Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πώς προχωρά ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες και τι εξέτασε το Συμβούλιο της Επικρατείας;

Πώς προχωρά ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες και τι εξέτασε το Συμβούλιο της Επικρατείας;

H καθεμιά κοινοπραξία έχει προσφύγει εναντίον της άλλης προκειμένου να απορριφθούν οι προσφορές με την αιτιολογία ότι, δεν πληρούνται οι τεχνικοί όροι του διαγωνισμού

Σχετικά Άρθρα

Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας κρίνει τον μειοδοτικό διαγωνισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ύψους 515 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εντύπων ασφαλείας (ταυτότητες, διαβατήρια).
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η ανάθεση του διαγωνισμού να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε ξεκινήσει η παραγωγή των νέων εντύπων, οι προσφυγές των τριών κοινοπραξιών – η καθεμιά εναντίον της άλλης - για τεχνικούς λόγους - έχει προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews μόνο οι προσφυγές των τριών κοινοπραξιών ξεπερνούν τις 50.000 σελίδες.
Και οι τρεις κοινοπραξίες οι οποίες έχουν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι η Γερμανική Veridos - ΟΤΕ – Byte, η Γαλλική Thales με την Unisystems - Τoppan και o βελγικός όμιλος Ζetes (ισραηλινών συμφερόντων) με την Space και την ουγγρική Any.
H καθεμιά κοινοπραξία έχει προσφύγει εναντίον της άλλης προκειμένου να απορριφθούν οι προσφορές με την αιτιολογία ότι, δεν πληρούνται οι τεχνικοί όροι του διαγωνισμού.

Τι εξετάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας

Στις 14 Μαρτίου εκδικάστηκαν στο Συμβούλιο Επικρατείας οι προσφυγές των τριών κοινοπραξιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Ανώτατο δικαστήριο εξετάζει, εάν, πρώτον, τηρούνται οι τεχνικοί όροι του μειοδοτικού διαγωνισμού και δεύτερον, εάν έχει διαβληθεί το απόρρητο της διαδικασίας του διαγωνισμού.
Εάν κριθεί λοιπόν πως παραβιάστηκε το απόρρητο της διαδικασίας τότε υπάρχει μια πιθανότατα ο διαγωνισμός να κριθεί άκυρος και σ αυτή την περίπτωση να προκληθούν σοβαρές συνέπειες.
Η διενέργεια νέου διαγωνισμού, όμως, θα ήταν ιδιαίτερα χρονονοβόρος καθώς μόνο η προετοιμασία για την παραγωγή των εντύπων απαιτεί ένα χρόνο τουλάχιστον.
Επειδή, άλλωστε, ο διαγωνισμός αφορά την διεθνή πιστοποίηση των ελληνικών εγγράφων θεωρείται ότι, τελικώς ο διαγωνισμός θα προχωρήσει και θα υπάρχει αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται ότι ο μειοδοτικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του υπουργείου και είχαν κληθεί να συμμετάσχουν αρχικά 26 εταιρείες.

Πιέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες για την ολοκλήρωση του εν λόγω διαγωνισμού, ασκούνται αφόρητες πιέσεις από συγκεκριμένες πρεσβείες οι οποίες προειδοποιούν ότι, οι Έλληνες πολίτες θα υπόκεινται σε μεγαλύτερους ελέγχους για όσο διάστημα τα ελληνικά έγγραφα (ταυτότητες, διαβατήρια κα) συνεχίζουν να διαθέτουν χαμηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας οι οποίες επιτρέπουν την παραποίηση τους.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης