Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι Ρώσοι επενδυτές στην Ελλάδα, το παράδειγμα της VTB και ο «δικός μας» Dmitry Rybolovlev

Οι Ρώσοι επενδυτές στην Ελλάδα, το παράδειγμα της VTB και ο «δικός μας» Dmitry Rybolovlev
Οι βασικοί τομείς δραστηριότητας είναι η αγορά ακινήτων , ο τουριστικός κλάδος και η εξαγορά επιχειρήσεων

Τα πάνω κάτω στα επενδυτικά σχέδια των Ρώσων επενδυτών φέρνει η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κινητοποίηση της Δύσης με οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκαλεί αναταράξεις και στην εγχώρια αγορά αφού οι Ρώσοι επενδυτές έχουν σημαντική παρουσία.
Οι βασικοί τομείς δραστηριότητας είναι η αγορά ακινήτων , ο τουριστικός κλάδος και η εξαγορά επιχειρήσεων.
« Μουδιασμένη» χαρακτηρίζουν κυρίως την αγορά ακινήτων από τις εξελίξεις στην Ουκρανία στελέχη που αδυνατούν προς το παρόν να περιγράψουν την επόμενη ημέρα με τους Ρώσους επενδυτές να εμφανίζονται υπό καθεστώς πίεσης.
Οι γνωρίζοντες πρόσωπα λένε ότι το κλειδί των εξελίξεων είναι τα νομικά σχήματα των εταιρειών που συμμετέχουν στην αγορά όπως και σε επενδυτικά σχήματα.

Σε μία νύχτα άλλαξαν οι μέτοχοι της τράπεζας VTB

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ρωσικής τράπεζας VTB, εναντίον της οποίας επιβλήθηκαν κυρώσεις.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ποσοστό της τάξης του 46,29% στο μετοχικό της κεφάλαιο κάτοχος του οποίου ήταν η VTB Bank (PJSC), αποκτήθηκε από τους άλλους υφιστάμενους, Κύπριους μετόχους της Τράπεζας που εκπροσωπούν την Διοίκηση της RCB Bank.
Σε συνέχεια αυτής της εξέλιξης, και υπό την αίρεση της συγκατάθεσης των εποπτικών αρχών, η μετοχική δομή της RCB Bank απαρτίζεται πλέον αποκλειστικά από ιδιώτες Κύπριους μετόχους από την Διοίκηση της Τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι η Κύπρος φιλοξενεί χιλιάδες εταιρείες ρωσικών συμφερόντων και η οικονομία της έχει σημαντική εξάρτηση από αυτές τις δραστηριότητες.

Οι οικονομικές κυρώσεις κατά Ρώσων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης στρέφονται κατά την πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας. Μέχρι σήμερα μία μικρή ομάδα Ρώσων ολιγαρχών έχουν πέσει στα δίχτυα των κυρώσεων
Πάντως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, προχώρησε στη μεταβίβαση των μετοχών της Τσέλσι στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του συλλόγου που διοικείται από την κόρη.

Ο «δικός μας» Dmitry Rybolovlev


Ο «δικός μας» Dmitry Rybolovlev μετά την απόκτηση του Σκορπιού από την εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση Αθηνά τρέχει επενδυτικά σχέδια ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στο νησί Όμως οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία μπορεί να φέρουν μεγάλες ανατροπές.
Ο φορέας που έχει αναλάβει το project είναι η «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΥΚΗΝΑΙ». Τον Οκτώβριο του 2021 το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συγκροτήθηκε σε σώμα εκ των οποίων τα δύο μέλη έχουν ως μόνιμη έδρα την Λεμεσό της Κύπρου. Επιπλέον η εταιρεία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2021 ότι ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,7 εκατ ευρώ, το Απρίλιο του 2020 είχε προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση της εταιρείας αποτιμήθηκε σε 120 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις των μετόχων ξεπερνούσαν τα 24 εκατ. ευρώ.
Το επενδυτικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη του Σκορπιού προβλέπει ότι το συνολικό κόστος της επένδυσης ξεπερνά τα 160 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ είναι σε ελληνικές τράπεζες για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου.
Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι λόγω Covid είχε σταματήσει τις εργασίες το 2020.
Στο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει πιο σκληρά οικονομικά μέτρα κατά των Ρώσων ολιγαρχών το project του Σκορπιού να εισέλθει από διαφορετική γωνία από τις κρατικές Αρχές.
Είναι απορίας άξιο πως εγκρίθηκε τα Σχέδιο Στρατηγικής Επένδυσης (Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε.), το οποίο εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 24Β/12.1.2018 )στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες για την κατοίκηση του νησιού.
Ο Σκορπιός είναι κατοικημένο νησί. Σε όλες τις διενεργούμενες στατιστικές απογραφές από το 1896 μέχρι και το 2011 απογράφηκε ως «νησίς» Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 1896 απογράφηκαν: 6 άρρενες και 2 θήλεις μόνιμοι κάτοικοι. Το 1907 8 άρρενες και 3 θήλεις, Το 1920 6 κάτοικοι. Το 1951: 7 κάτοικοι, 1961: 4 κάτοικοι, 1971: 7 κάτοικοι, 1981: 7 κάτοικοι, 1991: 1 κάτοικος, 2001: 1 κάτοικος, 2011: 1 κάτοικος. Σύμφωνα με τους επίσημους ορισμούς της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η νησίδα Σκορπιός συνιστά «αυτοτελή οικισμό», και ως τέτοιος, συμπεριλαμβάνεται στα κατοικημένα νησιά.
Ωστόσο απουσιάζουν φορολογικές πληροφορίες και κυρίως αν ο νέος ιδιοκτήτης » Dmitry Rybolovlev έχει καταβάλει φόρους ενώ ο διαχειριστής του Σκορπιού παραμένει η «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΥΚΗΝΑΙ» για τα τελευταία 60 χρόνια. Τα επενδυτικά σχέδια του Σκορπιού έχουν ενταχθεί στο νόμο 3894/2010.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης