Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η μεγάλη έρευνα για το καρτέλ των κατασκευών: Κρυφός έλεγχος της Ελλάκτωρ από τον ανταγωνιστή της και παραπλάνηση επενδυτών

Η μεγάλη έρευνα για το καρτέλ των κατασκευών: Κρυφός έλεγχος της Ελλάκτωρ από τον ανταγωνιστή της και παραπλάνηση επενδυτών
Πως έχει στηθεί το μεγάλο κόλπο εις βάρος της εθνικής οικονομίας - Μέρος δεύτερο
Σχετικά Άρθρα

Η μεγάλη έρευνα του bankingnews (Β.Ν.) για το νέο καρτέλ των κατασκευών, άνοιξε στις 28 Φεβρουαρίου 2022 με την εξιστόρηση της κρίσιμης προϊστορίας.
Μια τέτοια υπόθεση δεν κτίζεται με πρόσφατες μόνον κινήσεις.
Απαιτείται σχεδιασμός και προετοιμασία.
Σήμερα 1 Μαρτίου 2022 αποκαλύπτουμε τη συνέχεια αλλά πριν το αφήγημα, προτείνουμε μια μικρή άσκηση.
Όσοι από τους αναγνώστες είναι φορολογούμενοι, όσοι πληρώνουν μέρος του εισοδήματός τους για εκπαίδευση επειδή η κρατική εκπαίδευση είναι ανεπαρκής, όσοι πέρασαν από νοσοκομείο και ταλαιπωρήθηκαν με τις ελλείψεις, να κάνουν έναν υγιεινό περίπατο.

Περπατήστε, καλύτερα στην ύπαιθρο, δέκα μέτρα. Εύκολο;
Συγχαρητήρια, κερδίσατε 100.000 ευρώ.
Τόσα περίπου εισπράττει και η μοναδική κοινοπραξία που ανέλαβε, το οδικό έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης τμήμα: Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Ανέλαβαν την κατασκευή και επισκευή παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου μήκους 14 χλμ. με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης και θα πληρωθούν 150 εκατ. ευρώ.
Μην πάμε στην επέκταση λεωφόρου Κύμης που ξεκινάει από τον κόμβο της Αττικής Οδού και θα καταλήγει μετά από 3,8 χλμ. στην Εθνικό Οδό, στον κόμβο Καλυφτάκη (Κάτω Κηφισιά).
Εκεί κάθε βήμα είναι πολύ πιο ακριβό…
Αυτός είναι ο λόγος που μυστικά οργανώνονται τα καρτέλ και είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο πρέπει να εκλείψουν.

Η έρευνά μας είχε μείνει σε υποτίθεται «αποκαλυπτικά» δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία καταρρέει η διοίκηση της Ελλάκτωρ.
Ταυτόχρονα όμως στο Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποιείται ένα θαύμα.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χωρίς έργα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και χωρίς στο χρόνο εκείνο σοβαρές προοπτικές έργων απολαμβάνει ανεξήγητο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αντίθετα η Ελλάκτωρ κατέρρεε παρότι είχε αποπληρώσει σχεδόν το σύνολο των τραπεζικών της δανείων με έκδοση ομολόγου και είχε διασφαλίσει στη Ρουμανία ανεκτέλεστο 1 δισ. επιπλέον του ανεκτέλεστου που διατηρούσε στην Ελλάδα και είχε ολοκληρώσει μια σειρά από ζημιογόνα έργα του παρελθόντος (Αλβανία, Σερβία και παλιά έργα στη Ρουμανία).
Μάλιστα, ίσως κι από… σύμπτωση η απότομη πτώση της μετοχής της Ελλάκτωρ είναι τόση ώστε να ενεργοποιήσει την ρήτρα που επέτρεπε στη Farallon να προχωρήσει σε αναγκαστική εκποίηση των μετόχων των αδελφών Καλλιτσάντση.

Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση στην Ελλάκτωρ η οποία ήδη σπαράζονταν από την διαμάχη μεταξύ των αδελφών Καλλιτσάντση αλλά κανείς δεν μπορούσε να δει ή να αντιληφθεί ποιος είχε δυνατότητα και συμφέρον να προκαλέσει τέτοια μετοχική κρίση στην Ελλάκτωρ.
Βρισκόμαστε αρχές του 2020 και η Reggeborgh επίσημα δεν έχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Τα ψευδή δημοσιεύματα και φήμες που προκάλεσαν την τεράστια απότομη πτώση της μετοχής της Ελλάκτωρ και την ενεργοποίηση του δικαιώματος της Farallon να προβεί στην αναγκαστική εκποίηση των μετόχων Καλλιτσάντση εντείνει την διαμάχη των αδελφών και δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας στην αγορά σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάκτωρ και ειδικά της ΑΚΤΩΡ.
Τα σενάρια οργιάζουν και η διαμάχη των αδελφών δημιουργεί το υπόβαθρο κλιμάκωσης της έντασης.
Τράπεζες, ανταγωνιστές και πελάτες (συμπεριλαμβανομένων κρατικών υπηρεσιών αλλά και στελέχη της Κυβέρνησης) αρχίζουν να συζητούν ανυπόστατες φήμες για δήθεν κίνδυνο πτώχευσης της ΑΚΤΩΡ.

Την ίδια εποχή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αγοράζει ίδιες μετοχές και η τιμή της μετοχής ανεβαίνει από 7 σε 9 ευρώ χωρίς τίποτα να δικαιολογεί αυτή την συνεχή ανοδική πορεία της μετοχής.
Είναι αμφίβολο αν το διάστημα αυτό η ΤΕΡΝΑ είχε υπογράψει έστω ένα σοβαρό δημόσιο έργο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αλλά η τιμή της μετοχής κινείται σε συνεχή άνοδο.
Το χάος που έχει προκληθεί στην Ελλάκτωρ παραμένει ανεξήγητο από τους διοικούντες την εταιρεία.
Δεν ήξεραν βέβαια ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2019 ο Ολλανδός Holterman αγόραζε μετοχές Ελλάκτωρ μέσω της εταιρείας ΚΕDRA, της μικρής κυπριακής τράπεζας Astrobank και άλλες σε θεματοφυλακή της Barclays.

H ΚΕDRA ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές Ελλάκτωρ στις 3/7/2019 και συνέχισε να αγοράζει μέχρι τις 3/9/2020.
Η Astrobank ξεκίνησε να αγοράζει στις 6/8/2019 και κατά τρομερή σύμπτωση ακριβώς την ίδια μέρα η Barclays αγοράζει από την Amber πακέτο 8.150.000 μετόχων Ελλάκτωρ .
Άρα όταν άρχισε η επίθεση στην τιμή της μετοχής της Ελλάκτωρ και έχασε 30% της αξίας της η Reggeborgh είχε ήδη ξεκινήσει την επίθεση της μέσω της ΚENDRA.
Φυσικά το έκανε κρυφά και άρα παράνομα.
Η ΚENDRA έφτασε να ελέγχει 5% της Ελλάκτωρ στις 3/9/2020 και στις 20/9/2020 η Reggeborgh ανακοινώνει ότι οι μετοχές της ΚENDRA είναι τελικά δικές της.
Αλλά αυτό το κάνει μόνο όταν έχει εξασφαλίσει νομικά τις μετοχές του Λ. Μπόμπολα με το γνωστό call και τις μετοχές που κρύβονταν στην Astrobank και την Barclays στο Λονδίνο (To bankingnews αποκλειστικά είχε αποκαλύψει την συμφωνία Μπόμπολα - Reggeborgh).


Έτσι από τον Αύγουστο του 2019 κρυφά η Reggeborgh είχε αρχίζει να χτίζει μετοχική θέση στην Ελλάκτωρ ενώ είχε τον απόλυτο έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία αγοράζοντας δικές της μετοχές δημιουργούσε τεχνικά αξία στη μετοχή της.
Το γεγονός αυτό της κρυφής δηλαδή μετοχικής συμμετοχής της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ εξηγεί τις φήμες και τα δημοσιεύματα που οδήγησαν στη ραγδαία πτώση της μετοχής της Ελλάκτωρ στις αρχές του 2020.
Η πτώση αυτή άνοιξε τον δρόμο άλωσης της Ελλάκτωρ, ήταν η Κερκόπορτα.
Επέτρεψε στην Farallon να προχωρήσει στην εκποίηση μετόχων των αδελφών Καλλιτσάντση.
Το επόμενο επεισόδιο αρχίζει τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στο χρόνο εκείνο η Reggeborgh ελέγχει 5% μέσω Kendra και 12, 5% μέσω της συμφωνία με τον Μπόμπολα ο οποίος έδωσε την ψήφο του στις μετοχές αυτές με αντάλλαγμα την ανατροπή της διοίκησης Καλλιτσάντση και την υπόσχεση ότι ο Ολλανδός θα του πουλούσε την Ηλέκτωρ με τα χρήματα που ο Μπόμπολας θα έπαιρνε πουλώντας στον Ολλανδό το ποσοστό του στην Ελλάκτωρ.
Και η συμφωνία αυτή κρατήθηκε μυστική.
Το μόνο που ανακοινώθηκε είναι ότι ο Λ. Μπόμπολας έδωσε στον Ολλανδό ένα Call στις μετοχές του χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Κρυφή η συμμετοχή της Kendra, κρυφή η συμφωνία με Λ. Μπόμπολα, κρυφή η σχέση με Astrobank και Barclays εξηγούν γιατί ο Μπόμπολας δέχτηκε την υπόσχεση του Ολλανδού για την Ηλέκτωρ, ενώ με όσα ήταν γνωστά τότε δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του.
Ωστόσο τώρα γνωρίζουμε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2020 κρυφά και παράνομα είχαν εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γενικής συνέλευσης των μετόχων της Ελλάκτωρ.
Ποιοι;
Ο βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε εξασφαλίσει και τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, ενώ η επενδυτική αγορά, οι αρχές και οι άλλοι μέτοχοι της εταιρείας δεν γνώριζαν τίποτα.

Με αυτό τον τρόπο ο Ολλανδός απέκτησε τον έλεγχο του 58% του συνόλου των δημοσίων έργων στην Ελλάδα, του 34% των ΑΠΕ στην Ελλάδα και του 48,6% των έργων περιβάλλοντος κι αυτή η συγκέντρωση είχε επιτευχθεί χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των μετόχων των δυο εταιρειών εκτός βέβαια από τον Ολλανδό και τον καλό του συνέταιρο Γ. Περιστέρι.
Με μυστικά και ψέματα δημιουργήθηκε ένα αφανές μονοπώλιο.

Αύριο 2 Μαρτίου 2022: Πώς να ληστέψετε μια χώρα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης