Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πόσο πετρέλαιο αγοράζουν τα ΕΛΠΕ από τη Ρωσία, η σχέση με Rosneft και η επόμενη μέρα

Πόσο πετρέλαιο αγοράζουν τα ΕΛΠΕ από τη Ρωσία, η σχέση με Rosneft και η επόμενη μέρα
Τα Ελληνικά Πετρέλαια ισχυρίζονται ότι εφ όσον απαιτηθεί μπορεί να υπάρξει αντικατάσταση με άλλους τύπους αργών πετρελαίων
Σχετικά Άρθρα

Ποσοστό 15% έως 17% των αναγκών τους σε αργό πετρέλαιο αγόρασαν τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους από τη Ρωσία γεγονός που επηρεάζει την ελληνική εταιρία η οποία θα πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές προμήθειας αργού πετρελαίου εφ όσον υπάρξει αδυναμία συναλλαγών.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια ισχυρίζονται ότι εφ όσον απαιτηθεί μπορεί να υπάρξει αντικατάσταση με άλλους τύπους αργών πετρελαίων χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία των διυλιστηρίων.
Στην παρούσα φάση πάντως δεν φαίνεται ότι η αγορά ρωσικού πετρελαίου θα επηρεαστεί αισθητά από τους ασφυκτικούς οικονομικούς περιορισμούς που τίθενται από την ΕΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία.
Άλλωστε οι κυρώσεις έχουν ως στόχο χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας και σε άτομα προσκείμενα στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου και φαίνεται δύσκολο να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην προσφορά ρωσικών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη.
Άλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο του 2014, όταν επεβλήθηκαν κυρώσεις στη Rosneft που εμποδίζουν την ανάπτυξή της, αλλά δεν έπληξαν τη δυνατότητά της να εξάγει πετρέλαιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Roseneft από το Μάιο του 2016 και στο πλαίσιο των συμφωνιών που έγιναν κατά την επίσκεψη του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα.
Μάλιστα το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους ανακοινώθηκε ότι τα ΕΛΠΕ αγόρασαν χωρίς τη μεσολάβηση traders πετρέλαιο από τη Rosneft με συνέπεια τη μείωση του κόστους αγοράς. Ωστόσο στη συνέχεια δεν υπήρξε επίσημα ενημέρωση για τη συνεργασία των δύο πλευρών.
Με βάση τα όσα είχαν ανακοινωθεί κατά την υπογραφή του MOU τα δύο μέρη εξέφραζαν την πρόθεσή τους προτίθενται να αναπτύξουν διμερή συνεργασία σε ότι αφορά στην προμήθεια αργού πετρελαίου, καθώς και προϊόντων πετρελαίου. Παράλληλα, εξέφρασαν την θέληση να ισχυροποιήσουν τη σχέση τους και να καθορίσουν -ύστερα από μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση- τους πιθανούς τομείς για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης