Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ElvalHalcor: Πώς θα πραγματοποιηθεί η αύξηση της δυναμικότητας σε 520 χιλ. τόνους

ElvalHalcor: Πώς θα πραγματοποιηθεί η αύξηση της δυναμικότητας σε 520 χιλ. τόνους
Ύστερα λοιπόν από τις πρόσθετες επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ στο τετραπλό έλαστρο αλουμινίου, η νέα γραμμή παραγωγής σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο
Σχετικά Άρθρα

Την σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων παραγωγής πραγματοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η Elvalhalcor, προκειμένου να ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η νέα γραμμή παραγωγής και βαφής με την οποία η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα της θα φθάσει τους 520 χιλ. τόνους αλουμινίου, έναντι 360 χιλ. τόνων που είναι σήμερα.
Η ελληνική βιομηχανία με αυτές τις δεκαετείς συμβάσεις εξασφαλίζει τις πωλήσεις, και καλύπτει την αύξηση της ζήτησης για παραγωγή προϊόντων αλουμινίου στους δυο μεγαλύτερους τομείς, την συσκευασία και τις μεταφορές ( αυτοκινητοβιομηχανία ).
Με βάση το επιχειρηματικό της μοντέλο, εξάλλου, η Elvalhalcor μεταφέρει το κόστος παραγωγής πρός τους πελάτες της. Υστερα λοιπόν από τις πρόσθετες επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ στο τετραπλό έλαστρο αλουμινίου, η νέα γραμμή παραγωγής σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο και σταδιακά θα τεθει σε πλήρη λειτουργία μέχρι τις αρχές του 2023.
Μέσω των μακροχρόνιων συμβάσεων, κυρίως, με πελάτες από τον τομέα της βιομηχανικής συσκευασίας ( βιομηχανίες αναψυκτικών, τροφίμων) η Elvalhalcor, για να διατηρήσει την κερδοφορία της, περνά στις συμβάσεις, τα κόστη σκράπ, μετάλλου, ενέργειας.
Θετικά κινούνται, όμως, και οι πωλήσεις της Halcor στον τομέα του χαλκού, καθώς διατηρούνται οι ρυθμοί αύξησης του πρώτου εννεαμήνου, τόσο στις μονάδες εξωτερικού, όσο και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης η μητρική Βιοχάλκο, στα αποτελέσματα της για το 2021 δεν θα έχει μόνο την θετική συμβολή Elvalhalcor-cenergy, αλλά και της αγγλικής θυγατρικής Bridgnorth ( φύλλα αλουμινίου) η οποία εξασφάλισε μέσω νέων συνεργασιών αναμένεται να αυξήσει τα λειτουργικά της κέρδη σε 25 εκατ. ευρώ.


Νέα άνοδο των τιμών αλουμινίου;

Aν και όπως προναφέρθηκε η Elvalhalcor περνά τα αυξημένα κόστη μετάλλου στις βιομηχανίες, οι τιμές αλουμίνιου έχουν ιδιαίτερη σημασία γι αυτό και η εταιρεία αυξάνει την χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου.
Η πιθανότητα ρωσο-ουκρανικής σύρραξης δημιουργεί νέα δεδομένα στις αγορές του πρωτόχυτου αλουμινίου προκαλώντας νέα άνοδο των τιμών των συμβολαίων πάνω από τα 3089 δολάρια / τόνο.
Τo νέο ράλυ των τιμών του αλουμινίο, σύμφωνα με αναλυτές, δεν προκαλείται μόνο από τις συνθήκες (αυξημένη ζήτηση χαμηλή προσφορά), αλλά και από την πιθανότατα επανάληψης των κυρώσεων σε Ρωσικές βιομηχανίες αλουμινίου, όπως είχε συμβεί το 2018 με τις κυρώσεις στην ρωσική Rusal.
Και η Ρωσία με παραγωγή 3,6 μετρικών τόνων πρωτόχυτου αλουμινίου του 2020 είναι η δεύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο.
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία εμπορευμάτων, ακόμα κι αν οι κυρώσεις δεν αφορούν τον τομέα του αλουμινίου επηρεάζουν το εμπόριο, και αυτό θα μπορούσε να εκτινάξει τις τιμές ακόμα υψηλότερα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το τελευταίο διάστημα στις αγορές, έμποροι έχουν συγκεντρώσει αποθέματα αλουμινίου και υπάρχει η πιθανότητα πτώσης των τιμών, όπως συνέβη περιορισμένα την περασμένη εβδομάδα, όπου τα συμβόλαια υποχώρησαν σχέδον 2% σε μια συνεδρίαση.
Το μεγάλο “αγκάθι” για τις βιομηχανίες παραμένει ωστόσο το ενεργειακό κόστος καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου προκαλούν αύξηση μεταξύ 20 – 40%, ύστερα απο την άρνηση της ΔΕΗ στις συνεχείς προτάσεις των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης