Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με ποιον τρόπο θα τιμολογηθούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και των τραπεζών

Με ποιον τρόπο θα τιμολογηθούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και των τραπεζών
Το επιτόκιο – στο κομμάτι του τραπεζικού δανείου - δύναται να ξεκινήσει από 0,51%
Σχετικά Άρθρα

Προβάδισμα στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αποκτούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που θα πληρώνουν χαμηλότερα επιτόκιο καθώς διαθέτουν υψηλότερη πιστοληπτική βαθμίδα και προσφέρουν μεγαλύτερες εξασφαλίσεις.
Θεωρητικά, και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα μεγέθους, μπορούν να ξεκινήσουν από το χαμηλό επιτόκιο στα δάνεια από το Ταμείο ( σ. σ 0,35% ), εφόσον βεβαίως δεν έχουν λάβει καμία άλλη κρατική ενίσχυση.
Ωστόσο, όπως θα δούμε, με συγκεκριμένο παράδειγμα μεσαίας επιχείρησης, το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα αυξηθεί περαιτέρω επειδή κατά κανόνα οι περισσότερες έχουν λάβει και άλλες κρατικές ενισχύσεις. Επίσης, υπάρχει και το σκέλος των τραπεζικών δανείων, όπου εκεί θα εφαρμοστεί η συνήθης τραπεζική πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως εξηγεί τραπεζικό στέλεχος.
Συγκεκριμένα, το επιτόκιο – στο κομμάτι του τραπεζικού δανείου - δύναται να ξεκινήσει από 0,51% και σταδιακά ανάλογα να φθάσει έως 10% για τις επιχειρήσεις με χαμηλότερη πιστοληπτική βαθμίδα και διαβαθμίσεις.
Όπως προαναφέρθηκε, ο δεύτερος κρίσιμος παράγοντας για το τελικό επιτόκιο, είναι εάν οι επιχειρήσεις έχουν λάβει άλλες κρατικές ενισχύσεις ( αναπτυξιακός, αναπτυξιακή τράπεζα κλπ ).
Τότε για να υπολογιστεί το επιτόκιο, λαμβάνεται υπόψιν το επιτόκιο αναφοράς 0,49% και πάνω σ αυτό προστίθενται τα δανειακά περιθώρια ( πίνακας 1 ) ανάλογα με το ποια είναι η πιστοληπτική βαθμίδα των επιχειρήσεων και τι εξασφαλίσεις δίδουν.
Μια επένδυση λοιπόν θα χρηματοδοτηθεί : - κατά 30-50% από τα δάνεια του Ταμείου και με επιτόκιο 0,35% - αν δεν καταγράφεται υπέρβαση του ορίου κρατικών ενισχύσεων. - Κατά 30-50% από τραπεζικό δανεισμό με επιτόκιο ανάλογα με το πιστωτικό προφίλ - και τέλος κατά 20% με ίδια κεφάλαια.

Υπολογισμός ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου δανειοδότησης

Για μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ μεσαίας επιχείρησης η τελευταία θα καταβάλλει ίδια συμμετοχή 20% ή 4 εκατ. ευρώ, και θα λάβει από το ταμείο 10 εκατ. ευρώ ή 50% με 0,35%, και από την τράπεζα 6 εκατ. ευρώ ή 30%.
Το ετήσιο μεσοσταθμικό επιτόκιο προκύπτει από την διαίρεση των εξής δεδομένων : 10 εκατ. Χ 0,35% ( δάνειο Ταμείου ) + 6 εκατ. ευρώ Χ 2,5% Εuribor ( τραπεζικό δάνειο ) δια 10 εκατ. + 16 εκατ. ευρώ = 1,16% που είναι το ετήσιο μεσοσταθμικό επιτόκιο.

Πώς υπολογίζεται όταν υπάρχει άλλη κρατική ενίσχυση

Όσο μια επιχείρηση υπερβαίνει το όριο των κρατικών ενισχύσεων, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η άνοδος στο επιτόκιο. Για την περιοχή του κεντρικού, Βόρειου και Νότιου Τομέα Αττικής το δάνειο χορηγείται με βάση το επιτόκιο αναφοράς 0,49% + περιθώριο από 0,60% έως 10%. ( πίνακας 1 )
Για τις υπόλοιπες περιοχές το όριο ως προς την κρατική ενίσχυση που μπορεί να λάβει κυμαίνεται από 15% έως 70% ενω στις περιοχές που θα εφαρμοστεί η απολιγινιτοποίηση φθάνει το 80%.
Λ. χ στη περιοχή Πειραιά και νήσοι το πλαφόν της κρατικής ενίσχυσης δεν μπορεί να ξεπερνά το 25%.
Για μια επένδυση 1 εκατ. ευρώ, η συνολική δημόσια ενίσχυση έχει ανώτατο όριο τις 250 χιλ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αφορά τους τόκους που δεν θα πληρώσει η επιχείρηση από την ένταξη στο ταμείο ανάκαμψης.
pistoliptikiaxiologisi.png
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης