Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ideal: Αυξάνει την αξία των συμμετοχών της μέσω των εξαγορών

Ideal: Αυξάνει την αξία των συμμετοχών της μέσω των εξαγορών
Η απόκτηση της νοτιοαφρικανικής εταιρείας είναι απολύτως συμπληρωματική στον κλάδο των μεταλλικών πωμάτων
Σχετικά Άρθρα

Στην δημιουργία μεγαλύτερης αξίας μέσω των συνεργειών σε έσοδα, κόστος, εξαγωγές αποσκοπεί η εξαγορά της Coleus Packaging από θυγατρική της Astir Vitogiannis της Ideal Συμμετοχών.
Η απόκτηση της νοτιοαφρικανικής εταιρείας είναι απολύτως συμπληρωματική στον κλάδο των μεταλλικών πωμάτων, καθώς αυξάνεται η αξία του για την εταιρεία συμμετοχών δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο διεθνές σχήμα με προοπτική αργότερα μια μελλοντική αποεπένδυση σε εύλογο χρόνο.
Kαι, όπως θα δούμε, η εξαγορά είναι απολύτως στοχευμένη προκειμένου μέσω της ενοποίησης των εργασιών των δυο εταιρειών να αυξηθεί η αποτίμηση.
Ειδικότερα, με την προσθήκη της νέας παραγωγικής επιχείρησης τα μεγέθη της Aστηρ Βυτογιάννης διπλασιαζονται και αυξάνονται και τα κέρδη ανά μετοχή, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Ideal Ηoldings κ. Λ. Παπακωνσταντίνου.
Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στον κλάδο των μεταλλικών πωμάτων, μετά την εξαγορά, υπολογίζεται ότι, θα κυμαίνεται μεταξύ 50-60 εκατ. ευρώ.
Το 2020, ο κύκλος εργασιών της Astir Vitogiannis, ανήλθε σε 21,1 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη σε 4,4 εκατ., ευρώ, ενω τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,8 εκατ. ευρώ, έναντι
2,9 εκατ, ευρώ το 2019.
Για το 2021, σύμφωνα με πληροφορίες τα μεγέθη της Astir Vitogiannis αναμένεται να εμφανίσουν μια άνοδο που θα κινηθεί κοντά στο 30 - 40%, ποσοστό στο οποίο αναμένεται να κλείσει και η χρονιά συνολικά για την Ideal Συμμετοχών.
Η άνοδος αποδίδεται στην ανάκαμψη της ζήτησης από τις πολυεθνικές εταιρείες εμφιάλωσης, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγών της Three Cents.

Ποιά είναι η Νοτιοαφρικανική εταιρεία

Συγκεκριμένα, η Coleus, η οποία απασχολεί συνολικά 140 εργαζόμενους, το 2021 εμφάνισε πωλήσεις zar 521,8 εκατ. (31,4 εκατ. ευρώ), Ebita zar 59,6 εκατ. (3,6 εκατ.ευρώ) και καθαρό δανεισμό zar 120 εκατ. (7,2 εκατ. ευρώ).
Η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία είναι €1 = 16,6 zar.
Το 2021, η Coleus διέθεσε 6,5 δις. πώματα στούς πέατες συμπεριλαμβανομένων των AB inbev Group, Heineken, Distell, Diageo, Coca- Cola που αποτελούν το 98% των πωλήσεων της.
Όπως ανακοίνωσε η Ideal Συμμετοχών, η συναλλαγή αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με την ολοκλήρωσή της τόσο με ίδια κεφάλαια της Astir όσο και με χρηματοδότηση σε zar από τοπικές τράπεζες.
Σε ότι αφορά το τίμημα της συναλλαγής, η Ideal Συμμετοχών επισήμανε ότι, θα δώσει αναλυτικές πληροφορίες μετά την έκδοση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Εξαγορές - Πρός επιστροφή κεφαλαίου

Το μοντέλο της ενίσχυσης των εταιρειών που διαθέτει η Ideal Συμμετοχών μέσω εξαγορών εκτιμάται ότι, θα εφαρμοστεί και στους υπόλοιπους κλάδους (αναψυκτικά, εταιρεία κυβερνοασφάλειας).
Ήδη έχουν εντοπιστεί ορισμένες εταιρείες - στόχοι οι οποίες θα αποκτώνται αφού προηγηθεί οικονομικός έλεγχος και εφόσον προκύπτει άνοδος της αξίας. Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2021, η Ideal Συμμετοχών αναμένεται να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου πρός τους μετόχους.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης