Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Κτίζεται επενδυτικό σχήμα για εξαγορές στα τρόφιμα - Τι συνέβη με την ΙΟΝ και τα ακραία υψηλά τιμήματα

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Κτίζεται επενδυτικό σχήμα για εξαγορές στα τρόφιμα - Τι συνέβη με την ΙΟΝ και τα ακραία υψηλά τιμήματα
Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος και άλλοι επιχειρηματίες σχεδιάζουν να δεσμεύσουν κεφάλαια ώστε να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συγκέντρωσης στο χώρο των τροφίμων.
Σχετικά Άρθρα

O επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος διέψευσε την προσφορά πρoς μέλη της οικογένειας που κατέχει την Σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews σε ένα διάστημα δυο - τριών μηνών, o ίδιος και άλλοι επιχειρηματίες θα έχουν οριστικοποιήσει το επενδυτικό σχήμα και, κυρίως, θα δεσμεύσουν τα κεφάλαια ώστε να ξεκινήσει ένα γύρος συγκέντρωσης στον χώρο των τροφίμων, μετά την επιτυχή έξοδο από την Chipita, μια συμφωνία εξαγοράς ύψους 2 δισ. ευρώ από την Μondelez.
Οι όροι της συμφωνίας με την τελευταία, μετατράπηκαν σε ένα εμπόδιο καθώς έγιναν σχεδόν ένας “οδηγός” και για τις οικογενειακές παραδοσιακές βιομηχανίες.
Αν δηλαδή προσφέρθηκαν από την Μondelez 20 φορές τα κέρδη Ebidta, τότε και η τωρινή αξία των επιχειρήσεων κινείται στα ίδια επίπεδα, ασχέτως εαν τα λειτουργικά κέρδη είναι περίπου τα ίδια ή δεν υπάρχει δίκτυο στο εξωτερικό, όπως συνέβη στην περίπτωση της Chipita.
Σε ανύποπτο χρόνο, πάντως, ο επιχειρηματίας είχε περιγράψει τον απώτερο στόχο του δηλώνοντας ότι, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα ελληνικό σχήμα απέναντι στα private equity funds τα οποία τα τελευταία χρόνια εξαγοράζουν ελληνικές εταιρείες, κυρίως, από χώρο των τροφίμων.

Η κίνηση της Μεβγαλ

Ύστερα από την συμφωνία με την Mondelez με την οποία εξασφαλίστηκαν σημαντικά κεφάλαια πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα καθώς από κοινού με την κ. Μ. Χατζάκου στην εξαγορά του 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ από την ΔΕΛΤΑ, έναντι 25,8 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε η εξαγορά του κτιρίου της Νikas από τις τράπεζες και η Δημόσια πρόταση για τις μετοχές της ελεύθερης διασποράς στο χρηματιστήριο.
Η Νikas, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, θα αποτελέσει την βάση για το κτίσιμο ενός ομίλου τροφίμων ο οποίος μέσω σταδιακών εξαγορών, συγχωνεύσεων θα κατέχει μετά από μια πενταετία το απαραίτητο μέγεθος το οποίο θα είναι ικανό να προσελκύσει κεφάλαια προκειμένου να επιστρέψει στο χρηματιστήριο.
Σ αυτή τη χρονοβόρο διαδρομή ( έξοδος από το ΧΑ και επιστροφή ) δεν ήταν διατεθειμένα να συμμετάσχουν και επενδυτικά κεφάλαια αμερικανικών συμφερόντων (μέτοχοι της Νikas ) oι οποίοι, μετά την απόφαση του κ. Θεοδωρόπουλου να αποσυρθούν οι μετοχές της από το χρηματιστήριο πώλησαν την συμμετοχή τους.

Το εγχείρημα με την ΙΟΝ – Η προσφορά 12,5 φορές τα κέρδη Ebidta

H πλευρά της ΙΟΝ διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση ή συζήτηση για το θέμα ενώ και ο επιχειρηματίας διέψευσε τα δημοσιεύματα λέγοντας ότι δεν έχει την οικογένεια ύστερα από μια πρόταση που είχε κάνει το 2016. Το 2020, η ΙΟΝ διέθετε ενεργητικό 145,6 εκατ. ευρώ, κύκλο εργασιών 118,9 εκατ. ευρώ, κέρδη Ebitda 14,7 εκατ. ευρώ.
Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 11 εκατ. ευρώ προς Ευρώπη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανο, Ρωσία ( μέσω της Nucrema ). Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η προσφορά του κ. Θεοδωρόπουλου κινήθηκε περί τα 230 εκατ. ευρώ ή 12,5 φορές τα κέρδη του 2021. Χρηματιστηριακή πηγή με γνώση των διαδικασιών και της έντονης κινητικότητας στον χώρο τροφίμων σημείωνε ότι, η προσφορά ήταν λογική δεδομένου ότι, τα κέρδη Εbidta κινούνται στα ίδια επίπεδα εδώ και χρόνια.
Η πλευρά της ΙΟΝ, πάντως έκρινε ότι τα χρήματα δεν αντικατοπτρίζουν την αξία της εταιρείας, καθώς πριν αρκετά χρόνια έγινε μια προσφορά περί τα 180 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία το 2020 σύναψε ένα ομολογιακό δάνειο ( Alpha bank ), ύψους 38 εκατ. ευρώ και υπάρχει προσημείωση υποθήκης 45,6 εκατ., ευρώ για τα τρία ακίνητα σε Αθήνα, Άρτα, Θεσσαλονίκη. Η ΙΟΝ έχει επίσης (2020) δυο μακροπρόθεσμα δάνεια 1 εκατ. ευρώ με την Eurobank – ενω ο συνολικός δανεισμός ήταν 45,8 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης