Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Delivery Hero: Κατάρρευση 5,7 δισ. ευρώ στο χρηματιστήριο για τη μητρική της efood

Delivery Hero: Κατάρρευση 5,7 δισ. ευρώ στο χρηματιστήριο για τη μητρική της efood
Aν μη τι άλλο, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου πτώση, που όμοια είχε να βιώσει γερμανική εταιρεία από την κατάρρευση της γνωστής fintech Wirecard.
Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα από 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ έχει απολέσει η μητρική της efood, Delivery Hero, στον γερμανικό δείκτη Dax το 2022.
Μετά από ένα δραστικό sell-off περίπου 30% την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, οι μετοχές της συνέχισαν να καταρρέουν.
Μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, η μετοχή έκλεισε με πτώση -11,8%, στα 41,00 ευρώ – στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2019.
Σημειώνεται πως πριν από έναν χρόνο η αξία της μετοχής άγγιζε τα 140 ευρώ – υποχώρηση 67,7% από το ιστορικό υψηλό της το 2021.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου πτώση, που όμοια είχε να βιώσει γερμανική εταιρεία από την κατάρρευση της γνωστής fintech Wirecard.
Γιατί, όμως, οι επενδυτές είναι τόσο απογοητευμένοι;
Άλλωστε, είναι μια νέα, ανερχόμενη εταιρεία που συνεχίζει να αναπτύσσεται πολύ δυνατά.
Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων βαραίνει τις μετοχές της Delivery Hero…
Ως γνωστόν, πρόκειται για μια εταιρεία ανάπτυξης που έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια χάρη στη χρηματοδότηση που εξασφαλιζόταν από χαμηλά επιτόκια.
Όμως, πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια θα αυξηθούν σύντομα στην Ευρωζώνη, οπότε αυτό θα επιβραδύνει τουλάχιστον την περαιτέρω πιστωτική επέκταση.
Παρόμοια εξέλιξη παρατηρήθηκε πρόσφατα σε πολλές παρόμοιες εταιρείες.
Ενώ προηγουμένως δικαιολογούνταν μια υψηλή αποτίμηση των μετοχών, τώρα ξαφνικά δεν είναι πλέον έτσι, γιατί καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, οι προβλέψεις ανάπτυξης των εταιρειών συνήθως πέφτουν.
Η Delivery Hero επιβεβαίωσε αυτή την εξέλιξη στο σημερινό δελτίο Τύπου.

Η αγορά περίμενε περισσότερα

Τα αποτελέσματα της Delivery Hero δεν ήταν άσχημα, αλλά η αγορά περίμενε περισσότερα.
Η ακαθάριστη αξία της εταιρείας κινείται μεταξύ 44 και 45 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ οι συνολικές πωλήσεις για το 2022 φτάνουν τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και τα δύο στοιχεία συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν σημαντική ανάπτυξη σε σύγκριση με το 2021, καθώς το 2021 η ακαθάριστη αξία έφτασε τα 35,4 δισεκατομμύρια ευρώ (+ 62%) και οι πωλήσεις όλων των τμημάτων ανήλθαν στα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ (+ 89%).
Με αυτά τα αποτελέσματα, η Delivery Hero ξεπέρασε ελαφρώς τις προβλέψεις – αλλά ελαφρώς…
Η πρόβλεψη για τα κέρδη είναι πιο σημαντική.
Η Delivery Hero αναμένει προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA/GMV περίπου -1,0 έως -1,2% φέτος.
Με την πρώτη ματιά, ο αναγνώστης θα μπορούσε να υποθέσει μια μικρή ζημία, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να αναμένεται προσαρμοσμένη λειτουργική ζημία από -440 έως -540 εκατ. ευρώ.
Με την πρώτη ματιά, ο αναγνώστης θα μπορούσε να υποθέσει μια μικρή ζημία, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να αναμένεται προσαρμοσμένη λειτουργική ζημία από -440 έως -540 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η εταιρεία κάνει λόγο για προσαρμοσμένο EBITDA, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την πραγματική αξία της.
Σε αυτό προστίθεται η εξαγορά της ισπανικής υπηρεσίας παράδοσης Glovo, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ.
Η Delivery Hero αποκτά το 39,4% των μετοχών, που αντιστοιχεί συνολικά σε περίπου 906,2 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη του λειτουργικού αποτελέσματος είναι καθοριστική για την τιμή της μετοχής και δυστυχώς η Delivery Hero έπρεπε μέχρι στιγμής να αναφέρει ζημιά που έτεινε να συνεχίσει να αυξάνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης