Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών φέρνει … αυξήσεις στις τιμές τους

Το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών φέρνει … αυξήσεις στις τιμές τους
Τα 100 εκ ευρώ, η προχειρότητα και τα ζητήματα επάρκειας συσκευών
Σχετικά Άρθρα

Στο «ψυγείο» βάζει η κυβέρνηση την αγορά των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με το πρόγραμμα των 100 εκατ. ευρώ.
Για κακή διαχείριση του όλου θέματος κάνουν λόγο στελέχη της αγοράς τα οποία διαπιστώνουν ότι το εν εξέλιξη κυβερνητικό πρόγραμμα σταμάτησε τις πωλήσεις των συσκευών που πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Οι πωλήσεις ψυγείων, καταψύκτες και κλιματιστικά βγήκαν έστω και προσωρινά από το μικροσκόπιο των καταναλωτών εν αναμονή του προγράμματος καθώς θέλουν να γνωρίζουν το ύψος της χρηματοδότησης των προϊόντων.

Τα κυβερνητικά λάθη

Η βιασύνη της κυβέρνησης να ... μειώσει εν μέρει τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί η γιγαντιαία αύξηση της Kwh έφερε στο προσκήνιο το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών αλλά με αρκετή δόση προχειρότητας , όπως λένε στελέχη της αγοράς.
Τα ίδια λένε ότι πριν την εκπόνηση του σχεδίου θα ήταν πιο αποδοτικό να έρθουν οι αρμόδιοι αρχικά σε επικοινωνία με τους προμηθευτές όπως και με τις επιχειρήσεις ηλεκτρικών συσκευών, διότι η μεθόδευση του προγράμματος μπορεί να φέρει ακόμη και αυξήσεις στα προϊόντα που θα ενταχθούν στη χρηματοδότηση.
Για τους ανθρώπους της αγοράς που ξέρουν τους «κανόνες» λένε ότι η υλοποίηση ενός προγράμματος στα επίπεδα των 100 εκατ ευρώ είναι αρκετά « βαρύ» για την εγχώρια αγορά και απαιτεί αυστηρό προγραμματισμό και γεμάτες αποθήκες.
Με δεδομένο ότι τα προϊόντα αφορούν πολυεθνικούς ομίλους και με το γεγονός ότι οι μονάδες παραγωγής είναι εκτός των ελληνικών συνόρων, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο την επάρκεια των προϊόντων για την υλοποίηση του προγράμματος.
Σήμερα οι προμηθευτές ηλεκτρικών συσκευών μπορούν να εγγυηθούν αποθέματα δύο μηνών καθώς η Ελλάδα είναι μικρή «πινέζα» στην παγκόσμια παραγωγή.
Στην περίπτωση να εμφανιστεί η Ελλάδα με παραγγελίες στα επίπεδα των 50.000 τεμαχίων ανά προϊόν σε ψυγεία σε καταψύκτες και σε κλιματιστικά η παραγωγή των εργοστασίων πρέπει να επανασχεδιαστεί για να μπορέσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση.
Ορισμένα στελέχη δεν αποκλείουν η αυξημένη ζήτηση να φέρει αυξήσεις στις λιανικές τιμές των προϊόντων εξαιτίας και των γνωστών προβλημάτων που επικρατούν στην εφοδιαστική αλυσίδα όπως είναι η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών.
Έμπειρα στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι το πρόγραμμα πρέπει να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια υλοποίησης και να επιτρέπει ακόμη και τον ένα χρόνο εξαργύρωσης της χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά που θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μη γνωρίζοντας τα «μικρά» και «μεγάλα» μυστικά της αγοράς των ηλεκτρικών ειδών μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις καθώς η διαβάθμιση της ενεργειακής κλάσης με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας η λιανική τιμή του προϊόντων είναι αυξημένη κατά 40% έως 50% σε σχέση με αντίστοιχα συμβατικά.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος:

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις (3) ηλεκτρικές συσκευές.
• Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά.
• Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό,ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.
• Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.
• Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί
να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.
• Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.
• Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας,με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τονχρόνο.
• Η Ελλάδα θα πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου τουάνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης