Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αισιόδοξες εκτιμήσεις από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ - Τι περιμένει για τζίρο και EBITDA το 2022

Αισιόδοξες εκτιμήσεις από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ - Τι περιμένει για τζίρο και EBITDA το 2022
Έτσι είπε πως περιμένει να ξεπεράσει τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών όπως αυτές παρουσιάζονται στο πρακτορείο Bloomberg για το 2022
Σχετικά Άρθρα

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα εξέπληξε τους αναλυτές η διοίκηση του ΟΠΑΠ.
Μετά την ανακοίνωση συνολικής διανομής στους επενδυτές ύψους 1,50 ευρώ ανά μετοχή σε μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου, χθες η διοίκηση του Οργανισμού και τα την ενημέρωση των αναλυτών μέσω τηλεδιάσκεψης έδωσε τις εκτιμήσεις της για την πορεία του 2022 σε τζίρο και EBITDA.

Μία κίνηση που αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς αναλυτές, οι οποίοι ρώτησαν τη διοίκηση γιατί με τόσες προκλήσεις δίνει εκτίμηση κάτι που είχε να κάνει πολλά χρόνια.
Η διοίκηση του ΟΠΑΠ ανέφερε πως θεώρησε δίκαιο να δώσει μία εκτίμηση για το τι βλέπει και πως πιστεύει ότι θα κινηθεί η χρονιά.
Έτσι είπε πως περιμένει να ξεπεράσει τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών όπως αυτές παρουσιάζονται στο πρακτορείο Bloomberg για το 2022 και να έχει σημαντική αύξηση μεγεθών σε σύγκριση με το 2021.
Πιο συγκεκριμένα εκτιμά πως θα μπορέσει να πετύχει τζίρο προ εισφορών 2,17-2,22 δισ. ευρώ και EBITDA 720-740 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως οι εκτιμήσεις είναι στο σενάριο να μην υπάρξουν περιορισμοί.
Αν και ρωτήθηκε από που περιμένει να προέλθει αυτή η αύξηση δεν έδωσε συγκεκριμένα ποσοστά ανά κατηγορία, αλλά σημείωσε πως περιμένει καλή πορεία και από το online, αλλά και από τα VLT’s, τα οποία όπως είπε επηρεάστηκαν από την πανδημία και από τους περιορισμούς που έβαλε η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους.

Σχολίασε μάλιστα πως πριν μπει αυτός ο περιορισμός η συγκεκριμένη δραστηριότητα είχε αρχίσει να ανακάμπτει σε προ πανδημίας επίπεδα και το ίδιο πιστεύει πως θα γίνει και πάλι μόλις αρθούν οι περιορισμοί.
Για το 2022 δεν υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις από τον ΟΠΑΠ, ενώ δεν σκοπεύει να διευρύνει το δίκτυο των καταστημάτων του, αλλά να προχωρήσει σε ανακαινίσεις και δημιουργία καλύτερων και μεγαλύτερων καταστημάτων.
Αυτό όπως έχει παρατηρηθεί οδηγεί σε κλείσιμο κάποιων μικρότερων καθώς οι πελάτες προτιμούν τα μεγαλύτερα και ανακαινισμένα καταστήματα για την εμπειρία τους.
Η διοίκηση περιμένει επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με το ανώτατο πλαφόν πονταρίσματος που ακούγεται το τελευταίο διάστημα, όπως και στο θέμα του φόρου στα κέρδη των παικτών.
Να σημειωθεί πως ο καθαρός δανεισμός το 2021 ως προς τα EBITDA ήταν στις 0,3 φορές ή 0,4 φορές μαζί με τις μισθώσεις.
Ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στα 183 εκατ. ευρώ λόγω των εξαιρετικών ελεύθερων ταμειακών ροών.
Tο τέταρτο τρίμηνο ήταν ένα από τα καλύτερα σε επίπεδα πωλήσεων προ εισφορών είπε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη.
Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΑΠ το 2021 δημοσίευσε EBITDA 550,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 259,4 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης