Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ώρα της ΔΕΗ – Τεστ αντοχής το πρώτο τρίμηνο 2022 – Το στίγμα της διοίκησης περιμένει η αγορά

Η ώρα της ΔΕΗ – Τεστ αντοχής το πρώτο τρίμηνο 2022 – Το στίγμα της διοίκησης περιμένει η αγορά

Το επενδυτικό πλάνο με επίκεντρο τις ΑΠΕ αλλά και οι καθυστερήσεις στην εξόφληση λογαριασμών και η πιθανή επιβολή έκτακτου φόρου απασχολούν τους αναλυτές

Σχετικά Άρθρα

Στη ΔΕΗ στρέφονται τα βλέμματα επενδυτών και αναλυτών, καθώς σήμερα (5 Απριλίου) δημοσιεύει αποτελέσματα χρήσης 2021 (μετά το κλείσιμο της αγοράς), ενώ θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών. 
Η ΔΕΗ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολύ δύσκολη συγκυρία που κρατάει εδώ και μήνες και πιέζει τα αποτελέσματα. 
Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν πως ο ισολογισμός θα δείξει αντοχές και μάλιστα είναι πιο ισχυρός σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά θα πρέπει να δώσει ένα στίγμα η διοίκηση από την πορεία των πρώτων μηνών του 2022, καθώς το ενεργειακό κόστος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. 
Οι αυξήσεις των τιμολογίων που έγιναν από τη ΔΕΗ αναμένεται να δείξουν μεγάλη αύξηση στο τζίρο στο τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2020, αλλά και οι αντίστοιχες γραμμές στα έξοδα αναμένεται να δείξουν μεγάλη άνοδο επίσης. 
Έτσι σε δημοσιευμένη βάση δε θα αποφύγει τις ζημιές λένε οι αναλυτές, ενώ το ενδιαφέρον των αναλυτών θα εστιαστεί από τη μία στο επενδυτικό πλάνο με επίκεντρο τις ΑΠΕ και το στόχο των 5GW και από την άλλη στις καθυστερήσεις στην εξόφληση λογαριασμών, αλλά και στην επιβολή έκτακτου φόρου που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. 
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο με αφορμή τη σημαντική πίεση που είχε εκδηλωθεί στη μετοχή, η διοίκηση είχε επιμείνει πως θα πετύχει το στόχο για EBITDA μεταξύ 800-900 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση και παρά τις δυσκολίες που είχαν δημιουργήσει οι υψηλές τιμές εκπομπών ρύπων και φυσικού αερίου. 

Τι λένε οι αναλυτές 

H Πειραιώς περιμένει ισχυρό επαναλαμβανόμενο EBITDA παρά το γεγονός ότι το τέταρτο τρίμηνο ήταν ένα από τα πιο δύσκολα τρίμηνα στην ιστορία της ΔΕΗ επηρεασμένο από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, κάτι που δείχνει πως το επιχειρηματικό μοντέλο είναι πιο ανθεκτικό από το παρελθόν. 
Για το ξεκίνημα του 2022, πιστεύει πως έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα, η οποία προκαλείται από τις καθυστερήσεις πληρωμής των λογαριασμών και από μία πιθανή έκτακτη φορολογία, αν και η χρηματιστηριακή περιμένει πως για τη θέση της ΔΕΗ και την αποτίμηση η επίδραση θα είναι μικρή. 
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα πιστεύει πως οι επενδυτές θα εστιάσουν στην υλοποίηση του φιλόδοξου επιχειρηματικού πλάνου στο κέντρο του οποίου είναι η επέκταση στις ΑΠΕ με 5 GW το οποίο δίνει σημαντικό περιθώριο ανόδου στη μετοχή και γι’ αυτό επαναδιατυπώνει τη σύσταση αγοράς. 
Η Πειραιώς περιμένει πωλήσεις στο τέταρτο τρίμηνο 1,95 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 73% και στο σύνολο της χρήσης 5,6 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 22%. 
Ωστόσο, τα έξοδα αναμένεται να αυξηθούν στο τέταρτο τρίμηνο κατά 85% και να ανέλθουν στα 1,73 δισ. ευρώ από 939,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Η Πειραιώς περιμένει στο σύνολο της χρήσης ζημία 44,1 εκατ. ευρώ από κέρδη 35,3 εκατ. ευρώ (τα κέρδη του 2020 είχαν έκτακτο κέρδος). 
H Optima Bank σχολιάζει πως περιμένει ότι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων διαφυλάσσει την κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA κοντά στην εκτίμηση για 850 εκατ. ευρώ, ενώ η επιδότηση του κράτους μειώνει την αύξηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων. 
Η ενεργειακή κρίση που έχει ενταθεί στους πρώτους μήνες του 2022 αναμένεται να επηρεάσει την ικανότητα της ΔΕΗ να κρατήσει τον έλεγχο στην είσπραξη των απαιτήσεων αλλά και στα κόστη, ενώ σε επίπεδα αντιστάθμισης αναμένεται να επηρεαστεί από τη μετακύλιση συμβολαίων σε νέα με υψηλότερα κόστη. 
Περιμένει να δώσει η διοίκηση μία εκτίμηση για την τωρινή χρηματοοικονομική θέση της ΔΕΗ αλλά και το στόχο για την κερδοφορία του 2022, όπως επίσης και μία εκτίμηση για το επενδυτικό πρόγραμμα (το οποίο είναι κυρίως εστιασμένο στις ΑΠΕ).
Η Optima Bank περιμένει ζημία 49 εκατ. ευρώ το 2021 και EBITDA 844 εκατ. ευρώ. 
Η Euroxx περιμένει ζημιά 75 εκατ. ευρώ από κέρδη 35,2 εκατ. ευρώ και σε προσαρμοσμένο επίπεδο κέρδη 6,3 εκατ. ευρώ από ζημία 10,4 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. 
Τα προσαρμοσμένα EBITDA αναμένονται στα 749,1 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 4,1%. 
ΔΕΗ_2.jpg

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης