Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Μόλις στα 14 εκατ. δολ. η επιβάρυνση της Σωληνουργείας Κορίνθου από τους αντιντάμπινγκ δασμούς στις ΗΠΑ

Cenergy: Μόλις στα 14 εκατ. δολ. η επιβάρυνση της Σωληνουργείας Κορίνθου από τους αντιντάμπινγκ δασμούς στις ΗΠΑ
Η Σωληνουργεία Κορίνθου προτίθεται να ασκήσει έφεση ενώπιον του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ κατά της απόφασης του DoC
Τα τελικά αποτελέσματα της διοικητικής διαδικασίας επανελέγχου που διεξήγαγε το DoC για την περίοδο αναφοράς από τις 19 Απριλίου 2019 έως τις 30 Απριλίου 2020 ("POR") σε σχέση με μια διαταγή για επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλης διαμέτρου από την Ελλάδα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου (DoC) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σύμφωνα με την Cenergy Holdings.
Ως αποτέλεσμα, το DoC καθόρισε για την περίοδο αναφοράς ποσοστό δασμού αντιντάμπινγκ ύψους 41,04% με βάση το σύνολο των διαθέσιμων δυσμενών πραγματικών περιστατικών (AFA) για την υποχρεωτικά συμμετέχουσα εταιρία Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., τον κλάδο σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings.
Παρά τη μακρά διοικητική διαδικασία επανελέγχου, η οποία περιλάμβανε την παροχή εξαιρετικά λεπτομερών συνόλων δεδομένων σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές της Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε. για την υπό εξέταση περίοδο αναφοράς, καθώς και όλες τις εύλογες εκτιμήσεις που έγιναν καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 σχετικά με το ύψος, εάν υπάρχει, ενός πιθανού ποσοστού δασμού αντιντάμπινγκ, το DoC καθόρισε ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό δασμού αντιντάμπινγκ.
Η Σωληνουργεία Κορίνθου προτίθεται να ασκήσει έφεση ενώπιον του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ κατά της απόφασης του DoC, ενώ παράλληλα συνεχίζει να συνεργάζεται ενεργά με το DoC προκειμένου να ανατρέψει το προσδιορισθέν τελικό περιθώριο δασμού.
Η Cenergy Holdings θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει ουσιώδης αντίκτυπος στη θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., καθώς η τελευταία ακολουθεί σταθερά μια γεωγραφικά διαφοροποιημένη εμπορική πολιτική και η αγορά των ΗΠΑ δεν αποτελεί επί του παρόντος τη βασικότερη της αγορά.
Η πρόσθετη επιβάρυνση στα ετήσια ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα της Cenergy Holdings από την αναδρομική εφαρμογή του ποσοστού δασμού αντινταμπινγκ ευλόγως αναμένεται στο ποσό των 14 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, ποσό το οποίο θεωρείται ως εφάπαξ έκτακτο -μη λειτουργικό.

Μαχητή η υπόθεση

Αποκλειστικά σε στοιχεία των Αμερικανών παραγωγών σωλήνων στηρίχθηκε η αιφνίδια απόφαση του Αμερικανικού υπουργείου των ΗΠΑ για επιβολή δασμών (antidumbing ) 41,4% σε σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος της θυγατρικής της Cenergy Σωληνουργεία Κορίνθου, και ως εκ τούτου, η εταιρεία προσανατολίζεται αφενός να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να μην εκταμιευθούν 14 εκατ. ευρώ και αφετέρου να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο εμπορίου.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018-2019 όταν Αμερικάνοι παραγωγοί κατηγόρησαν την ελληνική εταιρεία ότι, πωλεί κάτω του κόστους και ύστερα απο την εξέταση των κοστολογίων οι αρχικοί δασμοί, ύψους 29% μειώθηκαν σε10,6%.
Όπως συμβαίνει σε ανάλογες υποθέσεις dumbing, οι εταιρείες εξετάζονται κάθε χρόνο επί μια πενταετία. Λόγω, όμως, της πανδημίας, οι Αμερικανοί δεν προσήλθαν το 2020, ωστόσο τα στοιχεία απεστάλησαν απο την ελληνική εταιρεία. Ενω τον περασμένο Αύγουστου ελήφθη απόφαση για επιβολή μηδενικών δασμών και αργότερα πραγματοποιήθηκε και ακρόαση δικηγόρων στις ΗΠΑ, αιφνιδιαστικά χθες το Αμερικανικό Υπουργείο αποφάσισε την επιβολή δασμών ύψους 41,4% στους σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος 16 ιντσών που αφορούν ένα μικρό κομμάτι των πωλήσεων στις ΗΠΑ. Η ελληνική εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα ενω αναμένεται να προσφύγει και στο Διεθνές Δικαστήριο με πιθανότητες δικαίωσης καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση στηρίχθηκε μόνο στα στοιχεία των αμερικανικών εταιρειών, δίχως να λάβει υπόψιν τα στοιχεία της ελληνικής εταιρείας. Η υπόθεση, δηλαδή, είναι μαχητή ενώπιον της δικαιοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις της υπόθεσης είναι περιορισμένες δεδομένου ότι, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι χαμηλές και επειδή η εταιρεία ήδη έχει στραφεί σε άλλες αγορές ( Ευρώπη, Ασία ) με προϊόντα που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση ( σωλήνες υδρογόνου, CCF ).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης