Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελένη Κολιοπούλου (πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας): Έρχεται νέα γενιά κόκκινων δανείων - Ενεργειακή κρίση και έλλειψη ρευστού

Ελένη Κολιοπούλου (πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας):  Έρχεται νέα γενιά κόκκινων δανείων - Ενεργειακή κρίση και έλλειψη ρευστού

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να τινάξει στον αέρα την επιχειρηματική κοινότητά αφού κλείνει ή περιορίζει τις στρόφιγγες ρευστότητας επισημαίνει στο BN η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) Ελένη Κολιοπούλου

Σχετικά Άρθρα

Νέα γενιά κόκκινων δανείων φέρνει η εκρηκτική άνοδος των τιμών της ενέργειας όπως και των πρώτων υλών, θέτοντας ακόμη μια αφορά εν αμφιβόλω την επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) Ελένη Κολιοπούλου μιλώντας στο bankingnews (ΒΝ) αποκαλύπτει ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να τινάξει στον αέρα την επιχειρηματική κοινότητά αφού κλείνει ή περιορίζει τις στρόφιγγες ρευστότητας.

Η αξιολόγηση

Οι τράπεζες αξιολογούν τις επιχειρήσεις με όρους κανονικότητας τη βιωσιμότητά τους ενώ αγνοείται το νέο και απρόβλεπτο περιβάλλον που ήδη έχουν διαμορφώσει η βίαιη άνοδος των πρώτων υλών των τελευταίων 10 μηνών.
Επιπλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτροχιάζει κάθε επιχειρηματικό σχέδιο και συμβάλει ταχύτατα μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Το πρόβλημα της ρευστότητας

Η πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ  Ελένη Κολιοπούλου συμμετείχε στη σύσκεψη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα  με αντικείμενο το το απρόσμενο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον των τελευταίων διεθνών εξελίξεων.
Η κ. Κολιοπούλου έμεινε ικανοποιημένη από τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά η ίδια στην σύντομη παρέμβαση της εστίασε στα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις θέτοντας ως το πιο βασικό αυτό της ρευστότητας.

Περνούν από ψιλό κόσκινο τις επιχειρήσεις.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου είπε στο ΒΝ ότι οι τράπεζες ανά τρίμηνο ελέγχουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων βλέποντας όλους τους οικονομικούς δείκτες, αρχίζοντας από την πορεία των πωλήσεων, το περιθώριο κέρδους, το λειτουργικό κόστος όπως και τα χρήματα που μένουν στο ταμείο.
Πρόκειται για τραπεζικό ψιλό κόσκινο με τις περισσότερες να μη πιάνουν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια.
Θεωρεί σχεδόν δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις τους επόμενους θα πλαφονάρουν τους αλληλόχρεους λογαριασμούς ενώ η αναχρηματοδότηση από τις τράπεζες θα γίνουν με πιο δυσμενείς οικονομικούς όρους.
Επισημαίνει ότι η εξασφάλιση νέας ρευστότητας θα γίνει με έναν όρο να προεξοφλείται η βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Πως μπορεί να διασφαλιστεί, διερωτάται η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, όταν το κόστος ενέργειας έχει τριπλασιαστεί και η αγορά πρώτων υλών αποτελεί το νέο βραχνά ενώ οι εισπράξεις καθυστερούν όταν η εγχώρια αγορά πληρώνει από 90 έως 120 ημέρες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θέλει φέτος μονοψήφιο ποσοστό στα ΜΕΔ

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) αναμένεται να αυξηθούν παρά τις αρχικές προβλέψεις για μείωση διότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί προς το δυσμενέστερο για τις επιχειρήσεις, γεγονός  που καθιστά ανέφικτο τον στόχο της ΤτΕ για μονοψήφιο ποσοστό των ΜΕΔ στα τέλη του 2022.
Ήδη τα πρώτα μηνύματα που θα φτάνουν στις αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών είναι ανησυχητικά με τις διοικήσεις των τραπεζών να αποφασίζουν τις νέες χρηματοδοτήσεις με το σταγονόμετρο ενώ η αύξηση των επιτοκίων θεωρείται απειλή και για τις νοικοκυρεμένες επιχειρήσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης