπίστωσαν στη συνέχεια ότι η επιχείρηση νοιάζεται περισσότερο για τους καταναλωτές και λιγότερο για τους επενδυτές αφού χάρισε στα νοικοκυρά περίπου 800 εκατ. ευρώ μέσω των φθηνότερων σταθερών τιμολογίων που προσέφερε στην αγορά. Φέτος η ΔΕΗ δεν φαίνεται να είναι τόσο ευνοϊκή με τους καταναλωτές διότι ανέβασε το κόστος των σταθερών της τιμολογίων τα οποία μέχρι πρότινος ήταν καταφύγιο για τους καταναλωτές.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης άλλαξε αιφνιδιαστικά τα τιμολόγια στα «κρυφά». Αρκέστηκε μόνο να στείλει τα νέα τιμολόγια στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα energycost.gr όπως είχε υποχρέωση με απόφαση της ΡΑΕ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πελάτες της ΔΕΗ είχαν ζητήσει να ενταχθούν σε σταθερό τιμολόγιο από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και ακόμη δεν έχουν λάβει θετική απάντηση στο αίτημα τους.
Μετά την αναπροσαρμογή των τιμολογίων σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν ζητήσει η ΔΕΗ θα ολοκληρώσει τη διαδικασία της αίτησης αφού άλλαξε τα τιμολόγια.
Βέβαια η διοίκηση της επιχείρησης πρέπει να κάνει κατανοητό στους πελάτες που ήταν σε αναμονή και να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με τα νέα και παλιά τιμολόγια.
Δηλαδή θα ενταχθούν στα νέα χωρίς να ερωτηθούν;
Στην παγίδα της αύξησης των τιμολογίων θα πέσουν και οι παλαιοί πελάτες της αφού η ΔΕΗ τηρεί σιγή ιχθύος κα κατά το κοινώς λεγόμενο στα «μουλωχτά».

Οι παλιοί καταναλωτές θα είναι με τις νέες χρεώσεις;

Οι πρώτες πληροφορίες λένε και οι νυν πελάτες των σταθερών τιμολογίων που ανέρχονται σε 500.000 θα τιμολογηθούν με τις νέες τιμές ανά Kwh.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και το άρθρο 18 προβλέπει τη μονομερή μεταβολή των συμβολαίων με την προϋπόθεση ότι ο πελάτης να έχει ενημερωθεί σε 60 ημέρες πριν γίνουν οι αλλαγές.

Τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ που έγιναν φωτιά

Το πρόγραμμα My Home Enter + έχει νέα τιμή ανά kwh.
Ανήλθε στα 0,245 ευρώ από 0,18 ευρώ μέχρι χθες.
Το My Home Online με νέα τιμή στα 0,229 ευρώ ανά Kwh και το MyHome Enter στα 0,245 ευρώ ανά Kwh.
Η άνοδος της kwh των σταθερών τιμολογίων μπορεί να φρενάρει το κύμα φυγής των καταναλωτών από προγράμματα που έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής αν υπολογιστεί η επιδότηση που δίνει το κράτος παρότι καλύπτει καταναλώσεις έως 300kwh ανα μήνα.

Τι απαντά η ΔΕΗ: Καμία επιβάρυνση

Αναφορικά με δημοσιεύματα του σημερινού τύπου, η ΔΕΗ επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας για τους 500.000 πελάτες της, που «κλείδωσαν» σταθερά τιμολόγια με τα προϊόντα ΔΕΗ myHome Online, ΔΕΗ myHome Enter και ΔΕΗ myHome Enter+.
Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, οι νέοι τιμοκατάλογοι των συγκεκριμένων προϊόντων αφορούν όσους τα επιλέξουν από τις 11.04.2022 και η τιμή που θα «κλειδώσουν» θα παραμείνει σταθερή μέχρι το τέλος της σύμβασης, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Κατά συνέπεια, κανένας πελάτης της ΔΕΗ που έχει ήδη επιλέξει τα προϊόντα σταθερού τιμολογίου δεν έχει δει, ούτε θα δει αύξηση στον λογαριασμό του σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
Παράλληλα, η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι με τις πολιτικές εκπτώσεων που εφαρμόζει, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις της Πολιτείας, έχει απορροφήσει το 75% των επιβαρύνσεων του κόστους ενέργειας για το 76% των πελατών της με κυμαινόμενα τιμολόγια και το 50% των επιβαρύνσεων για τους υπόλοιπους πελάτες της, που δεν καλύπτονται από την κρατική επιδότηση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης