Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι ψάχνει η Goldman Sachs και ο Ηλιάδης.... σε Cenergy - Bιοχάλκο; - Kαταλύτης η Οrsted

Τι ψάχνει η Goldman Sachs και ο Ηλιάδης.... σε Cenergy - Bιοχάλκο; - Kαταλύτης η Οrsted
Η αμερικανική επενδυτική Τράπεζα |Goldman Sachs διερευνά την αύξηση των αποτιμήσεων στη θυγατρική Cenergy, αλλά και τον όμιλο Βιοχάλκο
Σχετικά Άρθρα

Καταλύτης για την Cenergy, αλλά και τον όμιλο Βιοχάλκο αποτελούν οι όροι της συμφωνίας μεταξύ του Δανέζικου ομίλου Οrsted και της Cenergy για την μονάδα παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών στο Μaryland των ΗΠΑ και μια πιθανή μετοχική συνεργασία.
Η ελληνική εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι εντός του πρώτου τριμήνου θα ανακοινωθούν οι όροι της επένδυσης, ωστόσο ο σύμβουλος της Βιοχάλκο, η αμερικανική επενδυτική Τράπεζα Goldman Sachs και ο εκπρόσωπος της στη Ελλάδα κ. Χάρης Ηλιάδης διερευνά την αύξηση των αποτιμήσεων στην θυγατρική Cenergy, αλλά και τον όμιλο Βιοχάλκο.
Όπως θα δούμε, το εγχείρημα είναι πολύπλοκο, καθώς ο κλάδος των καλωδίων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καθώς οι περισσότερες χώρες οδεύουν στην μετάβαση για την παραγωγή καθαρής ενέργειας η οποία δεν θα είναι και φθηνή, όπως όλοι διαπιστώνουν.
Συνεπακόλουθα, αυξάνεται σταδιακά και η αξία των εταιρειών που εμπλέκονται σ αυτή την μετάβαση .
H Cenergy λοιπόν και συγκεκριμένα η θυγατρική Ελληνικά Καλώδια η οποία θα συνεργαστεί με την Orsted - είναι ήδη αποκλειστικός προμηθευτής στα μεγαλύτερα Αιολικά πάρκα της Ευρώπης ( Dogger bank ).
Mέχρι σήμερα η πλευρά της Δανεζικης Orsted έχει ανακοινώσει συνολικές επενδύσεις 500 εκατ. δολαρίων στην πολιτεία του Maryland, εκ των οποίων τα 200 εκατ. αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες την κοινή μονάδα παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων η οποία θα χρησιμοποιηθεί τόσο για το Αιολικό πάρκο skipjack 2, όσο και την παραγωγή καλωδίων διασύνδεσης ανεμογγενητριών και για άλλες επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Εκ των πραγμάτων, η νέα μονάδα των Ελληνικών Καλωδίων στις ΗΠΑ στην παραγωγή καλωδίων μεταφοράς καθαρής ενέργειας δίνει αυτόματα με αυτόν τον τρόπο νέα μερίδια σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά καθώς οι περισσότερες πολιτείες στην Αμερική αναζητούν τους τρόπους μετάβασης προς την παραγωγή καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας.

Mετοχικό deal εν όψει;

Η επένδυση στις ΗΠΑ, αλλά και η αναμενόμενη λειτουργική κερδοφορία της αλλάζουν τα δεδομένα για την Cenergy – η οποία πριν απο ένα χρόνο βρέθηκε στο στόχαστρο της Γαλλικής Nexans. H τελευταία είχε προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τον ελληνικό όμιλο μια συμφωνία συνδυασμού μετρητών, ανάληψης χρέους και μετοχών της Νexans με μια αποτίμηση κοντά στα 800 εκατ. ευρώ. Έκτοτε. με την συνεχή ανάληψη συμβολαίων η κεφαλαιοποίηση της Cenergy αυξήθηκε και ανήλθε στα 711 εκατ. ευρώ.
H εταιρεία, όμως, διαθέτει ήδη ανεκτέλεστο έργων κοντά στο 1 δισ. ευρώ – μετά τις προσφάτες αναθέσεις - ενω τα λειτουργικά κέρδη Ebidta θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Μια πρόσφατη επίσης ανάλυση της Optima bank αποτίμησε τους δυο κλάδους της εταιρείας ( καλώδια και σωλήνες ) στα 850 εκατ. ευρώ ή 4,5 ευρώ ανα μετοχή.
Η κερδοφορία της εταιρείας , αλλά κυρίως, η νέα επένδυση στις ΗΠΑ, αυξάνει την αποτίμηση της Cenergy.
Οι συμφωνίες εξαγοράς στον κλάδο των καλωδίων, σύμφωνα με στοιχεία της Morgan Stanley, είχαν πραγματοποιηθεί πέρυσι με ένα δείκτη εταιρικής αξίας προς ebidta 13 έως 15.
Δεδομένων των παραπάνω, τόσο οι μέτοχοι της Βιοχάλκο, αλλά και η Goldman Sachs δεν θα προχωρούσαν βεβιασμένα σε μια ιδιωτική τοποθέτηση, ειδικά όταν μετά το ναυάγιο με την Nexans είχε κινητοποιηθεί ο ανταγωνισμός ( ιταλική Prysmian ) η οποία αποτελεί και τον ευρωπαϊκό leader στην αγορά καλωδίων.
Η συμφωνία στις ΗΠΑ αποτελεί λοιπόν ένα asset το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σ ένα νέο μετοχικό deal, είτε σε μια περαιτέρω διεθνοποίηση του μετοχολογίου της.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης