Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Lamda Development: Xρηματορροές 250 εκατ. ευρώ αναμένει το 2022 από τα έργα του Ελληνικού

Lamda Development: Xρηματορροές 250 εκατ. ευρώ αναμένει το 2022 από τα έργα του Ελληνικού
Το επόμενο 18μηνο, όμως, για την Lamda θα αποτελέσει την πραγματική έναρξη τόσο των διαγωνισμών έργων όσο και της εκκίνησης των εργοταξίων
Σχετικά Άρθρα

Σε 250 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν το 2022 οι χρηματορροές της Lamda Development, από τις προ -πωλήσεις των τριών έργων του Ελληνικού ( Ουρανοξύστης, βίλες, κατοικίες ), όπως απάντησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Οδυσ. Αθανασίου, κατά την διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.
Παρά την εκτόξευση των πρώτων υλών, η εταιρεία προβλέπει ότι, εντός του έτους προβλέπεται ότι, θα έχουν στηθούν τα πρώτα εργοτάξια για τον Ουρανοξύστη, ύστερα από τις τωρινές εργασίες κατεδάφισης και διαχωρισμού των υλικών στα 425 κτίρια της έκτασης του Ελληνικού.
Ειδικότερα, σ ότι αφορά τις χρηματορροές, από τις πωλήσεις των διαμερισμάτων του Ουρανοξύστη με την έκδοση των οικοδομικών αδειών θα εισπραχθεί εντός του 2022 το 20% ήτοι 100 εκατ.. ευρώ , επί συνολικού ποσού 500 εκατ. ευρώ.
Οι μέχρι τώρα προκαταβολές κυμαίνονται μεταξύ 150 χιλ- 500 χιλ. ενώ έχει καλυφθεί η ζήτηση εκτός από τους τελευταίους ορόφους που διαθέτουν και τις υψηλότερες τιμές.
Από την κατασκευή των 27 βιλών, επι συνολικών εσόδων 200 εκατ. ευρώ, αναμένονται να εισπραχθούν εντός του έτους 100 εκατ. ευρώ καθώς συνεχίζεται η διαδικασία έγκρισης των σχεδίων από τους αγοραστές.
Και από το τρίτο έργο των κατοικιών, έργο ύψους 250 εκατ. ευρώ, προβλέπεται ότι, θα εισρεύσει το 20%, ήτοι 50 εκατ. ευρώ.
Eκτός από τις αυξημένες προ -πωλήσεις, χαρακτηριστική είναι και η υπερβάλλουσα ζήτηση στα εμπορικά κέντρα, όπου οι ενδιαφερόμενοι έχουν καλύψει το 145% των διαθέσιμων χώρων.

Στις 15 Μαρτίου ο διαγωνισμός υποδομών

Το επόμενο 18μηνο, όμως, για την Lamda θα αποτελέσει την πραγματική έναρξη τόσο των διαγωνισμών έργων όσο και της εκκίνησης των εργοταξίων για την κατασκευή των έργων.
Όπως ανέφερε αρχικά, ο κ. Αθανασίου το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι τα τέλη του 2025, αρχές 2026, όπου θα παραδοθεί όλο το κομμάτι της παραλιακής, το πάρκο του Αγίου Κοσμά καθώς και το εμπορικό κέντρο επί της Βουλιαγμένης.
Το 2025 αναμένονται χρονικά και η ολοκλήρωση της Marina Galeria, των τριών ξενοδοχείων σε συνεργασία με την Τεμες, του ουρανοξύστη και ενός yacht club στην Μαρίνα η οποία μετά την αναμόρφωση της θα φιλοξενεί έως 400 ιστοπλοϊκά και σκάφη μεγάλου μήκους. Το 2025, σύμφωνα με την κοινοπραξία αναμένεται και το έργο του καζίνο.
Προς τα τέλη του 2022, αναμένεται να ξεκινήσει και η υπογειοποίηση ενός μέρους της Λεωφόρου Ποσειδώνος στην οποία έχειι προβλεφθεί και παράκαμψη ώστε να αποφευχθεί, όσο είναι δυνατόν τα μποτιλιαρίσματα αυτοκινήτων.
Εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων η Lamda, επιχειρεί να προλάβει και τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα εκτός Ελληνικού, ενώ από το 2023 αναμένει μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 3%. Σ ότι αφορά δε το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών, υπολογίζεται ότι ένα μέρος (4-5%) αναμένεται να μετακυλιστεί στους αγοραστές ακινήτων.
Μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα, όμως, θα έχει ανακοινωθεί με πλήρη διαφάνεια, ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο υποδομών, ύψους 250-300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο ceo της Lamda κάλεσε όποιους θα έχουν στοιχεία να τα καταγγείλουν στην εταιρεία. Στα τέλη του μήνα επίσης, θα διεξαχθεί και ο διαγωνισμός για τον σύμβουλο στο έργο του Ουρανοξύστη. Πριν από το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για το κτίριο Αμεα, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του 2022 θα έχει ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Εντός του έτους αναμένονται οι επίσης οι συνεργασίες με operators ξενοδοχείων, από τον χώρο της υγείας, αλλά και του αθλητισμού.
Προχωρώντας σε μια αποτίμηση της δουλειάς που έχει γίνει, ο κ. Αθανασίου, υπενθύμισε ότι, η γραφειοκρατία στην Ελλάδα έφερε καθυστερήσεις σε σύγκριση με αντίστοιχα έργα του εξωτερικού, ωστόσο η Lamda πριν από 2,5 χρόνια ασχολείτο μόνο με malls και δεν γνώριζε από έργα, όπως το Ελληνικό. Στο δυναμικό της lamda προστέθηκαν πάνω από 250 άτομα, κυρίως μηχανικοί, αρχιτέκτονες, νομικοί, πολλοί εκ των οποίων από το εξωτερικό και εν μέσω υψηλού ανταγωνισμού από πλευράς αμοιβών.
Σε επίπεδο κεφαλαίων η Lamda, διαθέτει άνετη κεφαλαιακή επάρκεια και “κλειδωμένα” δάνεια (με Euribor), ωστόσο αργότερα θα επανεξετάσει την αναλογία τραπεζικών δανειακών κεφαλαίων και ομολογιών. Για το 2023 αναμένεται επίσης η εισαγωγή στο χρηματιστήριο των εταιρειών Mall – στα οποία αναμένεται η αποεπένδυση του fund της Varde με ενδιαφέρομενο αγοραστή την lamda.
Εκτός από τα προβλεπόμενα έργα, ιδιαίτερη θέση στο Ελληνικό θα έχουν, το πάρκο των 70 στρεμμάτων, αλλά και τα έργα υποδομών, όπως της διαχείρισης υδάτινων πόρων ( παλιό ρέμα Τραχώνων), καθώς και όλες οι υπόλοιπες υποδομές που πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση της lamda.
Χαρακτηριστικό επίσης του Ελληνικού – εξαιτίας της στροφής προς την θάλασσα – θα είναι η απευθείας πρόσβαση πρός την θάλασσα μια διαδρομή 56 χλμ, από το σημερινό Expirience Park πρός την παραλία, όπου επισκέπτες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση, δίπλα στο έργο του Ουρανοξύστη.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης