Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Οι αμαρτίες της ΑΚΤΩΡ με διοίκηση Μπόμπολα εξευτελίζουν ακόμα την Ελλάδα – Κόλαφος έκθεση του ΟΟΣΑ

Αποκάλυψη: Οι αμαρτίες της ΑΚΤΩΡ με διοίκηση Μπόμπολα εξευτελίζουν ακόμα την Ελλάδα – Κόλαφος έκθεση του ΟΟΣΑ
Ο ΟΟΣΑ εξέφρασε ανησυχία, επισημαίνοντας ότι ο εντοπισμός και η επιβολή κυρώσεων για το αδίκημα της δωροδοκίας αλλοδαπών απαιτούν επείγουσα βελτίωση στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Ο εξευτελισμός της Ελλάδος λόγω της ντροπιαστικής πρακτικής δωροδοκιών αξιωματούχων ξένων κρατών από τις παλαιές διοικήσεις της Ακτωρ, συνεχίζεται.
Ο ΟΟΣΑ εξέφρασε ανησυχία, επισημαίνοντας ότι ο εντοπισμός και η επιβολή κυρώσεων για το αδίκημα της δωροδοκίας αλλοδαπών απαιτούν επείγουσα βελτίωση στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός παρά το γεγονός ότι η σχετική διεθνής Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ πριν από περισσότερα από 24 χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει καταδίκες για δωροδοκία εμπλεκομένων.
Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός απαιτεί γενική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σχετικά με την ευθύνη των νομικών προσώπων, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ομάδας Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη δωροδοκία.
Στη πολυσέλιδη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα ανάμεσα σε άλλα επισημαίνεται η υπόθεση της δωροδοκίας δημάρχων στην Κύπρο με άμεση εμπλοκή του Λεωνίδα Μπόμπολα.
Οι κατηγορίες για δωροδοκία του δημοτικού οργανισμού Αποχέτευσης της Πάφου, αφορούσαν δίκτυο αποχέτευσης της Πάφου και γειτονικών οικισμών προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ. Ο ιδιοκτήτης της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, προσέφερε 340.000 ευρώ στο δήμαρχο, ήδη δυο αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ομολογήσει ότι δωροδοκήθηκαν ενώ κι άλλοι πρόκειται να δικαστούν με παρόμοιες κατηγορίες.
Η αίτηση κυπριακού δικαστηρίου για την έκδοση του Λ. Μπόμπολα στην Κύπρο απορρίφθηκε επειδή στο μεταξύ η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα.

Η άλλη υπόθεση που επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ ως παράδειγμα διαφθοράς από ελληνικές εταιρείες, εμπλέκει τον Δ. Κούτρα που είχε αναλάβει την κατασκευή οδικού άξονα στα Σκόπια.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ελληνική εταιρεία είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για το έργο συνολικού ύψους 270 εκατ. ευρώ παρότι είχε υψηλότερη προσφορά από τους ανταγωνιστές.
Το διάστημα Μάιου 2013 έως και Φεβρουάριο 2014, αφαιρέθηκαν περίπου 3,5 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς της εταιρείας ποσό για το οποίο κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι αφορούν δωροδοκία αξιωματούχων.

Η ομάδα εργασίας 44 χωρών του ΟΟΣΑ για τη δωροδοκία σημειώνουν με διπλωματική ευγένεια τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα αλλά δεν διστάζουν να κάνουν σειρά αυστηρών συστάσεων για την καταπολέμηση της ξένης δωροδοκίας, μεταξύ των οποίων:

+να λάβει επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση της έρευνας και της δίωξης της δωροδοκίας αλλοδαπών
+να αντιμετωπίσει βασικά στοιχεία του νομικού του πλαισίου, ιδίως τις κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων και το καθεστώς ευθύνης νομικών προσώπων
+εφαρμογή νέας νομοθεσίας που παρέχει ισχυρή και αποτελεσματική προστασία από αντίποινα στους καταγγέλλοντες που καταγγέλλουν δωροδοκία αλλοδαπών και
+ενίσχυση των διασφαλίσεων για την προστασία των αλλοδαπών διαδικασιών δωροδοκίας που υπόκεινται σε ακατάλληλη επιρροή από ανησυχίες πολιτικής φύσης.

Η έκθεση παραθέτει τις συστάσεις της Ομάδας Εργασίας προς την Ελλάδα η οποία δεσμεύεται να παράσχει γραπτή ενημέρωση εντός ενός έτους (Μάρτιος 2023) για ζητήματα που αφορούν την επιβολή μετά τη συγχώνευση της εξειδικευμένης Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη νέα Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, την ευθύνη των νομικών προσώπων και τη νομοθεσία για την προστασία των καταγγελιών.

Εντός δύο ετών (Μάρτιος 2024), η Ελλάδα θα υποβάλει γραπτή έκθεση στην Ομάδα Εργασίας σχετικά με την εφαρμογή όλων των συστάσεων και τις προσπάθειες επιβολής της.
Η έκθεση παρακολούθησης θα δημοσιοποιηθεί επίσης, σε συνέχεια του εξευτελισμού του ελληνικού κράτους.
Αυτή είναι η προϊστορία της διοίκησης Ελλάκτωρ των Μπόμπολα, Κούτρα, που πριν από το 2018 φόρτωσε τον όμιλο Ελλάκτωρ με χρέη 1 δισ. ευρώ ενώ την επιβάρυνε με σειρά προβλημάτων που είναι κανονιστικής φύσεως.

Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλοι αυτοί αποδείχθηκαν πρόθυμοι συνεργάτες που προστατεύονται από την διοίκηση Μπουλούτα στον Ελλάκτωρ που απεγνωσμένα προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στην περίοδο μετά το 2018 διάστημα που η εταιρεία δεν είχε ούτε μια κανονιστικής φύσεως κατηγορία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης