Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τουρισμός: Πως θα αναπληρωθούν τα κενά Ρώσων και Ουκρανών

Τουρισμός: Πως θα αναπληρωθούν τα κενά Ρώσων και Ουκρανών

Στην αντεπίθεση η Ελλάδα για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από άλλες αγορές

 

Σχετικά Άρθρα

Σημαντικές αγορές με περιθώρια «αλίευσης» περισσότερων τουριστών «φλερτάρει» η Ελλάδα ενόψει καλοκαιριού, την ώρα που η αγωνία για την ειρήνη κορυφώνεται και η φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία κόβει την ανάσα ολόκληρου του πλανήτη.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το άνοιγμα χιλιάδων επιχειρήσεων που στερήθηκαν μέρος των εσόδων τους κατά τις δύο προηγούμενες χρονιές και φέτος αδημονούσαν να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους από νωρίς. Η επανεκκίνηση όπως αποδεικνύεται, θα ακολουθήσει μια απρόβλεπτη πορεία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Ορισμένοι θεωρούν περίπου βέβαιο ότι η σεζόν στο ξεκίνημά της δεν θα έχει τη δυναμική που ανέμεναν προτού εκδηλωθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - δεν μπορούν να αποκλείσουν ωστόσο ότι θα έχει θετική εξέλιξη. 
Γνωρίζοντας ότι η επιτυχία δεν θα έρθει ως «μάννα εξ ουρανού» φορείς και επιχειρήσεις μπαίνουν στη μάχη για να πετύχουν ενίσχυση τουριστικών ροών.
Στοχεύουν σε αύξηση  πτήσεων και κρατήσεων από αγορές που εμφανίζουν δυναμική με βάση τις αναζητήσεις και τις κρατήσεις ή αναδυόμενες αγορές που αποτελούν την εναλλακτική λύση για να καταφέρουν να καλύψουν το κενό που θα δημιουργήσει η απώλεια τουριστών από Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία.
Τουριστικές δεξαμενές με «περιθώρια κέρδους» θεωρούνται οι πρώτες για τη χώρα μας αγορές (με βάση τις εισπράξεις, οι πέντε σημαντικότερες αγορές της Ελλάδας το 2019 ήταν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Η.Π.Α., η Γαλλία και η Ιταλία), το Ισραήλ, αλλά και τα Βαλκάνια.
«Εμείς είμαστε μαχητές, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια και για τον τελευταίο επισκέπτη που μπορεί να έρθει στη χώρα. 
Θα πάω στη Γαλλία στα μέσα Μαρτίου, στο Ισραήλ τέλος Μαρτίου, στη Σερβία αμέσως μετά, ξανά στην Ρουμανία που είναι πρώτη σε οδικό τουρισμό στην Ευρώπη και έχει νούμερο 1 trend την Ελλάδα. 
Υπάρχουν δύο επιλογές.
Κανείς αφήνεται στη μοίρα του και περιμένει να δει τι θα έρθει, ή παλεύει, προσπαθεί και αγωνίζεται καθημερινά και φέρνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Open ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας.
Ειδικά οι ΗΠΑ μαζί με τον Καναδά και την Αυστραλία, αλλά και η Ασία, η Αφρική, τα ΗΑΕ και η Ινδία είναι μακρινές αγορές που σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες.
Την ίδια στιγμή,  θεωρείται δεδομένο ότι παρόμοια τακτική θα ακολουθήσουν και άλλες ανταγωνίστριες χώρες στη Μεσόγειο που φέτος έχουν βάλει σκοπό να επαναλειτουργήσουν κανονικά.   

 

Ο αντίκτυπος στα συνολικά τουριστικά έσοδα

Το 2019, περίπου 580 χιλιάδες Ρώσοι είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα (430 εκατ. έσοδα, κάτω του 3% των συνολικών), πέρυσι 100 χιλιάδες και το 2020 περίπου 60 χιλιάδες.
Παρ όλο που η ρωσική αγορά δεν βρίσκεται μέσα στην πρώτη πεντάδα των κυριότερων δεξαμενών από όπου η χώρα μας αντλεί σημαντικές επισκέψεις και έσοδα, η τουριστική βιομηχανία εκτιμά ότι ο αντίκτυπος από την απώλειά της θα είναι αξιόλογος κυρίως για προορισμούς - αλλά πολύ περισσότερο για επιχειρήσεις - που έχουν αποκτήσει σχέση «εξάρτησης».
Οι ακυρώσεις για την ώρα δεν είναι μαζικές μέχρι τέλος Μαΐου που ισχύουν οι απαγορεύσεις πτήσεων, λόγω του ότι οι Ρώσοι ταξιδεύουν προς τη χώρα μας κυρίως το καλοκαίρι, ωστόσο η πλειοψηφία αυτών των επιχειρηματιών εκτιμά ότι τουλάχιστον για φέτος οι αφίξεις τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία «θα πρέπει να βγουν από το κάδρο των πιθανοτήτων».
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που ελπίζουν σε άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών έως το τέλος της άνοιξης, αν και κατά βάση, έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους σε άλλες αγορές.  
«Μετά από μία τραγική κατάσταση που βιώνει η Ουκρανία, αλλά και την οικονομική ασφυξία που βιώνει η Ρωσία με το ρούβλι και τις κυρώσεις, δεν είμαι σίγουρος και σε ποιο ποσοστό και ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν πραγματικά το καλοκαίρι και πού να πάνε. 
Είναι μεγάλα ερωτηματικά τα οποία θα τα δούμε στην πορεία» εκτίμησε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος σημείωσε ότι η ρωσική αγορά δεν αποτελεί μεγάλο κομμάτι της τουριστικής πίτας.
Η Τουρκία σε αντίθεση (και τα ανοιχτά εναέρια σύνορά της) αναμένεται να πληγεί σημαντικά (πέρυσι την επισκέφτηκαν για διακοπές 4,6 εκατομμύρια Ρώσοι) αφού ταξιδιωτικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία και η σημερινή οικονομική κατάσταση (και ανασφάλεια) στερεί από την πλειοψηφία το όνειρο των θερινών διακοπών.
Η Κύπρος εκτιμά ότι θα έχει απώλειες εσόδων που ίσως ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ εάν χάσει περίπου 800 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες και Ουκρανούς που είχε υπολογίσει φέτος (το 22% των συνολικών αφίξεων στη χώρα).     

Θα επηρεαστεί ο μέσος Ευρωπαίος;

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, όσο και του πληθωρισμού είναι ο μεγαλύτερος φόβος των ανθρώπων του τουρισμού που ζητούν άμεσα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης.
Επαρκή μέτρα, ώστε να μην συρρικνωθεί το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου Ευρωπαίου για διακοπές, διότι θεωρούν ότι εφόσον μειωθεί η αγοραστική του δύναμη, θα επηρεαστεί αρνητικά και η πρόθεσή του να ταξιδέψει το φετινό καλοκαίρι – για αυτό αναμένουν νέες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Τον αντίκτυπο που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι δυνατόν να προβλέψουν αυτή τη στιγμή παράγοντες της αγοράς και επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν για τις πρώτες εκτιμήσεις τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Αποκαλυπτικά ωστόσο, είναι τα στοιχεία της ForwardKeys για τις κρατήσεις πτήσεων την εβδομάδα 24 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη.
Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Εσθονία, η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση των κρατήσεων κατά 30%-50%.
Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από το Βέλγιο, την Ισλανδία και τη Σερβία που σημείωσαν μονοψήφια πτώση, εμφάνισαν μείωση κρατήσεων μεταξύ 10% και 30%.
Πολωνοί τουρίστες που στήριξαν όσο λίγοι τη χώρα μας το 2021, εμφανίζονται για την ώρα «μουδιασμένοι» και συγκρατημένοι.
Η πατρίδα τους δέχεται τα πρώτα κύματα προσφύγων από την Ουκρανία και όπως είναι φυσικό οι εξελίξεις στη γειτονιά τους, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, έφεραν ανάσχεση κρατήσεων.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν διστακτικότητα και από αγορές της Δυτικής Ευρώπης, αν και θεωρούν το φαινόμενο συγκυριακό και δεν αναμένουν να υπερβεί το δίμηνο.
Τηρουμένων των αναλογιών, η ζήτηση για την Ελλάδα παραμένει σε θετικό momentum και οι οιωνοί είναι θετικοί.
Η αγορά εκτιμά ότι οι κρατήσεις που μπαίνουν στα συστήματα, έρχονται ως αντίδραση στην άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και είναι αποτέλεσμα της διάθεσης του κόσμου να ταξιδέψει.  
Στη διαδικτυακή Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ITB Berlin 2022) τονίστηκε ότι «είναι αδύνατον να προβλεφθεί» ο βαθμός κατά τον οποίο θα επηρεάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τη διάθεση και τις κρατήσεις μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
Αρμόδιες πηγές προκρίνουν την ψύχραιμη ανάλυση στοιχείων προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το πως επηρεάζονται τα τουριστικά ρεύματα από τον πόλεμο και για το εάν η ενεργειακή κρίση που κλιμακώνεται, θα σταθεί «εμπόδιο» στις μετακινήσεις.
Προβληματισμό εκφράζουν και για την αμερικανική αγορά, αφού αρκετοί από τους εν δυνάμει ταξιδιώτες θεωρούν την Ευρώπη ως ενιαίο γεωγραφικό χώρο και ενδεχομένως  να επηρεαστούν από τα γεγονότα, παρά το ρεκόρ των προγραμματισμένων απευθείας πτήσεων για φέτος. 

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης