Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο μαύρος απολογισμός της Reggeborgh στον Ελλάκτωρ, πτώση της μετοχής, αύξηση ζημιών, κερδοσκοπικά παιχνίδια

Ο μαύρος απολογισμός της Reggeborgh στον Ελλάκτωρ, πτώση της μετοχής, αύξηση ζημιών, κερδοσκοπικά παιχνίδια
Μια ετερόκλητη ομάδα μετόχων της εταιρείας έσπευσαν να συνεργαστούν με τον ολλανδό επενδυτή σε μια «συμμαχία προθύμων» συντονιστής της οποίας ήταν ο Λεωνίδας Μπόμπολας και συμμετείχαν μέτοχοι όπως ο Άγγελος Γιόκαρης και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος
Σχετικά Άρθρα

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος κυριαρχίας της Reggeborgh στη Ελλάκτωρ και τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την ελληνική οικονομία, την επενδυτική αγορά κι όσους εμπιστεύτηκαν τον μεγαλόσχημο ολλανδό επενδυτή.
Αντίθετα φαίνεται αποδοτική για όσους σχεδίασαν, εφάρμοσαν ή συνεργάστηκαν με το μεγάλο αφεντικό Χένρι Χόλντερμαν.
Αυτοί κερδίζουν με διάφορους τρόπους, παρότι η πολλά υποσχόμενη συνταγή Reggeborgh αποδείχθηκε μεγάλη αποτυχία.
Την χρονιά που πέρασε η μετοχή Ελλάκτωρ μειώθηκε 14,7% (κλείσιμο 1,26 ευρώ στις 28/1/2022 από 1,478 ευρώ στις 27/1/2021) ενώ την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αυξηθεί 24,3%.

Μια ετερόκλητη ομάδα μετόχων της εταιρείας έσπευσαν να συνεργαστούν με τον ολλανδό επενδυτή σε μια «συμμαχία προθύμων» συντονιστής της οποίας ήταν ο Λεωνίδας Μπόμπολας και συμμετείχαν μέτοχοι όπως ο Άγγελος Γιόκαρης και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος.
Αυτοί και μερικοί ακόμα εμφανίστηκαν σε ρόλο χειροκροτητή του ολλανδού και ο οποίος στη συνέχεια τους αντάμειψε.
Αγόρασε μετοχές του Λ. Μπόμπολα αλλά ο ίδιος συνέχισε να κατέχει αμειβόμενες θέσεις ενώ και οι άλλοι τοποθετήθηκαν σε προσοδοφόρες διοικητικές θέσεις σε θυγατρικές, όπως η Ακτωρ και η Αττική Οδός.

Ορισμένοι μάλιστα «κατάφεραν» να πετύχουν συνέργειες με τις οικογενειακές τους εταιρείες που έγιναν ξαφνικά συνεργαζόμενοι με θυγατρικές της Ελλάκτωρ.
Ιδιαίτερη βέβαια θέση στην καταστροφική αυτή πορεία, έχει η τραγελαφική κατάσταση που επικράτησε στην Αττική Οδό και οι συνέπειες θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την βιωσιμότητα του Ομίλου.

Ο «μαύρος» απολογισμός της εταιρικής δραστηριότητας τους μήνες που πέρασαν, περιγράφεται και με την απλή σύγκριση όσων υποσχέθηκαν οι προπαγανδιστές της Reggeborgh σε σχέση με όσα έκαναν στην πράξη.
Τον Δεκέμβριο του 2020, η Reggeborgh εμφάνισε σε επενδυτές, παρουσίαση με τον βαρύγδουπο τίτλο «Building the future» στην οποία παρουσίαζαν τις δεσμεύσεις τους για το μέλλον.

Οι υποσχέσεις κάλυπταν ευρύ φάσμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που κατέληγαν υποτίθεται στον εξορθολογισμό των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, στην αποκατάσταση των οικονομικών επιδόσεων, ώστε η Ελλάκτωρ να ξαναγίνει «μια εταιρεία για την οποία θα είμαστε περήφανοι».
Σήμερα, οι επιδόσεις των επίδοξων σωτήρων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποδεικνύονται απογοητευτικές, ακόμα και με βάση τους δικούς τους στόχους, τα δικά τους λεγόμενα.
Μόνο το 2021 η εταιρεία εμφάνισε αύξηση ζημιών, μείωση κύκλου εργασιών, έχει υποστεί υποβάθμιση από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch και S&P, αλλά και από την ISS όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση.

Αν εξαιρέσουμε τον στενό κύκλο που διοικεί την Ελλάκτωρ, οι άλλοι μέτοχοι δεν διαπιστώνουν καμία πρόοδο αντίθετα ο Όμιλος βρέθηκε σε πορεία υποβάθμισης καθώς δεν έχει πάρει κανένα από τα μεγάλα δημόσια έργα.
Κορυφαίο φιάσκο ήταν ότι δεν μπόρεσε να συμμετέχει στον μεγαλύτερο διαγωνισμό δημόσιου έργου στη χώρα για την παραχώρηση της Εγνατίας, παρότι η εταιρεία δούλευε στον μεγάλο οδικό άξονα.
Αυτό που κατάφεραν ήταν να συμμετέχουν σε ορισμένα μικρά έργα, παραδόξως σε κοινοπραξία με την PC Development, την οικογενειακή επιχείρηση του Χρ. Παναγιωτόπουλου, προέδρου της Ακτωρ και της Reds.

Μέσα σε δώδεκα μήνες, ο ΑΚΤΩΡ έχασε την πρώτη θέση ανάμεσα στις κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας και βρέθηκε στην τρίτη θέση.
Το ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτοξεύτηκε στα 4,5 δισ. ευρώ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ διπλασίασε το δικό της και μόνο ο ΑΚΤΩΡ έμεινε στάσιμη.

Κι ενώ τα αποτελέσματα από το έργο της Διοίκησης της Ελλάκτωρ είναι θλιβερά, έκπληκτη η επενδυτική κοινότητα μαθαίνει ότι ο μοναδικός τομέας στον οποίον έδιναν έμφαση είναι τα μυστικά σχέδια συντονισμού της Reggeborgh με την φιλική επενδυτική εταιρεία Altas με την οποία διατηρούν κοινές εταιρείες ορισμένες από τις οποίες συνδιοικούν.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποκαλύπτεται ότι η Reggeborgh έχει απασχολήσει τις χρηματιστηριακές αρχές του εξωτερικού με πράξεις και παραλείψεις, που ζημίωσαν άλλους μετόχους, με αποτέλεσμα να παρέμβουν οι αρχές. Αυτό έγινε τόσο στην υπόθεση της World Online, όπου η Reggeborgh αναγκάστηκε να τακτοποιήσει εξωδικαστικά το θέμα και στην υπόθεση αποχώρησης από το Χρηματιστήριο της κατασκευαστικής εταιρείας VolkerWessels, όταν την ανάγκασαν οι αρχές να αποζημιώσει μετόχους, τους οποίους δεν είχε συμπεριλάβει στη δημόσια πρόταση.

Φαίνεται ότι η Ελλάκτωρ που κάποτε ήταν ο πυλώνας της εγχώριας κατασκευαστικής αγοράς έγινε παιχνίδι σε χέρια κερδοσκόπων με αδιευκρίνιστη προοπτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης